VIP 004 або Юля, де ти?

Четвер, 23 листопада 2006, 11:40

Поки президент Віктор Ющенко запрошував соратників сісти за один стіл на честь революції, щоб згадати про Майдан, а Віктор Янукович намагався "подивитися в очі" США, Юлія Тимошенко вирішила нагадати про себе у Європі.

Причому, завдати одразу "подвійний удар" – відвідавши за чотири дні Брюссель та Берлін.

Перший за часів опозиційності закордонний візит Тимошенко припав якраз на річницю Майдану. Лідер БЮТ вирішила відсвяткувати в колі європейських посадовців, а не екс-соратників по революції.

В програму-максимум Тимошенко поставила зустрічі з усіма європейськими "вершками", включаючи навіть канцлера Німеччини Ангелу Меркель, у якої нещодавно не знайшлося часу на президента Ющенка.

Але якщо Меркель поки що залишається для лідера БЮТ мрією, то брюссельську програму Тимошенко вдалося реалізувати на всі 100% – на свій рахунок вона записала зустрічі з євродепутатами, комісаром із питань зовнішньої політики та сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер та Хав'єром Соланою.

У вівторок Ферреро-Вальднер мала український день.

До того, як у гості до неї прийшла Тимошенко, єврокомісар вже встигла поспілкуватися з українським секретарем РНБО Віталієм Гайдуком та міністром палива й енергетики Юрієм Бойком в рамках обговорення нової європейської енергетичної стратегії.

І хоча призначеної зустрічі Тимошенко довелося чекати хвилин 20, прийом був вельми дружнім. Камери могли вдосталь назнімати поцілунки, які супроводжувались фразами "Рада бачити вас знову". А ще впіймати першу фразу Вальднер до Тимошенко: "Я добре знаю вашу ситуацію...".

Що думає єврокомісар про цю ситуацію, детальніше дізнатися не вдалося, оскільки після зустрічі, обмінявшись із Тимошенко черговою порцією поцілунків, Ферреро-Вальднер пішла в протилежний бік від преси.

Тимошенко ж, закінчивши переговори, запевнила журналістів, що в Європі після останніх подій в Україні не досить добре розуміють, куди вона рухається.

Тут же вона знайшла і головного винуватця – Віктора Януковича. За словами Тимошенко, політика Януковича є продовженням старої системи і "хворобою", але суспільство її неодмінно швидко подолає.

"Майдан дав старт новому розвитку країни, а реванш – це просто загострення хвороби, яке піде досить швидко і дасть суспільству одужати", – ці слова Тимошенко звучали рефреном у її виступах у Брюсселі.

Після зустрічі з Ферреро-Вальднер Тимошенко поспішила в гості до комісара ЄС з питань безпеки Хав'єра Солани. Втім, замість порції поцілунків тут лідерка БЮТ змушена була чекати.

Як відбувалася ця зустріч і чи відбулася вона взагалі, журналісти так і не побачили. Але на наступний захід Тимошенко прибула поперед журналістського пула і розповідати про зустріч не стала. Проте, настрій її був не найкращим.

Відтак, з'явилися дві версії подій: Солана запізнився на зустріч з Тимошенко і приділив їй замало часу або зустрічі зовсім не було.

Вже потім стало відомо, що заплановані годинні переговори були зірвані захопленням у Лівані двох італійців.

Останнім виходом Тимошенко у вівторок був виступ, організований European Policy Centre.

Зустріч Юлії Тимошенко з європейськими парламентарями у Брюсселі

Він став таким собі коротким курсом історії України після президентських виборів з відповідними акцентами від Тимошенко.

Перше: протягом виступу жодного кривого слова про президента, зате й жодної похвали.

Замість цього Тимошенко називає прорахунки помаранчевої команди – "ми були занадто оптимістичними і романтичними, і сподівалися, що після президентських виборів зміниться все".

Але, за її словами, цьому заважали стара пострадянська еліта, непрофесійні та корумповані кадри на місцях, а також те, що ті люди, які прийшли після революції, мали в свідомості певний тягар минулого.

Лідер БЮТ також наголосила, що на ситуацію в країні вплинула політреформа, яка забрала частину повноважень президента та дозволила реванш старих сил.

"Але навіть такі ускладнення не можуть формувати песимізм про перспективи розвитку України", – заявила Тимошенко.

Друге: якщо Ющенка Тимошенко не ображала, і навіть про Юрія Єханурова вперше для себе говорила в нейтральному ключі, то Віктору Януковичу дісталось по повній – за потакання Росії при вступі до СОТ, за вибіркове відшкодування ПДВ і навіть за обмеження свободи слова.

"Ми маємо дати відповідь на питання, хто такий Янукович. Це є старий Янукович, якого ми знаємо як гвинтик у машині, яку колись очолював президент Кучма чи це новий Янукович? .. Ми не мусимо помилятися – це не новий Янукович, який сповідує курс внутрішніх і зовнішніх реформ, які принесла помаранчева команда. Це старий Янукович", – запевнила Тимошенко, тикнувши пальчиком по трибуні, ніби намагаючись придавити ворога.

За її словами, зараз Янукович – це "Кучма-лайт", але може перетворитися на "Кучму-фул".

А от наступний пасаж Тимошенко здивував нестандартністю – виявляється, повернення до влади команди Януковича, можливо, навіть корисне. Втім, далі все стало на свої місця.

"Україна повинна пройти через це, щоб остаточно одужати від цієї хвороби. Тому я прошу вас сприймати це як тимчасовий стан, який скоро завершиться", – пояснила лідер БЮТ.

Третє. Рецепт ліків від Тимошенко доволі простий і вже відомий в Україні – закон про опозицію, щоб вона змогла "отримати ричаги контролю", а також об'єднання помаранчевих сил в одну потужну силу. Тоді, на думку лідерки БЮТ, вони зможуть перемогти Януковича і Мороза, довіра до яких у суспільстві падає.

Крім того, вона нагадала про давнішній намір БЮТ звернутися до Конституційного суду щодо законності політреформи 2004 року.

"І якщо Конституційний суд зробить висновок, що були порушення Конституції і процедури, по якій ухвалювалася реформа, ми повернемося до старого формату Конституції. І це означає, що ми повернемося до влади президента", – запевняє Тимошенко.

А ще вона не виключає повернення навесні до переговорів про демократичну коаліцію і навіть дострокових парламентських виборів. "Дострокові вибори – не шляхом революції, а шляхом легітимного конструктивного проведення дострокових виборів. Я переконана, що такий шлях можливий або навесні або на початку літа", – підкреслила вона.

Тимошенко відзначила, що розраховує на скасування конституційної реформи і дострокові парламентські вибори в Україні в тому числі й тому, що стурбована ситуацією з забезпеченням енергетичної незалежності України і, як наслідок, стабільності поставок енергоносіїв у Європу.

От так, легким порухом руки Тимошенко зробила європейців зацікавленими у поверненні її до влади.

Виступ Тимошенко тривав 25 хвилин. Ще хвилин сорок їй ставили питання – про НАТО, Ющенка і Януковича, універсал і долю Бориса Тарасюка.

Видно було, що лідер БЮТ вже втомилась стояти на трибуні, бо часто переступала з ноги на ногу. Втомився навіть охоронець Тимошенко, який увесь цей час тримав її пальто від традиційного "Луї Вітон", а потім кинув його на стілець у залі.

Наостанок Тимошенко отримала хоч негусті, але оплески.

Після цього вона зникла з поля зору журналістів, заховавшись у номері готелю "Конрад", найдорожчого у всій Бельгії.

(Цей готель вже відомий читачам "Української правди" – там під час першого свого візиту до Брюсселю за гроші українських платників податку зупинялася українська делегація на чолі з Ющенком.)

Середу Тимошенко почала з Європарламенту. Там вона взяла участь у засіданні комітету з питань співробітництва Україна-ЄС, а також зустрілась із імовірним кандидатом на посаду голови Європарламенту Поттерінгом.

Юлія Тимошенко з Елмаром Броком і Гансом Поттерінгом

Під час дискусії лідер БЮТ відправила все ті ж месиджі – перегляд політреформи, об'єднання помаранчевих сил і дострокові вибори як єдиний метод продовження демократичного поступу України.

От тільки її учасники зізнались потім журналістам, що так і не зрозуміли, яким буде це помаранчеве об'єднання, і хто в нього увійде.

На згадку про свій виступ Тимошенко подарувала очільникам комісії свій фірмовий значок-сердечко. Може, таким чином вона спробувала ідентифікувати свій статус головної опозиціонерки? Цьому могла сприяти і поява в залі фанатів Тимошенко із шаликами виборчої кампанії БЮТ та значками з її зображенням.

Втім, наразі європейці все ж таки не можуть відмежувати образ Тимошенко від образу Ющенка, і бачать їх лише в тісній зв’язці помаранчевих сил. Тому і серце від Тимошенко там назвали не червоним, а помаранчевим.

Останні півдня в Брюсселі Тимошенко присвятила роздачі інтерв’ю іноземним ЗМІ. На кілька годин фойє готелю "Конрад" перетворилось на стоянку журналістів.

Спостерігаючи за спілкуванням Тимошенко з іноземними кореспондентами, не можна було не помітити, що вона весь час залишалася напруженою. Можливо, їй не давало спокою невиконане завдання – зустріч із Соланою, рімейк якої був запланований на середу.

Повеселішала вона лише в ліфті, який віз її на зустріч до Верховного комісара ЄС. Тимошенко посилала своєму оточенню повітряні поцілунки, а те, в свою чергу, демонструвало, що тримає за неї кулаки.

Вже через кілька хвилин в очах лідерки БЮТ грали звичні бісенята, коли вона почула, як по коридору поспішає Солана, вигукуючи "Julia, Julia, where are you? Ти змусила мене чекати зустрічі 24 години!"

Після зустрічі з Соланою Тимошенко могла вважати свою місію успішно виконаною. Мерседес із номером "VIP 004" спокійно відвіз українську гостю до аеропорту.

Два наступні дні лідер БЮТ проведе в Берліні, де однією з тем її виступу буде європейська енергетична безпека. Не виключено, що Тимошенко і там спробує переконати європейців, що їхня енергетична безпека залежить від того, яка політична розкладка буде в Україні.

Фото з сайту Тимошенко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді