Мінекономіки визначатиме обсяг тіньової економіки по витратам електроенергії

Четвер, 3 серпня 2006, 13:36

Міністерство економіки буде визначати обсяг тіньової економіки країни кількома методами і, зокрема, по змінам монетарних агрегатів і витраті електроенергії.

Відповідна методика розрахунку обсягів тіньової економіки затверджена наказом Мінекономіки №222, текст якого розміщений на сайті парламенту, повідомляє Finance.ua.

"Методика визначає основні показники і методи розрахунку незареєстрованної тіньової діяльності з метою одержання достовірної оцінки її обсягів, і визначення її рівня щодо офіційного ВВП", - відзначено в наказі.

Відповідно до документа, поняття "тіньова економіка" визначається як незаконне і сховане виробництво. Крім того, відповідно до документу, окремо буде визначатися неформальний сектор, діяльність якого характеризується: низьким рівнем організаційної структури; зайнятістю заснованої на родинних зв'язках або соціальних стосунках, відмінних від формальних трудових договорів.

У документі відзначається, що визначення обсягів незареєстрованної економічної діяльності монетарним методом базується на аналізі співвідношення наявних в обігу і грошовій масі.

"Вважається, що збільшення попиту на наявні в обігу поза банківськими рахунками, означає ріст обсягів тіньових операцій, і навпаки", - підкреслюється в документі.

Відповідно до документа, визначення обсягів незареєстрованної економічної діяльності електричним методом ґрунтується на припущенні, що ріст реального ВВП повинен відповідати росту витрат електроенергії.

Крім того, у документі відзначається, що офіційний ВВП тепер включає певну частку тіньової економіки, що розраховувалася статистичним керуванням Державного комітету статистики України і оцінена на рівні 20% обсягу ВВП.

Як повідомлялося, міністр фінансів України Віктор Пинзеник наприкінці минулого року заявив, що зростання доходів бюджету в 2005 році (на 62% більше, ніж в 2004 році) на тлі невисокого на зріст ВВП (2,6%) свідчить про зменшення обсягу тіньової економіки.

За розрахунками Мінекономіки України, за підсумками 2005 року частка тіньової економіки становила 28% до ВВП, тоді як за підсумками першого півріччя 2005 - 32%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді