Лікар Ющенка Микола Корпан: Називати дату, коли діоксин виведеться з організму Ющенка, неправильно

Вівторок, 21 червня 2005, 10:31
Минулого тижня генпрокурор України Святослав Піскун оголосив про нову експертизу у справі отруєння Віктора Ющенка, яку мають проводити фахівці з України, Німеччини, Швейцарії та Нідерландів. Серед лікарів, які опікуватимуться тією експертизою, буде й лікар Віктора Ющенка в австрійській клініці "Рудольфінерхаус", професор Микола Корпан.

Цими вихідними пан Корпан побував у Києві на установчій конференції Київського осередку партії "Народний Союз Наша Україна" і зізнався Бі-Бі-Сі, що має у цьому зв’язку певні політичні плани в контексті наступних парламентських перегонів.

Професор Микола Корпан - лікар пана Ющенка, він був одним з перших, хто опікувався його лікуванням після хвороби, яку кваліфікували як отруєння діоксином, і досі продовжує стежити за здоров’ям Віктора Ющенка.


Бі-Бі-Сі: Чи здатна нова експертиза у справі Віктора Ющенка встановити точний час і дату отруєння?

Корпан: Мова йде про те, чи могли б ми допомогти органам слідства, зв’язати перші клінічні симптоми з часом, коли саме потрапила отрута в організм президента України. І це можливо. Це не залежить від того, чи ми безпосередньо після отруєння будемо з’ясовувати фактор часу, чи ми будемо з’ясовувати через декілька місяців, через рік, чи через сто років.

Бі-Бі-Сі: Чи можете Ви зараз уточнити, коли саме у Віктора Ющенка з’явилися перші симптоми отруєння?

Корпан: З 5-го на 6-те вересня з’явилася ця симптоматика – болі в животі з тошнотою... Суть полягає в тому, щоби токсикологи, незалежно від хворого, підтвердили наступний факт – потрапляння такої рідкісної отрути з групи діоксинів, якою є TCDD, має свою дію в часі. Медична експертиза буде спиратися не на конкретний факт отруєння президента України, а на нейтральний факт дій конкретної отрути на організм людини.

І, маючи таке підтвердження, органи слідства можуть сказати – так, президент України отримав таку отруту, ця отрута підтверджена об’єктивно, не клінічними симптомами, хоча вони в нас також є, а такими-то й такими-то дослідженнями. І, маючи теоретичну базу, як діє така концентрація отрути, чи скільки вона діє на мишах чи у людини, тоді можна сказати – так, така отрута попала в організм президента України, скажімо, за дві години до появи першої клінічної симптоматики.

Бі-Бі-Сі: Іншими словами, досліджуватиметься не волосся чи кров хворого, а окремо діоксин?

Корпан: Розумно. На даний момент ці дослідження біологічного матеріалу – волосся, чи шкіра, чи кров – вони завершені. Це є безперечний медичний факт, де встановлена концентрація чистого діоксину, чистої отрути.

Бі-Бі-Сі: Пане Корпан, невже раніше подібні дослідження діоксину TCDD не проводилися?

Корпан: В світі, я повинен сказати, даний випадок є перший і єдиний в історії людства і в історії медицини. Що це означає? Потрапляння цієї отрути в людський організм через шлунково-кишковий тракт невідоме людству і невідоме медицині.

В історії людства відомі кілька випадків отруєння на діоксин. Це, скажімо, в Північній Італії в 1974 році, це під час війни США в В’єтнамі, а також два випадки в Австрії. У всіх цих трьох випадках потрапляння цієї отрути було з повітря, тобто, було недозоване, хронічне, поступове.

Це єдиний випадок потрапляння чистого діоксину через шлунково-кишковий тракт, тобто через рот. Ця експертиза повинна ще раз науково довести, що саме при цьому шляху потрапляння отрути саме такий механізм дії і саме така перша симптоматика.

Бі-Бі-Сі: Попри те, що нової експертизи у справі Віктора Ющенка ще не розпочато, чи може бути таке, що отруєння сталося під час відомої вечері 5 вересня на дачі в заступника голови СБУ, беручи до уваги Ваші слова, що 5-6 вересня було виявлено перші симптоми?

Корпан: Я зв’язувати сам факт місця і середовища не міг би і не хотів би. Але за короткочасністю хотів би сказати наступне як лікар: якщо порівняти з будь-якими ліками, які є синтезовані, я міг би сказати, що дія є не більше, як години. Тому що, якщо симптоматика була на початку вересня, через три місяці інтенсивної терапії ми знаходимо в 5 тисяч разів вищу концентрацію допустимої верхньої межі, яка може бути толерована людським організмом.

Тоді на початку отруєння ця доза була вдвічі більшою, скажімо, 10 тисяч. Або візьмемо навіть ту саму дозу 5 тисяч. Якщо людина отримує синтетичний препарат, або синтетичну субстанцію, яка перевищує в 5 тисяч разів допустиму концентрацію, яку організм може толерувати, ми можемо зробити припущення, що така дія була дуже короткий час.

 
 
Бі-Бі-Сі: В американському виданні "Вол Стріт Джорнал" свого часу була опублікована стаття колишнього офіцера радянської розвідки Бориса Володарського, де припускалося, що дія отрути "діоксин" в організмі українського президента була посилена іншими сполуками, і нібито саме такі сполуки розроблялися в колишніх радянських лабораторіях. Чи справді було помічено сполуку діоксину в організмі Віктора Ющенка з іншими речовинами?

Корпан: Коли ми отримали об’єктивну клінічну картину, отримали підтвердження, що отруєння наступило діоксином, ми побачили, що дія цієї отрути своєрідна, не така, якою вона подавалася в літературі раніше. Якщо вжити просто отруту діоксин, кілограм треба з’їсти чи два.

Але якщо невелику концентрацію, з’єднати з носієм, скажімо, білком, і у даному випадку цей факт треба з усіх сторін ще раз науково перевірити, так званим AFP (альфафетопротеїном), то за допомогою цієї сполуки, коли діоксин з’єднаний із цим фетопротеїном, ця комбінація дає змогу розчинятися не лише в жировому середовищі, але й у рідині.

Така комбінація дає можливість розчинятися дуже швидко й у невеликій кількості. Щодо статті в американському виданні, цей журналіст зустрічався зі мною, і в своїй статті він зробив висновок, що лабораторії, які були в колишньому Радянському Союзі і публікації російських учених він пов’язав таким чином, що лабораторні дослідження різних отрут в Радянському Союзі відбувалися постійно і працювали цілі групи науковців, щоби знаходити нові види отрут, нові комбінації.

Ці отрути були випробувані і не виключно, що така сполука попала в організм тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка.

Бі-Бі-Сі: З чим Ви особисто пов’язуєте нещодавню інформаційну кампанію в низці російських видань, які твердили, що українського президента начебто не отруїли, натомість йшлося про якісь омолоджувальні операції з ембріонами?

Корпан: Я стежу за цією інформацією і бачу публікації, які не мають жодної наукової основи, а чиста фантазія, чиста видумка. Скажімо, публікації в російській пресі, нібито я в серпні минулого року пересадив ембріональні клітини Віктору Андрійовичу в Австрії. Я повинен сказати, що в західному світі і в усіх індустріальних державах досі не дозволено пересадку стволових клітин людині.

Вся інформація, яка була в цій статті – вона напівбульварна. Є певні політичні групи, які працюють у напрямку протиукраїнському, групи, які хочуть внести на національному та міжнародному рівні якийсь дисбаланс у політику України після президентських виборів.

Бі-Бі-Сі: Інше питання, яке є приводом для багатьох спекуляцій як у самій Україні, так і поза її межами – це нинішній стан здоров’я Віктора Ющенка. І тут деякі політики, особливо відразу після інавгурації, висловлювали сумніви щодо його здатності, виконувати свої президентські функції. Чи стежите Ви за здоров’ям пана Ющенка тепер? Як він почувається і чи не шкодить йому напружений графік роботи?

Корпан: Віктор Андрійович як президент України має дуже напружену програму. Ці навантаження, перельоти за океан, мають негативну дію на фізіологічний стан будь-якої людини. Людські механізми адаптації не спрацьовують, людина повертається і знову включається у роботу.

Є певні зсуви, тобто порушення фізіологічних функцій організму. І те, що ми бачили у Віктора Андрійовича після повернення з Америки, коли він не встиг відновитися фізіологічно і полетів до Польщі, звичайно, по дорозі він простудився, тому що організм слабкий, не те що він хворий, він слабкий!

Коли 11 грудня 2004 ми оприлюднили на весь світ діагноз, були різні припущення щодо прогнозу отруєння. Багато російських учених виступали і казали, що він ось повинен померти, інші сказали, що без злоякісних пухлин не обійтися... Як і кожна хвороба – візьмемо звичайну застуду чи грип – тут потрібно очікувати якихось ускладнень. Концентрація отрути в організмі Віктора Андрійовича поступово зменшується, зменшується дія її і зменшуються прояви її.

Інколи буває так, що коли застуда чи втомлений вигляд обличчя, кажуть: "Ага, це пов’язано з отрутою, він уже непрацездатний!” На початку грудня 2004 року на основі об’єктивних даних різних досліджень ми зробили медичний висновок, що він психічно здорова людина, що він фізично може в повну силу виконувати свої функції.

Щодо нинішнього лікування, це питання яке потрібно обговорити наступним разом. Наразі про якісь ускладнення ми не можемо вести мову, ми можемо вести мову про перебіг захворювання, тому що він має свою картину і ця картина зберігатиметься доти, доки в організмі буде знаходитися подразник, тобто діоксин.

Бі-Бі-Сі: І коли можна очікувати, що цей діоксин виведеться з організму президента України?

Корпан: Це залежить від багатьох факторів. Тому зараз конкретно назвати дату було би неправильно з мого боку. Потрібно все робити, аби протікання цього процесу якомога більше скоротити, щоб він не вилився у кілька років, щоб він вилився у значно коротший час.

З Миколою Корпанем у Києві розмовляла Ольга Макарчук

Читайте також:

Отруєння Ющенка без подробиць

Російські таблоїди на службі отруйників Ющенка?


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді