Ющенко завів президентів у їдальню "Артеку" і нагодував сирниками

П'ятниця, 19 серпня 2005, 13:33

Святкування 80-річчя "Артека" пройшло у формі саміту новоствореної організації "Співдружність демократичного вибору", про заснування якої в Баржомі минулого тижня оголосили Ющенко та Саакашвілі.

До "Артеку" цього року зібралося незвичне товариство. Якщо раніше Кучма гуляв у компанії Путіна, то до Ющенка приїхали президенти Грузії Михаїл Саакашвілі, Литви Валдас Адамкус і Польщі Олександр Кваснєвський. Саме ці держави, як очікується, складуть кістяк нового політичного утворення.

Адамкусу ближче не піонери, а бой-скаути. Всі фото - прес-служби Ющенка

Як відзначає "Комерсант", ні Квасьневский, ні Адамкус ніколи піонерами не були, а останній, який більшу частину життя прожив у еміграції в США, швидше за все, про "Артек" навіть ніколи не чув.

"Уже сам список світових лідерів, які приїхали на свято "Артека", говорить про те, що обговорювати вони будуть явно не славне минуле знаменитого піонерського табору", - підкреслила газета. Саакашвілі ж під час вечірнього концерту зізнався, що є єдиним артеківцем "з чинних президентів на землі".

Президенти танцюють

Після прибуття президентів діти, які відпочивають у таборі, посвятили їх у "почесних артеківців" та пов’язали їм галстуки, після чого запросили до їдальні, де саме проходила вечеря. Високим гостям запропонували самостійно обрати меню з так званого "шведського столу". Віктор Ющенко, зокрема, повечеряв фаршированим перцем, рисом і персиками.

У їдальні. Саакашвілі та Квасневський взяли по пляшці лимонаду

Ющенко ставить Адамкусу шпроти

За вечерею президентів спостерігають охорона і піонери

Ющенко їсть найактивніше

На столі у президентів - фарширований перець, сирники, запеканка, шпроти і персики

Після вечері гості табору оглянули табір "Морський", а також кімнати, де мешкають діти. На їхнє прохання глави держав сфотографувалися на згадку.

Ввечері у четвер Ющенко разом з родиною і гостями-президентами взяв участь у святковому шоу-концерті з нагоди 80-річчя заснування Міжнародного дитячого центру "Артек".

Звертаючись із вітальним словом, Ющенко назвав Артек "містом дитинства, куди прагнули багато поколінь". "Сьогодні ми говоримо про новий "Артек". Ми можемо вперше говорити про те, що ми присутні на новій українській землі, де панує демократія", – сказав український президент.

У Квасьневського дві ляльки

Саакашвілі, якого до слова запросила співачка Руслана, заявив, що наступного року у грузинські піонерські табори він вирішив "запросити замість п'ятдесяти п'ятсот українців". "І ми вас дуже будемо раді бачити в нас", - додав він, повідомляють "Новини-Україна".

Крім переговорів Ющенко показав гостям свою невеличку пасіку з кількох вуликів, розташовану в кримській резиденції. Як повідомляє прес-служба президента, Ющенко сказав, що йому бракує часу на бджолярство, але час від часу він все ж таки займається улюбленою справою.

Валдас Адамкус подарував українському лідеру кілька стільників і невеличку бочку меду. За словами литовського президента, бджолярство – також одне із його захоплень.

Дружина президента, дочка президента і Міла Йовович

Голлівудська акторка Міла Йовович, яка прибула на артеківське свято, спілкувалася з журналістами в основному російською мовою, пише "Комсомольська правда". На прохання сказати щось українською, акторка продекламувала: "Що це таке? Ще - "Ой, у гаю при Дунаю". "Але мама не вчила мене говорити українською мовою", - додала вона.

Міла Йовович народилася в Києві в родині радянської акторки Галини Логінової та югославського лікаря Борги Йововича, потім родина жила якийсь час у Росії, а за кордон виїхали знову ж з Києва, коли дівчинці виповнилося п'ять років. "Я з Києва", - відповіла акторка на питання, чи вважає вона себе українською або ж російською знаменитістю.

Відповідь Йовович на питання про ставлення до української помаранчевої революції пролунала по-голівудськи: "Я дуже люблю помаранчеві кольори. У "П'ятому елементі" в мене було помаранчеве волосся".

Міла Йовович, як повідомили представники "Артека", привезла з собою із Голівуду знімальну групу, що буде вести своєрідний літопис перебування зірки на історичній батьківщині. В Україні Міла з мамою пробудуть тиждень – до 24 серпня. Із Криму вони відправляться в Київ, оскільки кінозірка хоче побачити будинок, у якому народилася.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді