Перекур під парламентським туалетом, або Як депутатка ледь не побила фотографа "Української правди"

Понеділок, 13 листопада 2006, 19:29

Вседозволеність у депутатів починається з малого. Не з узятого хабара за голосування і навіть не з паркування авто під знаком "заборонено". Все починається з ігнорування такого, на їх думку, несуттєвого закону – про заборону тютюнопаління. Можливо, депутати при цьому думають: "Якщо закон ухвалюю я, то як його батько я маю право на нього начхати".

Парламентські кореспонденти з регулярністю багато разів на день можуть бачити одну й ту ж картину: депутатів, які палять під туалетом на другому поверсі кулуарів. Це є прямим порушенням закону про боротьбу з тютюнопалінням, де записана заборона диміти "за винятком спеціально для цього відведених місць".

Однак добре, що при цьому депутати не припльовують на підлогу.

На одному з підвіконь Верховної Ради депутати залишили свої "аксесуари". Фото Анни Андрієвської

Куріння в кулуарах відбувається попри те, що для охочих зробити затяжку в приміщенні Верховної Ради створили окрему кімнату – під неї переобладнали жіночий туалет. Але депутату ліньки спускатися на перший поверх. Та й розвернутися там немає де. А ось тихенько стати в кутку й трохи "заспокоїти нерви" – це ж хіба порушення закону?

Депутати не люблять сюди ходити, бо тут не потусуєшся

Але минулого сесійного тижня "Українська правда" стала свідком взагалі унікальної картини – комуністи розбили собі курилку навіть не під туалетом, а прямо на виході з сесійної зали, біля вікна. Що ж, зрозуміти їх можна: тепер вони – влада.

Порушенням закону на робочому місці займалися члени Компартії Ігор Алексєєв та Олексій Бабурін. Але спроби їх сфотографувати ледь не завершилася бійкою. Алексєєв почав волати, що він не давав на це дозволу, а Бабурін почав вибивати з рук фотоапарат.

Комуністи в диму...
По центру - Алексєєв, справа - Бабурін

Не менш гаряче протистояння відбулося між депутатом Інгою Вершиніною (вона входить до фракції БЮТ, але є членом антикризової коаліції) і фотографом "Української правди" Анною Андрієвською.

Вершиніна стояла й палила в кулуарах парламенту біля жіночого туалету – при тому, що спеціально обладнана кімната розташована точно на поверх нижче. Коли Вершиніна помітила, що її сфотографували, вона залишила сигарету й наздогнала фотографа зі словами "Дєвочка, сєйчас ти отдаш мнє свою камєру, і я тєбє расскажу, что тєбє можно дєлать и что нєльзя! Со мной воєвать очєнь опасно!".

Через це фото Вершиніна ледь не влаштувала бійку

"Вершиніна схопилася за мою фотоапаратуру й почала тягнути до себе, не припиняючи кричати і ображати мене. На претензії депутата Вершиніної я відповіла, що маю беззаперечне право знімати в кулуарах Верховної Ради, і це право мені дає закон про засоби масової інформації, моє редакційне посвідчення та акредитаційна картка. Після ще кількох зухвалих образ я вирвала свою камеру з її рук, порадила навчитись говорити з людьми і пішла подалі від неї", – розповіла фотограф "Української правди" про свій досвід спілкування з Вершиніною.

Інга Вершиніна. Кажуть, до цього її бізнес був пов'язаний з групою "Приват"

Паління в недозволених місцях передбачає сміхотворний штраф – від 17 до 85 гривень. Але цікаво у цій ситуації повівся спікер парламенту Мороз.

Коли його запитали, як він впливатиме на порушників закону з числа своїх колег-депутатів, які димлять у недозволених місцях, голова Верховної Ради вирішив "забути" про можливі фінансові стягнення.

За словами Мороза, він палити кинув ще 15 років тому і всім радить це зробити. А на тих депутатів, хто порушує закон, можна просто дивитися засудливим поглядом і писати про це обурливі статті.

"Я дам сьогодні доручення керуючому справами, щоб він зробив перевірку. Хто порушує такі вимоги (про заборону тютюнопаління), то той буде підданий суворому осуду і з мого боку, і з вашого боку теж", – сказав Мороз на прес-конференції.

"Можна тільки порекомендувати депутатам вийти курити на вулицю, але це забруднює навколишнє середовище, що суперечить принципам, підписаним у "кіотському протоколі", – сказав Мороз і перевів стрілки на журналістів:

"Я думаю, дівчата, це найперше вас стосується – аби ви не палили, тоді й чоловіки не будуть палити. Детальніше я про це сказати не можу".

P.S. Наступного дня після публікації цієї статті Мороз все ж таки вирішив підійти до цього питання дещо серйозніше.

"Ми, депутати, повинні демонструвати повагу до закону, у тому числі щодо охорони здоров'я. Прийнято закон, що не дозволяє курити в громадських місцях. Я звертаюся до депутатів: де ви курите? Ті, хто курить, я маю на увазі... Припиніть порушувати закон, інакше позбавитесь депутатських мандатів!", – сказав Мороз під час сесійного засідання.

І вже наостанок, немов звертаючись до совісті парламентарів, він додав: "Я прошу вас, зверніть на це увагу, ми маємо показувати приклад".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді