Вибори: переможців не судять

Середа, 5 квітня 2006, 18:11

Період оцінки з 25 березня по 31 березня 2006 року. Проаналізовано 415 статей в 204 друкованих ЗМІ

1. Медіарейтинг політиків. Друковані ЗМІ

Основною темою останнього тижня березня стало обговорення результатів виборів у Верховну Раду України.

У передвиборну першу політичну п'ятірку крім президента Віктора Ющенка ( 1-е місце), лідера "БЮТ" Юліи Тимошенко ( 2-е місце), лідера "Партії Регіонів" Віктора Януковича ( 3-е місце), прем'єр-міністра Юрія Єханурова ( 4-е місце), увійшов лідер СПУ Олександр Мороз ( 5-е місце).

При цьому сумарний індекс медіа активності Віктора Ющенка в 1.2 рази перевищує аналогічний показник Тимошенко, в 1.6 рази - показник Януковича, в 2.4 рази - показник Єханурова ( 2-е місце) і майже в 4 рази - показник Мороза.

Перше місце медіарейтингу займає президент України Віктор Ющенко. ЗМІ відзначили зустріч президента з політичними силами, що перемогли на виборах у парламент, у ході яких обговорювалося питання створення коаліції у Верховній Раді наступного скликання. Більшість ЗМІ наголошували на тому, що результати виборів свідчать про поразку на виборах безпосередньо Ющенка.

Крім того, ЗМІ відзначили згоду президента на перерахування голосів у ТВК, на яких були зафіксовані порушення. Тональність представленості Віктора Ющенко в ЗМІ нейтральна.

Із четвертого на друге місце медіарейтингу перемістився лідер БЮТ Юлія Тимошенко. ЗМІ відзначили зустріч Тимошенко з Віктором Ющенко, в ході якої обговорювалися умови створення "помаранчевої коаліції".

Також ЗМІ відзначили заяви Тимошенко про можливе об'єднання НСНУ і Партії Регіонів, і заклик до президента не допустити цього. Тональність представленості в ЗМІ переважно нейтральна, при цьому кількість позитивних і негативних публікацій перебувають приблизно на одному рівні.

Із другого рядка на третій перемістився лідер Партії Регіонів Віктор Янукович. ЗМІ відзначили його зустріч із президентом України, у ході якої обговорювалися можливі питання про створення коаліції у майбутньому парламенті. Крім того ряд експертів все ще прогнозують вірогідність повернення Януковича на пост прем'єра у новому уряді. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-позитивна.

Із третього на четверте місце медіарейтингу опустився Юрій Єхануров. ЗМІ відзначили перше після виборів засідання уряду, у ході якого Єхануров обіцяв представити текст звернення уряду до громадян щодо результатів виборів. Крім того, ЗМІ зафіксували заяву Єханурова про стабільність у відносинах з Туркменістаном і планове проведення Україною розрахунків за туркменський газ.

Замикає першу п'ятірку лідерів Олександр Мороз. ЗМІ відзначили заяви Мороза щодо готовності увійти в "помаранчеву коаліцію". Крім того, ЗМІ вважають саме СПУ власником так званої "золотої акції" у майбутньому парламенті, що дозволяє Морозу претендувати на посаду спікера парламенту. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

На шостому місці медіарейтингу перебуває Роман Безсмертний. ЗМІ відзначили заяву Безсмертного про те, що рішення щодо створення "помаранчевої" коаліції поки не прийнято.

Також у ЗМІ зафіксований прогноз низки політологів, відповідно до якого Безсмертний, разом з Морозом, також є претендентом на крісло спікера в майбутньому парламенті. Тональність представленості в ЗМІ переважно нейтральна.

На сьомому місці медіарейтингу перебуває Володимир Литвин. ЗМІ відзначили заяви Литвина про порушення в ході голосування, а також його незгоду з тим, що президент наклав вето на зміни в закон про вибори, що дозволяють судам вносити зміни в списки виборців у день голосування. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

З десятого на восьме місце медіарейтингу перемістився Ринат Ахметов. ЗМІ відзначили ряд публікацій, у ході яких Ахметов згадувався як один з акціонерів операторів стільникового зв'язка ЗАТ "Цифровий стільниковий зв'язок" (ТМ DCC) і ТОВ "Астелит" (ТМ Life:)), які можливо об'єднаються.

Крім того ЗМІ відзначили відсутність претензій фіскальних органів до ЗАТ "СКМ", що належить Ахметову, на відміну від інших ФПГ (Інтрепайп, ІСД, Приват), що на думку експертів говорить про небажання влади конфліктувати з переможцем парламентських виборів. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

З п'ятого на дев'яте місце медіарейтингу перемістився екс-президент України Леонід Кучма. Згадуваність Кучми має переважно опосередкований характер. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

Замикає першу десятку медіарейтингу Олександр Омельченко. ЗМІ відзначили готовність Омельченко оскаржити в суді перемогу на виборах мера Києва Черновецкого. Також ЗМІ відзначили судовий позов Омельченко на адресу блоку "Пора-ПРП" відповідно до якого в агітаційних матеріалах блоку містилась неправдива інформація відносно Омельченко. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

З першої десятки медіарейтингу вибив Євгеній Кушнарьов. У першу десятку медіарейтингу ввійшов Роман Безсмертний.

Медіарейтинг найбільш згадуваних в друкованих ЗМІ українських політиків з 25 березня по 31 березня 2006 року. Данні інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

2. Медіарейтинг партій. Друковані ЗМІ

Серед політичних партій і блоків по представленості в медіапросторі України на минулому тижні лідирував НСНУ. За ним ідуть Партія Регіонів і БЮТ. Індекс медіа активності Партії Регіонів становить 89% від аналогічного показника НСНУ, а рівень медіа активності БЮТ становить 84% від аналогічного показника Партії Регіонів.

Перше місце в медіарейтингу займає НСНУ. ЗМІ відзначили заяву одного з лідерів НСНУ Безсмертного про готовність створити "Помаранчеву коаліцію" на умовах БЮТ. Також, ЗМІ відзначили ряд заяв політологів відносно "повного провалу" на виборах партії влади, підтвердженням чому є те, що блок "Наша Україна" переміг тільки в 3 областях (Івано-Франківська, Львівська й Закарпатська). Тональність представленості в ЗМІ НСНУ нейтрально-формальна.

Переможець парламентських виборів Партія Регіонів перебуває на другому місці медіарейтингу. ЗМІ відзначили досить резонансні звинуваченя на адресу КРО Партії Регіонів у фальсифікації виборів у Криму і в цілому погодились із тим, що результат ПРУ став досить закономірним. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

Третє місце медіарейтингу займає БЮТ, що одержав на виборах друге місце. ЗМІ відзначають першість БЮТ серед "помаранчевих партій" як значну перемогу БЮТ. На думку більшості видань, це дасть можливість її лідерові Тимошенко обійняти посаду прем'єра в майбутньому уряді. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-позитивна.

На четвертому місці медіарейтингу перебуває СПУ. ЗМІ зафіксували заяву одного з лідерів СПУ Вінського, що спростував інформацію про те, що лідер СПУ Мороз першим підписав договір про створення жовтогарячої коаліції. Також за словами Вінського, СПУ претендує на кожну восьму посаду у майбутньому уряді. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-позитивна.

Замикає першу п'ятірку лідерів блок "ПОРА-ПРП". ЗМІ відзначили резонансну заяву представників блоку, в якій вони вимагають повторного перерахування голосів через порушення, які мали місце при перерахуванні. Також ЗМІ відзначили заяви лідера "ПОРИ" Каськіва про складанні з себе повноважень глави партії. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

Народний блок Литвина займає шостий рядок медіарейтингу. На думку ЗМІ, НБЛ є "самим більшим невдахою виборів". Представник блоку Єремеєв також заявив про порушення в ході підрахунку голосів, і як наслідок - про необхідність повторного перерахування. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

Блок "Не ТАК!" займає сьомий рядок медіарейтингу. До резонансних варто віднести заява лідера СДПУ(о) Медведчука про склад із себе повноважень глави партії через провальну участь у виборах. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

На восьмому рядку медіарейтингу знаходиться КПУ. ЗМІ відзначають згадування КПУ в контексті можливих форматів коаліцій у майбутньому парламенті. Також резонанс одержала заява КРО КПУ щодо фальсифікацій на виборах в АРК. Тональність представленості в ЗМІ переважно нейтрально-формальна.

На дев'ятому місці медіарейтингу перебуває ПСПУ. ЗМІ відзначили заяви лідера блоку "Народна опозиція" Наталі Вітренко, відповідно до якої блок вимагає ручного перерахування всіх голосів через системні порушення при підрахунку. Тональність представленості в ЗМІ нейтрально-формальна.

Замикає першу десятку УНП.

З першої десятки медіарейтингу вибули партія "Європейська столиця" і НДП. У першу десятку ввійшла партія УНП і ПСПУ.

Медіарейтинг 10 найбільш часто згадуваних в ЗМІ політичних партій з 25 березня по 31 березня 2006 року. Данні інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 50 партій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді