Нові фаворити Ющенка і боротьба за СБУ

П'ятниця, 1 грудня 2006, 14:07
Хоча Служба безпеки України вважається засекреченим відомством, однак історія відставки Ігоря Дріжчаного з посади глави СБУ виплеснула на поверхню все хитросплетіння інтриг, в якому зараз живе Віктор Ющенко.

Хронологія останніх днів Ігоря Дріжчаного виглядає приблизно так.

Нова команда Ющенка давно хотіла поставити СБУ під контроль, і з цією метою спробувала протиснути в керівні крісла спецслужби своїх людей. У середу Дріжчаний був викликаний на Банкову для повідомлення, що тепер його заступником працює Микола Герасименко.

Дріжчаний, який взагалі-то сам подає президенту на затвердження кандидатури своїх заступників, обурився. Йому вдалося відбити атаку, і Дріжчаний лягав спати з думкою про те, що не все втрачено. А в четвер зранку до парламенту пішло подання від Ющенка про зняття його з посади.

Замість сніданку Дріжчаний був знову викликаний на Банкову, де йому повідомили про рішення Ющенка і порадили не рипатися, а написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причому, заднім числом – поставивши на документі дату 29 листопада.

Бо це дозволило Балозі пояснити, чому вже 30 листопада з першою ранковою кореспонденцією до парламенту пішло подання на відставку глави СБУ.

Щоб закрити Дріжчаному шляхи для відступу, Балога тут же домігся його призначення заступником секретаря Радбезу. Навіть при тому, що згоди Верховної Ради на той момент не було – і досі немає!

Таким чином секретаріат президента намагається перетворити розгляд питання про звільнення Дріжчаного у парламенті на формальність.

Але цю хитрість розуміють і опоненти Ющенка. Донецькі та частина "Нашої України" налаштовані попсувати нерви президенту. І гарантій, що Верховна Рада ухвалить відставку Дріжчаного, немає.

Тим більше, що профільний комітет парламенту, очолюваний Анатолієм Кінахом, кілька днів тому визнав роботу глави СБУ задовільною.

Сам же Дріжчаний вирішив здатися. Заяву він написав, правда, без слів "за власним бажанням". Ще, кажуть, Дріжчаний не підтримав наміри депутатів, налаштованих боротися за його подальше перебування на посаді, і попросив відпустити його зі Служби безпеки подобру-поздорову.

***

Підґрунтя для зміни керівника СБУ лежить у конфлікті між Дріжчаним і новою командою Ющенка – Балогою, Яценюком і Гайдуком.

Джерела розповідають, що Дріжчаний потрапив до них у немилість з кількох причин. Наприклад, глава СБУ відмовлявся виконувати деякі специфічні вказівки з Банкової.

Дріжчаним ці поради були сприйняті як спроба вчинити розправу над політичними та бізнес-опонентами нового оточення Ющенка.

Банковою ж такі дії Дріжчаного були прочитані щонайменше як нелояльність, а то і як змова Дріжчаного з донецькими.

І на цьому фоні указ про призначення Дріжчаного заступником до Гайдука виглядає чорним гумором. Не можна виключати, що екс-глава СБУ відмовиться від цієї посади.

Ще одна претензія, висунута Дріжчаному на Банковій – його заступники начебто спілкуються з Медведчуком.

Після перевірки виявилося, що названі люди у названий день взагалі перебували у закордонному відрядженні.

Дріжчаний у нової команди секретаріату президента асоціювався як людина чи то "любих друзів", чи то Рибачука.

Хоча, насправді, призначення Дріжчаного главою СБУ 8 вересня 2005 року виглядало приблизно так.

Перед підписанням указу він зайшов до кабінету тодішнього глави секретаріату президента Рибачука неформально одягнутий, оскільки перебував на лікарняному.

Рибачук його в обличчя до того ніколи не бачив, і думав, що це хтось зі співробітників Банкової, які потрапили під звільнення. Тому Рибачук... почав йому пояснювати причини відставки. І лише через кілька хвилин тодішній глава секретаріату зрозумів, що перед ним сидить Дріжчаний, якого він викликав на співбесіду для призначення главою СБУ...

Тепер новий глава секретаріату, його перший заступник та секретар РНБОУ намагаються позбуватися кадрів, які дісталися їм у спадок, замінюючи їх на відданих собі людей.

Дріжчаний протримався в кріслі майже 14 місяців. Фото прес-служби президента

Фактично Ющенко зараз спілкується із зовнішнім світом за посередництва саме цих трьох осіб – Балоги, Яценюка і Гайдука.

Зачистка простору навколо Ющенка відбувається за приблизно таким сценарієм.

Спочатку президента переконують, що нелояльний до цієї трійки кадр згоден піти на іншу роботу. Паралельно жертві радять погодитися з пропозицією трійки, бо "Ющенко все одно звільнить тебе з посади".

За приблизно таким сценарієм "розводки" були зняті з посад прес-секретар президента Ірина Геращенко та керівник офісу Ющенка Андрій Кислинський.

Ще одна причина зміни Дріжчаного – Ющенка переконали, що він захищає генпрокурора Віктора Медведька. Який, до речі, з дня на день може втратити посаду – найближчим часом у кріслі генпрокурора черговим рішенням суду може поновитися Святослав Піскун.

***

Дріжчаний отримав чорну мітку від секретаріату президента у той день, коли відмовився погодитися з призначенням Миколи Герасименка заступником глави СБУ.

Герасименко вважається одіозною фігурою – він розслідував справу про масові заворушення 9 березня 2001 року, які сталися під час мітингів у рамках акції "Україна без Кучми". Закінчилося це різними термінами тюрми для унсовців.

Герасименко сам проявив ініціативу, щоб розслідувати цю кримінальну справу. В розпорядження "Української правди" потрапив рапорт Герасименка, написаний у 2004 році на ім'я тодішнього заступника глави СБУ Миколи Обіхода.

"Українській правді" вдалося розшукати Обіхода – в минулому найбільшого викривача у справах Тимошенко-Лазаренка. Зараз він працює у ветеранській організації органів прокуратури.

Обіход підтвердив, що це правдивий рапорт, складений для того, щоб з'ясувати роль Герасименка в розслідуванні справи про 9 березня 2001 року з метою... заохочення.

"По формі цей рапорт виглядає як донос підлеглого на свого керівника, який відмовився розслідувати кримінальну справу, що мала певне політичне забарвлення", – сказав Обіход.

Втім, джерела з табору, який лобіює Герасименка, кажуть, що той має заслуги й перед Ющенком – начебто під час помаранчевої революції він порушив кримінальну справу за сепаратизм.

Крім того, Герасименко – далекий земляк Ющенка, він також походить з Сумської області.

***

Ще одна людина, яка вкладала у вуха Ющенка тезу про необхідність звільнення Дріжчаного – це його друг і односельчанин Михайло Дорошенко, який завдяки дружбі з Балогою зберіг свій вплив на президента.

Півроку тому Дорошенко випустив серію статей, компрометуючих Дріжчаного, у своїй газеті "Україна молода". Втім, глава СБУ подав до суду і виграв першу інстанцію.

"Я не сперечаюсь, що у відставці Дріжчаного свою роль зіграли наші публікації", – сказав Дорошенко в коментарі "Українській правді".

"Реформи СБУ непрозорі – це висновок комітету з питань нацбезпеки і оборони Верховної Ради. Дріжчаний займався не збільшенням ефективності СБУ, а перестановкою кадрів, щоб підвищити службовими сходами лояльних до себе керівників", – додав Дорошенко.

Він також відкинув, що лобіює якусь кандидатуру на посаду начальника Служби безпеки.

Втім, за інформацією "Української правди", Дорошенко висуває на місце глави СБУ Миколу Маломужа – нинішнього керівника Служби зовнішньої розвідки.

Окрім Дорошенка, кандидатуру Маломужа підтримує людина на прізвище Микола Щербина. Це колишній радник Ющенка, а в архіві газети Дорошенка "Україна молода" можна знайти про нього цікаву статтю. Там розповідається, як під час помаранчевої революції Щербина планував тріумфальний виїзд на підтримку Майдану... танків з навчального центру сухопутних військ "Десна".

Джерела розповідають, що Щербина впевнений у контролі над Маломужем, оскільки домігся його призначення главою Служби зовнішньої розвідки.

У свою чергу, секретар Радбезу Віталій Гайдук і незмінна порадниця Віра Іванівна лобіюють призначення главою СБУ Ігоря Смешка.

Втім, можливість його повернення в Службу безпеки залежить від того, чи вдасться переконати Ющенка, що до його отруєння причетний не Смешко, а Жванія, який також брав участь у сумновідомій вечері на дачі Сацюка.

Третій претендент на службу безпеки – це звільнений з посади міністра внутрішніх справ Юрій Луценко.

Четвертий претендент – голова департаменту військової контррозвідки СБУ часів помаранчевої революції Віталій Романченко, який зіграв роль в зупинці внутрішніх військ МВС, кинутих на придушення Майдану.

Романченко є креатурою Віктора Балоги, зараз він працює заступником міністра надзвичайних ситуацій.

Політичний садизм. У п'ятницю Балога взяв з собою Дріжчаного на прес-конференцію, щоб він підтвердив, що звільнився добровільно. Фото Анатолія Медзика

Водночас, очевидна проблема Банкової – у Ющенка немає 226 голосів у парламенті, необхідні для призначення нового глави СБУ. Для цього претендент в керівники спецслужби буде змушений домовлятися – або з Партією регіонів, або з блоком Тимошенко і соціалістами.

Таким чином, спроба Банкової отримати лояльного керівника спецслужби може завершитися приходом на це місце подвійного агента – і Ющенка, і антикризової коаліції. Бо новий глава СБУ просто не буде знати, кому більше завдячувати своєю посадою – президенту або його опонентам у парламенті?

Якщо, звичайно, ми не є свідками великої комбінації з депутатами Верховної Ради у ролі ляльок: Ющенко "зливає" Луценка в обмін на призначення потрібного глави СБУ.

В успіх такої комбінації віриться складно – з огляду на постійні "кидалово", які влаштовували один одному президент і прем’єр протягом останніх місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді