Чому йде Зварич?

Середа, 16 лютого 2005, 23:00
Чутки про відставку першого міністра кабінету Тимошенко підтверджуються прес-службою міністерства юстиції і не підтверджуються самим Романом Зваричем. Як повідомляє прес-служба міністерства юстиції, Зварич уже написав заяву про відставку.

Сам Зварич зберігає інтригу стосовно своєї можливої відставки. Єдиний на даний момент коментар, який міністр дав "5 каналу" - він не потерпить тиску на себе з будь-якого боку, і що його подальші дії будуть залежати винятково від позиції прем'єра Тимошенко.

"Я не дозволю, щоб будь-які бізнесмени, які є також народними депутатами України і мають дуже потужні позиції в нафтопереробній сфері, втручалися в роботу мого відомства. І, по-друге, я також не дозволю, щоби за діями й рішеннями окремих членів уряду здійснювалось намагання втягти членів моєї сім'ї у корупційні схеми", - сказав Зварич.

Не говорячи нічого прямо, міністр зробив більш, ніж прозорі натяки, що саме привело до його можливої відставки. Справа дійсно і у бізнесменах-депутатах-нафтових магнатах, інтересах Тимошенко, рішенні Кабміну про заборону на реекспорт нафти, а також втягуванні сім'ї міністра у корупційні схеми.

За інформацією, отриманою "УП", безпосередньою причиною рішення міністра стали події, що відбулися в Мін'юсті 10 лютого. Минулого четверга народний депутат Ігор Єремєєв (фракція Литвина) прибув у міністерство під час відсутності Зварича. Називаючись радником Тимошенко, він "привіз" вимогу прем'єр-міністра готувати юридичний висновок міністерства із приводу планованого розпорядження кабміну про заборону реекспорту нафти.

За інформацією джерел "УП", Єремєєв практично надиктував висновок і навіть забрав собі копію, жодним чином не погоджуючи свої дії з міністром.

Ігор Єремєєв - волинський бізнесмен-депутат, лідер фракції колишніх аграріїв, вважається людиною Литвина. Він – власник волинської бізнес-групи "Контініум", яка контролює 43% НПЗ "Галичина", йому також належить мережа заправок.

Чому виник конфлікт, і навіщо Єремєєву знадобилося втручатися у роботу Мін'юсту? Відповіді на це запитання можна знайти у відкритому листі компанії "Оіл Транзит" на ім'я Тимошенко, який було передано в редакцію "УП". Наводимо найцікавішу частину листа:

"Високоповажна Пані Прем’єр!

Ми категорично протестуємо проти незаконних дій відносно нашого підприємства і брутальних втручань у його зовнішньоекономічну діяльність.

ТОВ "ОІЛ ТРАНЗИТ" придбало російську нафту з метою подальшого її продажу до Словаччини згідно зовнішньоекономічного контракту. Нафта була доставлена на митну територію України, здійснено всі митні операції та сплачено до державного бюджету всі передбачені законом платежі і збори. Однак, посадові особи Центральної енергетичної митниці 4 рази відмовили у митному оформленні нафти. Генеральна прокуратура України внесла протест на незаконні дії митниці.

Наголосимо, що контракт ТОВ "ОІЛ Транзит" не впливає на внутрішній ринок нафти і нафтопродуктів України. Вказаний обсяг іде поза обсягами нафти, що заплановані для поставок на українські НПЗ відповідно до щорічного протоколу між Україною та Росією (підтверджено листом заступника керівника Федерального агентства по енергетиці – О. Гордєєвим). Його виконання українським резидентом вигідне для України, оскільки приносить в державний бюджет більше 20 млн доларів.

Оскільки всупереч вимогам закону митники не оформляють експорт (реекспорт) нафти, ми звернулись до Вас з проханням розібратись у ситуації. Адже Голова Державної митної служби України М. Каленський заявив, що наша нафта не проходить митне оформлення на "вказівку вищого керівництва держави". Ми цьому не вірили. Але 14 лютого 2005 року, М. Каленський звернувся до Вас з листом, у якому повідомив Вам про безпідставність подальшої відмови у митному оформленні нафти.

Як випливає з листа Голови Державної митної служби України М. Каленського, саме Ви і є тим "вищим керівництвом держави", яке дало незаконну вказівку тримати наш товар – нафту. І саме цим листом М. Каленський "виходить зі схеми", перекладаючи відповідальність на Вас за незаконні дії та розпорядження.

В той час, коли утримувалась наша нафта, від Вашого помічника (саме так він представляється, і саме в такій якості він присутній на Ваших нарадах) народного депутата І. Єремєєва надійшла пропозиція "перегнати" нафту через НПЗ "Галичина" та ряд підприємств (ТОВ "Спектрум Петрол", "Континиум – Укр – ресурс", ПП "Вотум-А"), що дозволило б І. Єремєєву відшкодовувати з державного бюджету ПДВ за фіктивною схемою, задіявши підприємства – резидентів України, підконтрольні НПЗ "Галичина". ТОВ "ОІЛ транзит", опинившись у безвихідному становищі, погодилось продати нафту НПЗ "Галичина" у кількості 35 тисяч тон.

Яким же було наше здивування, коли (незважаючи на скандальність ситуації), з НПЗ "Галичина" було надіслано угоду на купівлю нафти не заводом, а приватним підприємством "Вотум-А" - директором якого є селянин з села Торчиця Ставищанського району Київської області В.Ю. Зайчук, який маючи пільги по сплаті ПДВ та акцизу, має більше 7 000 000 дол. США для оплати 35-тисячної партії нафти.

Підтвердженням факту використання експорту нафти і нафтопродуктів з метою фіктивного відшкодування ПДВ свідчить наступне: у січні 2005 року НПЗ "Галичина" заявляла митну вартість однієї тони бензину А-80 по 630,00 доларів США (для порівняння: Кременчуцький НПЗ цей самий бензин заявляв по 314, 40 доларів США за 1 тону). Відповідним чином різняться і суми, заявлені на відшкодування ПДВ.

На тлі боротьби з нами, 9 лютого 2005 року, Ви дали вказівку Міністру економіки С. Терьохіну підготувати проект Розпорядження Кабінету Міністрів України про заборону реекспорту нафти, мотивуючи дефіцитом паливно-мастильних матеріалів на посівну.

Такого дефіциту немає. На І квартал 2005 року українським нафтопереробним підприємствам запропоновано Росією 7 060 000 тон нафти. У січні отримано 1 243 000 тон нафти. У лютому підтверджено ресурсами - 1 029 000 тон нафти. Українські нафтопереробні підприємства не забирають з Росії заявлених обсягів нафти. А це означає, що на наступний квартал Росія переорієнтує нафтові потоки, а Україна отримає нафту лише в межах фактичних об’ємів поставок І кварталу, про що Вам було повідомлено заступником керівника Федерального агентства Росії О. Гордєєвим"
.

Тобто у листі, якщо наведене відповідає дійсності, фактично йдеться про спосіб розкрадання бюджетних коштів через схему повернення ПДВ, який реальні учасники схеми не оплачували. Слід зазначити, що при переході до описаної схеми "Оіл Транзит" не втрачає коштів, однак виявляється втягненою у тіньову схему повернення ПДВ.

За інформацією джерел "УП", заступником гендиректора "Оіл Транзиту" є Світлана Зварич, дружина міністра юстиції. В коментарі "5 каналу" керівник Мінюсту говорить про "втягування членів його сім'ї в корупційні схеми". Тобто, фактично, якщо все це правда, мова йде про "гачок", на який можуть підсадити самого міністра.

Водночас очевидний і конфлікт інтересів міністра юстиції. Ющенко вимагав рівновіддалення нових чиновників від бізнесу, а Зварич опинився у цікавій ситуації. І заява про відставку може бути як і чесним кроком, так і елементом шантажу - бо скандал Ющенку точно не треба.

З іншого боку, зауважимо також, що в листі фігурує голова митної служби Каленський - ще одна "людина Литвина". Як відомо, його "відверта" доповідь про методи контрабанди на засіданні Кабміну була високо оцінена Юлією Тимошенко.

Що все це значить?

За однією версією, ситуація виглядає цілком банально – Кабмін приймає рішення, яке негативно позначається на бізнесі дружини міністра, міністр подає у відставку.

За іншою версією, Зварич іде, тому що обурений поверненням старих принципів роботи уряду. Рішення Кабміну можуть суперечити чиїмсь бізнес-інтересам, у тому числі й інтересам його дружини. Але Зварич протестує проти звичного в часи Кучми "ручного керування" органами влади і відкритого використання Мін'юсту як машини для легалізації будь-яких рішень Кабміну.

P.S. Попри чутки про можливу відставку з посади міністра юстиції, Роман Зварич у четвер продовжував виконувати обов'язки міністра.

"Я поки що не бачив проекту і тим більше підписаного указу президента про моє звільнення", - сказав Зварич у коментарі "Українській правді".

У четвер в першій половині дня він перебував у секретаріаті президента. На запитання, що він там робив, Зварич сказав: "Займався функціями, які властиві міністру юстиції".

"Виходячи з того, що президент України за Конституцією є гарантом Конституції, то міністр юстиції повинен могти допомогти президенту формувати свою правову політику, в тому числі по відношенню до рішень органів виконавчої влади".

Зварич категорично відмовився коментувати інформацію про те, що він написав заяву про відставку:

"Я не буду коментувати речі, які не входять у мою компетенцію. Це компетенція прем'єр-міністра. Зверніться до неї".

"Ви мене питаєте відкрити внутрішню кухню. Внутрішню кухню міністр юстиції не буде відкривати, якщо це суперечить його розумінню конституційної процедури. Поки немає коментаря і позиції прем'єр-міністра, яка міститься у відповідному поданні президенту щодо звільнення будь-якого міністра, я не буду коментувати".

Зварич також відмовився коментувати слова віце-прем'єра Романа Безсмертного, що він пішов у відставку через рішення уряду заборонити реекспорт нафти.

"Це прерогатива віце-прем'єр-міністра – робити такі заяви. Якщо він має доручення прем'єр-міністра їх робити, то будь ласка, я не можу це коментувати", - сказав він.

P.P.S. У четвер ввечері в Маріїнськім палаці відбувся традиційний прийом президента для послів, акредитованих у Києві. На ньому також присутні й члени уряду. Був і Зварич з дружиною. Увечері має відбутися його зустріч із Ющенком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді