У переддень "повного януковича"

Четвер, 20 липня 2006, 23:01

Два тижні спікерства Олександра Мороза пролетіли непомітно. Але за ці чотирнадцять днів повністю змінилася матриця української політики.

Ще два тижні тому депутати з Партії регіонів не ночували вдома з дружинами, бо боролися з Тимошенко, щоб вона залишила їм хоч десять комітетів для повноцінної опозиційної діяльності, а Ринат Ахметов збирався на відпочинок до Монако. Тепер Ахметов думає, ким наповнювати уряд, а його міноритарний партнер ходить на Банкову домовлятися, як він на посаді прем’єра буде співіснувати з Ющенком-президентом.

У проміжку цих двох тижнів країна пережила спочатку рекрутування помаранчевих для скликання Майдану-2, а потім – демобілізацію бійців революційного фронту.

Було б наївним вірити Морозу, що він став спікером у результаті спонтанної домовленості з донецькими. Але, якби демократична коаліція не спіткнулася о спротив Партії регіонів у питанні комітетів, то це не Мороз, а Порошенко призначав би зараз завгоспа парламенту, а Тимошенко уже поверталася би з ашгабатського раунду газовими переговорами. Урок жадібності для помаранчевих виявився надто повчальним.

...З кожним днем наближення до 25 липня віддаляється можливість розпуску Верховної Ради. У четвер зранку Тимошенко оголосила на зборах власної фракції про намір дати Ющенку ще один аргумент для оголошення дострокових виборів.

"Ми повинні зібрати підписи членів нашої фракції під заявою про складення депутатських повноважень", - звернулася Тимошенко до соратників. "Це буде тиском на президента і на "Нашу Україну", яка не збирається відмовлятися від мандатів. І ця ситуація чітко покаже, що у них немає людей, готових до рішучих дій".

Але при цьому Тимошенко зізналася своїм однофракційцям, що це понарошку. Ідеться лише про психологічний прийом, і вони не повинні боятися втрати депутатства. "Хочу, щоб у вас не було страху – адже збір підписів не є позбавленням мандату. Написати заяви про складення повноважень недостатньо. Потрібні голосування в парламенті про позбавлення депутатства та указ президента про розпуск Верховної Ради", - пояснила Тимошенко.

Далі вона заявила, що у п’ятницю фракція БЮТ пройде у відкритому для преси режимі.

Це було би чудовою нагодою зібрати з власних депутатів підписи про відмову від роботи в цьому парламенті.

Публічність гратиме на руку Тимошенко.

Не секрет, що охочих кинути мандат небагато. Але телекамери будуть гарним методом підтримання дисципліни у фракції – адже ті, хто відмовиться підтримати лідера у прагненні до саморозпуску, стануть новими телегероями.

Якщо Тимошенко розважалася на темі розгону Верховної Ради, то Партія регіонів спробувала переграти на свою користь ситуацію з депутатом Калашниковим.

У четвер "бойовика" було вигнано з фракції попри клятви депутата, що Партія регіонів для нього є "життям, честю і совістю". Вірного бійця відправили на мило, яким тепер відбілюватимуть імідж донецьких.

І це рішення лише в другу чергу було адресоване журналістам, які підписали відкритого листа. Головний месідж спрямовувався на Захід і звучав закадровим голосом: "Ми тепер інші, ми тепер за демократію, і козли більше не мєшают нам жить".

З почуттям виконаної задачі Янукович і відправився на Банкову, де провів 150 хвилин.

Його посуплений вигляд після зустрічі з Ющенком знаходив два простих пояснення. Або чай, який вони пили з лимоном, був без цукру, або Віктор Андрійович і далі заговорює зуби Віктору Федоровичу з вимогою замінити його кандидатуру в прем’єри на будь-яку іншу.

Віктор Андрійович уміє схилити в сон...

Але джерела у Партії регіонів розповідають, що предмет суперечки інший – лідер Партії регіонів не як явище, а як процес.

Ющенко розуміє, що "повний янукович" насувається невідворотно. Тому президент хоче домогтися виконання трьох умов.

По-перше, Янукович має взяти зобов’язання узгоджувати з Ющенком кандидатури міністрів та буйки, за які вони не матимуть права запливати.

По-друге, Ющенко вимагає, щоб міністри були "не політиками, а професіоналами". У свою чергу, як розповідають джерела, група Ахметова в Партії регіонів погодилася закрити вакансії своїми вихованцями з "ліберальним світоглядом".

По-третє, Ющенко, у разі відмови від розпуску парламенту, прагне максимальної участі "Нашої України" в уряді Януковича. Очевидно, що крім міністра оборони і закордонних справ, стратегічними для президента є міністр юстиції, міністр фінансів та міністр внутрішніх справ.

Безрадісне обличчя і неконкретні відповіді, якими сипав Янукович на ганку секретаріату президента, говорять, що переговори проходили "у конструктивній атмосфері", і не більше того.

Поки Янукович був у Ющенка, "Пора" показала президенту, що підготувала для нього указ

Тим часом блок Тимошенко зайнятий творчим пошуком, як зірвати голосування за прем'єра Януковича. Джерела кажуть, що в четвер представники БЮТ провели у сесійній залі випробування спеціального пристрою по блокуванню зчитування депутатських карток. Подія не залишилася непоміченою. Мороз почав розслідування. Але роздуми над явищем "повний янукович" охоплюють дедалі ширші людські масиви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді