Янукович став Тимошенко

Неділя, 6 березня 2005, 17:10
Партія Януковича офіційно перейшла в опозицію до чинної влади. Першою. А ще вона створить тіньовий уряд. Такий сухий підсумок першого етапу з'їзду Партії Регіонів, який завершився у суботу.

О 10 ранку під кінотеатром "Зоряний" вже зібралося близько ста делегатів з'їзду. Обгорнувшись у партійні прапори, вони тупцювали на морозі, демонструючи помаранчевим, що вони є і їх не залякати, і тихо мріючи перейти у теплий зал.

У передбаннику прес-центру від одягу журналістів обвалювалися вішалки. "Регіонали" приїхали до Києва зі своїм самоваром, тобто власною пресою. З нагоди міжнародного дня Клари Цеткін для всього жіноцтва (тільки жінок-делегатів було 73 особи) було заготовлено спеціальні подарунки: три гвоздички (3-5 гривень штучка), коробку ахметівських цукерок "Шедевр" (по ціні 20 гривень за штуку) і вітання від голови партії. Плюс течка (гривень теж за 10) кожному, ручка, і книжечка Рибака про "Рожденную временем" Партію регіонів.

Привітати Януковича прийшли 27 делегацій: депутат російської Держдуми Затулін від "Єдіноросов", Володимир Заєць від СДПУ(о), Олександра Кужель від "Трудової України", Анатолій Толстоухов від НДП, екс-міністр Валентина Довженко, екс-сумський губернатор Володимир Щербань, вірний слов'янофіл Олександр Базилюк у пожмаканому костюмі тощо. Кажуть, задля проформи запросили навіть Ющенка...

На з'їзд прибуло 400 делегатів. Публіка солідна. Вдягнена пристойно, зачіски складно-каскадні. На обличчі більшості написано "Чиновник". 35 нардепів, 38 депутатів облрад, 88 працівників органів влади, 100 керівників підприємств, 14 підприємців фермерів. Найбільша делегація приїхала, звісно, з Донецька.

Порівняно зі з'їздами інших партій, делегатів було небагато, але й їх "Зоряний" заледь умістив.

Не відомо, чи то влада Києва відмовила Януковичу надавати інші зали Києва, чи то йому самому захотілося по-сімейному провести з'їзд у власному передвиборчому штабі. Але ідея не із кращих. 400 делегатів ледь розмістилися, а журналістам, які без камер, взагалі запропонували дивитися з'їзд у сусідньому залі, з монітора.

Янукович з'явився ближче до одинадцятої у супроводі Азарова. прийшов у звичному синьому костюмі і стриманих кольорів краватці. Вийшов на сцену і з листочка прочитав текст відкриття з'їзду.

З бокових дверей вибігли осіб 20 у національних костюмах, які виконали національний гімн. Янукович мляво перебирав губами і колихався як малюк на дитячому ранку. Зал мовчав. Інша справа гімн рідної партії - його співала більшість.

Оточившись президією з Рибака, Азарова, Клюєва, Богатирьової, Кириленка, Хомутинника і ще десятка осіб, Янукович перейшов до головного.

Чому так сталося, що ми не перемогли? "Поки ми готувалися до виборів, вони готувалися до захоплення влади.... В Україні не було економічних передумов для революції... але глибоке розчарування людей політикою влади у таких чутливих сферах як свобода слова, права людини, відносини громадян з місцевими органами влади – це і було тим поживним ґрунтом, на якому штучно було вирощено врожай апельсинів, які в Україні ніколи не росли", пояснює Янукович.

"Справа не в тому, що ми програли вибори, а в тому, що ми не зуміли відстояти свою перемогу", - наголошує він і скаржиться, що рішення про балотування було ухвалено практично напередодні кампанії, коли Партія регіонів "не мала вирішального впливу" на формування штабів і не було достатньо красномовних депутатів, які б представили позицію партії.

Тепер, напевно, буде більше. Партія поповнилася двома колоритними перебіжчиками – "вічним опозиціонером" Тарасом Чорноволом і колись другим номером "Нашої України" Олександром Стояном. Плюс — депутат Василь Хара, студентка, викладачка і пенсіонерка, яка вже готова "розбити кулаком" Верховну Раду.

Янукович підготувався до промови. Через абзац — цитата як не американського, то індійського політичного класика. Вислови виключно стосовно політичних поразок.

Виправдовування було довгим, а крісла залу занадто зручними. Тому через деякий час по залу можна було спостерігати мирні обличчя, заглиблені у легкий сон. Навіть голову політвиконкому Рибака спіткала зівота, як задні ряди президії. Богатирьова щось обговорювала з Клюєвим. Той сидів із застиглою усмішкою.

А Янукович тим часом, не відриваючи очей від папірця, а рук від трибуни, цитував шахіста Капабланку: "Той, хто прагне перемагати, має дивитися на свої поразки як на уроки". "Торішня компанія була хоч і гіркими, але дуже потрібними ліками", - робить висновок екс-кандидат.

Далі хвиля критики щодо опонентів. "Нова влада, хоч і змінила старі вивіски, але, на жаль, практично зберегла всі найгірші вади влади минулої... процвітає кумівство і старий принцип робити ставку тільки на своїх", - невдоволений лідер Регіонів.

За його словами, в країні порушуються законні права пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, не виконуються основні положення закону про індексацію грошових доходів населення. Всіх інакомислячих вважають людьми другого сорту.

"Навіть наближені до нової влади аналітики та журналісти не можуть знайти на сьогодні розбіжностей між повноваженнями новоствореного секретаріату та колишньою адміністрацією. Поява так званих люстраційних комітетів, які беруть на себе функції судів та каральних органів, свідчить про те, що в країні розгортається революційний психоз", - ораторствує Янукович.

За цих умов у Партії Регіонів "немає інших варіантів, ніж перейти в опозицію", зазначає він. Це рішення, згідно з прес-релізом ПР, підтримали 17 з 27 регіональних відділень. Що робити, зрештою незрозуміло, але Янукович налаштований очолити "обов'язковий інститут демократі" і з цієї платформи стартувати у 2006 рік.

Перемога на парламентських виборах – "головне завдання" для Януковича. Для цього, на переконання лідера ПР, "опозиційні сили не повинні іти на парламентські вибори роз'єднаними".

Правда, яким буде це об'єднання він теж не знає. Питання узгоджуватиметься з "однодумцями" до наступного з'їзду. Гість від НДП Анатолій Толстоухов каже, що поки що йдеться про коаліцію, яка "не ставитиме один одному палиці в колеса" і йтиме різними списками.

Сам Янукович, певно, теж не уявляє, якою буде ця коаліція. На прес-конференції він заявив "наші союзники всі, хто знаходиться в опозиції".

Що точно знає Янукович, так це те, що він обстоює статус державної для російської мови і захищає православ'я.

А ще він створює "тіньовий Кабмін", чи то пак "громадський", щоб не плутали з тіньовими схемами. У 1998 в Україні таке вдалося організувати Юлії Тимошенко. У суботу одна з тодішніх міністерш була присутня на з'їзді ПР. Це - Лариса Скорик.

Прямо на з'їзді в новий Кабмін зразу ж попросилися два старі можновладці.

Спочатку Толстоухов, читаючи привітання від Пустовойтенка, не стримався і вставив від себе, що готовий знову працювати у Януковича. При цьому розповів, як прощаючись з новою владою, сказав про себе: "нема чого робити злочинному члену в народному органі, бо може тільки заразити....".

І взагалі Толстоухов впевнений, що "авторитаризм влади" змінив тепер "авторитаризм охлократії", а "номенклатурний концерт" (учасником якого себе екс-міністр, певно, не вважає) змінив "політичний цирк".

Другою претенденткою на "тінь" виявилася Олександра Кужель. Вона хоче не багато, не мало — прем'єрське крісло, обіцяє бути дуже активною, хоч косу заплітати й не буде. А ще вона хоче мати альтернативного президента. Ясна справа – Януковича.

А взагалі Кужель не розуміє, чому ПР так довго мовчала? Яка ще позиція, крім опозиції? Треба активніше працювати, а то, крім неї, більш ніхто й не виступає. Одна вона воює з новою владою.

Наприклад, радить гуманітарному віце-прем'єру "сходити до психіатра", тому що той євреїв не любить і російський театр хоче заборонити.

Ще вона збирається робити з "регіоналок" Жозефін при Бонапарті, таких, щоб 20 генералів замінили. "Давайте девчонки! Вперед", закликає соратниця Тигіпка.

І Раїса Богатирьова готова. У неї свій медичний погляд на опозицію. За її словами, опозиція – "це найважливіша імунна система, яка стоїть на сторожі утворення ракових клітин".

Тому вона наполягає на найшвидшому ухваленні закону про опозицію, слідчі парламентські комісії, парламентського прокурора та процедуру імпічменту президенту.

І ще вона радить ретельно підходити до відбору партнерів по опозиції.

Про те, якою має бути опозиція, в партії існує дискусія.

Лідер партії обіцяє, що вона буде справжньою та ефективною, буде ставити "неприємні питання і пропонувати альтернативні шляхи вирішення", а от людей вулицями водити не буде, і блокувати трибуну теж.

"Ми розмовляємо між собою - бути в конструктивній чи іншій опозиції? Ні. Тут треба сказати чітко, яка позиція партії регіонів, чим партія регіонів зараз відрізняється від інших", каже Валерій Коновалюк, який цього тижня заявив про вихід з політради партії.

Мотивував тим, що Азаров та Рибак приватизували партію. Останній, до речі, ще декілька місяців тому був рішучим противником ідеї переходу в опозицію. І тоді ж стався перший публічний конфлікт між ним і Коновалюком. Тепер він, здається, став ще глибшим.

Поки Коновалюк розказував журналістам про "коло осіб, які вважають, що вони є останньою інстанцією, яка приймає рішення", і що партія "повинна залучати впливових людей, які мають високу довіру в суспільстві, і повинна послідовно відстоювати свої позиції", в залі Андрій Клюєв розповідав з трибуни, що структуру "влада-бізнес-партія" слід перевернути і поставити тепер на перше місце партію.

Схоже, що партійний молодняк, ініціюючи перегляд програми партії, вирішив відтіснити на задній план старожилів і самим рулити партією. Крім того, партії загрожує перегляд квотування представництва осередків у виборчих списках. На першому етапі з'їзду Януковичу вдалося зам'яти цю тему. Але надалі його чекає ще один головний біль.

Але це потім, а поки у партії затяжна перерва на обід. Делегати швиденько підрізали хвіст з'їзду, щоб швидше потрапити у "Русь" на фуршет.

Після з'їзду прес-секретар просив журналістів спитати у Віктора Федоровича про його враження від зібрання, але преса прохання не виконала.

Замість того його спитали про "регіонала" з Троєщини, який несподівано для організаторів видерся на сцену і розповів, що їх "Братство святого Георгія" потерпає, бо вбиті головні спонсори – Кірпа і Кравченко. А ще молодик поскаржився партійному лідеру, що у них у партію записують за мішок цукру чи гречки.

Партійний лідер дивака вислухав, навіть прийняв його ікону, смачно перехрестившись на публіку, але журналістам роздратовано відповів, що "тому, видно, все життя цукру не вистачало".

Читайте також:

Янукович після виборів спав, а тепер відправлятиме Піскуна у відставку


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді