Ющенко таки може заборонити полювання. Сауни залишаться відкритими

П'ятниця, 1 квітня 2005, 20:34
Якщо хтось не знає, президент Ющенко заборонив чиновникам ходити на полювання і паритися в сауні. Це не першоквітнева "розводка", а щира правда. Про це навіть написала на поточному тижні британська газета "Індепендент". Стаття називалася "Україна починає чистку корумпованих елементів із заборони бань" і оповідала про те, що почати таку кампанію могли тільки в Україні.

Вперше про намір заборонити бігати зі зброєю по лісу Ющенко оголосив у лютому. Представляючи губернатора Сумщини Лаврика, Ющенко пояснив: "Ми закриємо полювання. Бо ви знаєте, яка компанія збирається – прокурор, глава райадміністрації і суддя. Давайте збережемо для вовків ту Україну, яку ще не добили. Коли на імпортних "Лендкрузерах" мотаються по полях, добивають чи то зайчика, чи то лисичку коханці на воротник..."

Насправді Ющенко проковтнув кілька звуків, і, прослуховуючи запис цієї цитати, складно зрозуміти, для кого він хотів зберегти Україну – для "вовків" або для "внуків".

Але факт – він мав твердий намір покласти кінець мисливству. Це знайшло підтвердження через кілька днів. Під час представлення губернатора Донеччини Ющенко повідомив вимогу до чиновників: "Не ходіть на полювання. Через декілька днів ми заборонимо полювання на 10 років".

Там же Ющенко підтримав ініціативу міністра внутрішніх справ не ходити у сауни: "Це і моя вимога – припиніть паритися в лазні!".

З тих часів минуло 50 днів, але указу про заборону полювання і саун немає. Є тільки усне побажання Ющенка, якого можна дотримуватися, а можна й ігнорувати. "Українська правда" спробувала дізнатися, яку реакцію це викликало у самих жертв нововведення.

Питання, що думають про табу на сауни і мисливство, ми поставили міністрам-соратникам Ющенка.

Олег Рибачук, віце-прем'єр з євроінтеграції та екс-керівник служби прем'єра Ющенка, відразу сказав: "Я абсолютно підтримую заборону полювання!".

"Я виріс в заповіднику – це під Шепетівкою – в три роки я бачив живого вовка, лисицю… Досі в тих місцях, де я жив, є тваринки! Коли там побувала дружина, вона вперше побачила, що таке справжній ліс. Тому це моє дитинство, це ліс, природа – і я не уявляю, як можна "зарядити" чи в зайця, чи в косулю".

"Щодо бань, то якщо це з дівчатами, то я можу зрозуміти заборону", - додав Рибачук. Він був не в курсі, що Ющенко проти саун, де можна зіткнутися з кримінальними елементами.

"А, якщо ідеться про бані як форму комунікації!.. У мене в будинку є невеличка баня на чотири людини... Ні, чотири там не поміщаються, двоє помістяться. Ми по черзі там паримося. Я взагалі індивідуаліст і не дуже люблю колективних походів у баню. Тому я і раніше не ходив, а з кримінальними елементами – тим більше".

Рибачук також переконаний, що публічні бані – "це комплекс сексуальних послуг". "Якщо подивишся якийсь англомовний журнал в Києві, як там рекламується баня – ти зрозумієш, що вона має дуже далеке відношення безпосередньо до процедури нагріву. Тому це зовсім інший аспект, для цього повинна бути поліція нравів", - сказав Рибачук.

Інший віце-прем'єр Микола Томенко дуже не хотів коментувати тему полювання і саун, і постійно посилався, що мусить "перевірити контекст, в якому про це сказав президент".

"Я маневрую разом з генеральною лінією президента. Тому я за повну заборону полювання і саун в робочий час, коли на ці заходи збираються державні службовці. Сама ідея правильна – щоб не було спокуси", - додав Томенко.

Міністр оборони Анатолій Гриценко сказав прямо: "Я не фанат бані. У мене на дачі є сауна, я нею, може, раз на місяць користуюся. Думаю, заборона бань мене не стосується".

 
Янукович з синами убив кабана
 
"Я думаю, сауни можуть бути фактором корупції. Але головні фактори – це дірки в законах, низька зарплата чиновників, особистісний фактор, відсутність цивільного контролю..."

"Напевно, десь у третьому десятку факторів корупції може бути фактор сауни. Але про корупційне діяння можна домовитися і в ресторані, і в машині, і на вулиці", - закінчив Гриценко.

Щодо полювання, то він за "європейський досвід, коли це відбувається жорстко за ліцензіями, зберігаючи популяції тварин". "Напевно, є сфери, де полювання необхідне – це стосується популяції вовків, коли їх треба відстрілювати", - додав Гриценко.

Також підтримує відстріл вовків і міністр екології Павло Ігнатенко.

"Я проти незаконних дій, пов'язаних зі знищенням тварин, тим більше занесених до "червоної книги". Але є проблема – розвелася величезна кількість вовків у чорнобильській зоні, котрих треба відстрілювати", - сказав він.

Заборона на походи до саун Ігнатенка не турбує: "Мене це ніяк не стосується, бо я в бані не парюся".

Зате відразу збудився, коли почув питання про таку ініціативу Ющенка, міністр транспорту та зв'язку Євген Червоненко: "Послухайте, немає заборони ходити на полювання і в баню! Це говориться про корупціонерів, а ми чесні! Я проти скасування полювання, тому що сьогодні мисливські господарства впорядковані, за ними слідкують. До речі, я можу довести, що мисливські господарства відновили поголів'я диких тварин".

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко відразу згадав, що заборони на походи в бані – це його ініціатива. "Сауни заборонив я в Донецьку, а президент – полювання. Я говорив про заборону саун для міліції – крім особового складу. Щоб міліцейські начальники не парилися зі своїми підслідчими".

Луценко також зізнався, що полюванням не займається.

Міністр молоді та спорту Юрій Павленко зустрів пропозицію Ющенка нейтрально. "Мене це ніяк не стосується, тому що я взагалі жодного разу не був на полюванні. Та й на рибалку я ходив тільки в дитинстві. Що стосується сауни, то я теж не дуже люблю і користуюся виключно в гігієнічних цілях, а не для розваг".

Заспокоєнням для Павленка мають бути слова прес-секретаря Ющенка Ірини Геращенко, яка пояснила: "Безумовно, президент не виступає за заборону сауни і бань як гігієнічної процедури".

За словами Геращенко, Ющенко постійно наголошує новим чиновникам про потребу створити "новий образ влади". "Це також залежить і від переваг цих людей у житті. Уже в анекдоти увійшло, як зустрілися в бані прокурор області, губернатор і бандит і повирішували питання. Тому Ющенко мав на увазі, щоб у саунах не відбувалися зустрічі влади з людьми, репутація яких неоднозначна".

Тобто, як у підсумку вдалося з'ясувати, заборони саун і бань не буде. Зате це не стосується мисливства.

"Не виключено, що з'явиться певний документ, який норматуватиме сферу полювання. Зараз часто не дотримуються правил, головними бракон'єрами є представники влади, вони нехтують "червоною книгою", - зазначила Геращенко.

"Не секрет, що екологи б'ють на сполох, говорять про великі втрати фауни. Тому мета нової влади – довести площу заповідних земель до 10%, як це є в Європі. У нас же зараз – лише 3"%, - сказала прес-секретар Ющенка.

Про те, що Ющенко офіційно заборонить полювання, сказав і міністр екології Ігнатенко, який вжив слово "мораторій", але не навів подробиць: "Він буде діяти, поки не будуть напрацьовані механізми, які б запобігали незаконному відстрілу тварин і вилову риби".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді