Шлях від продавця кросівок до рейдера лежить через серце президента ®

Субота, 2 грудня 2006, 08:00

Новітня історія України – це суцільний ланцюг парадоксів і випадковостей. Чого варті лише головні дійові особи – екс-директор, тихий тиран і сентиментальний п'яничка Кучма, нувориші типу Бродського і Волкова, двічі несудимий Янукович, сексі Юля чи запальний Шуфрич?

"Зірка" Олександра Третьякова вражає інтенсивністю і яскравістю. Випускник вищого військового інженерного училища, радіоінженер, він починав свій бізнес із торгівлі кросівками. Далі разом з дипломом менеджера і бізнес піднявся на вищий щабель. Пішли авто-заправки.

Так доля закинула скромного молодого чоловіка у чавун, де варяться серйозні гроші і серйозні люди.

Третьяков протягом кількох років "вибився в люди". Він навіть став кумом одночасно двох антиподів-політиків – Дмитра Табачника і Віктора Ющенка. Правда, стосунки з Табачником після революції у Третьякова зіпсувалися.

Отож, після феноменального злету, коли у 2005 році Третьяков став помічником президента, розпоряджаючись часом президента і визначаючи його контакти та думки, поступово регалії починають зникати, спочатку помічника, потім першого помічника, народного депутата...

Одна за одною Олександр Юрійович втрачав свої преференції. Спочатку у нього забрали місце у спостережній раді ВАТ "Укрнафта". Потім з якоїсь причини у відставку з посади голови Кіровоградської ОДА звільнили ставленика, друга і компаньйона Зейналова.

Нарешті – ще болючі удари – вихід зі спостережних рад "Укртелекому" і "Ощадбанку". І насамкінець, після приходу на Банкову Балоги останній удар – у Третьякова забирають кабінет в АП. Це остаточно віддалило Третьякова від кума-президента.

В епоху масового рейдерства ім'я екс-першого помічника Ющенка раптом спливає в історії із захопленням майна. Його ім'я разом із другом-компаньйоном Зейналовим повязують з рейдерською атакою на універмаг в Кіровограді.

У вересні – листопаді 2006 р. підлеглими екс-губернатора Кіровоградської області ЗЕЙНАЛОВА Е.Д., через органи міліції, прокуратури Кіровоградської області (під безпосереднім керівництвом начальника УМВС ГОНЧАРА В.О. (у минулому, до 2005 р., керівника охорони ЗЕЙНАЛОВА Е.Д.) та прокурора області ГАРДЕЦЬКОГО О.С., виконавчий комітет м. Кіровограда, територіальне управління ДКЦПФР, здійснено заволодіння майном ЗАТ “УТП “Кіровоград”, яке є власником універмагів “Дитячий світ” та “ЦУМ”, з використанням свідомо підроблених документів, масштабного застосування насильства та переслідування акціонерів. Дерево виконавців і причетних до справи, а також їх зв'язок із паном Зейналовим можна простежити на офіційному сайті компанії.

У рейдерській історії з Кіровоградським універмагом випливло імя іншого відомого рейдера – Генадія Корбана. (Версії.com), голови правління "Славутич-капіталу", пов’язаного з групою Приват. Враховуючи ще зовсім недавні непорозуміння між Третьяковим і Приватом в "Укрнафті" і за "Укрнафту" таке видається мало не фантастичним. Але це лише на перший погляд.

У серпні 2005-го Третьяков отримав від Ющенка карт-бланш на дії в енергетичній сфері. І зразу ним скористався, чим остаточно зіпсував стосунки з ЮВТ. Плани у Третьякова були глобальні – урізати повноваження Привату в Укрнафті і створити на її базі ВІНК (вертикально-інтегровану нафтову компанію), залучивши у неї акції кількох НПЗ. Приват зрозуміло упирався. І вдало.

Парламент плевать хотел на амбиции первого помощника и не стал даже рассматривать закон о снижении кворума для собрания акционеров с 60% до 50%, а без этого "построить" группу "Приват", чей менеджмент, по словам Третьякова, рулит "Укрнафтой" - основой будущего ВИНКа – помощник главного пчеловода страны никак не может. (Олигарх.net)

Після звільнення Третьякова з посади першого помічника Ющенка саме Приват домігся його вигнання зі спостережної ради Укрнафти. Той же Корбан, який також є членом спостережної ради компанії, голосував за виключення Третьякова. Але останній зробив "хід конем".

Спочатку він, не без конфлікту, "призначив" свого компаньйона-однокласника Каретка головою НАК "Надра України". Потім той зайняв позицію голови спостережної ради Укранафти. Каретко зразу дав зрозуміти, що буде гнути лінію свого друга-покровителя.

"Ми будемо послідовно виконувати рішення Глави держави про перетворення ВАТ "Укрнафта" на вертикально-інтегровану нафтову компанію", - наголосив В.Каретко. На думку новообраного голови Спостережної ради, створення ВІНК забезпечить стабілізуючий вплив держави на ринок нафтопродуктів. (Форум навтогазового ринку України)

Уже в той час звучали думки про те, що між Приватом або деякими його представниками і Третьяковим існують контакти. Олександр Гудима, на той час член парламентського комітету з ПЕК дійшов до того, що: "Игорь Коломойский (соучредитель ПриватБанка) никогда не допустит, чтобы его правая рука (Третьяков) утратил эту должность".

Третьяков иронически отнесся к заявлениям Гудымы о том, что он является "правой рукой" Коломойского: "До этого я был правой рукой Севы Могилевича, Рината Ахметова, Петра Порошенко… А сейчас одни говорят, что я правая рука Виктора Пинчука, а другие – Игоря Коломойского. Вы себе вообще как это представляете: можно ли быть одновременно главным партнером этих двух людей?" (Економіка.com.ua)

Очевидно, Третьяков мав більше рації. Бо із спостережної ради його усунули. Однак певні контакти з групою "Приват" почали простежуватися. Не стільки з самою групою і її лідером Коломойським, як саме з Геннадієм Корбаном, який виконує для "Привату" чорнову рейдерську роботу захоплення земель і об’єктів.

У самому Дніпропетровську Приват вважають причетним до "бєспрєдєлу" на зразок побоїща і стрілянини на ринку "Озерка".

Тепер Корбан і його "Славутич-капітал" виявилися задіяними у Кіровоградській історії. Поруч із Третьяковим.

Звідси і почали циркулювати чутки про те, що Коломийський порвав із Тимошенко і знайшов собі нового партнера в особі Третьякова, про що уже пише преса. Насправді, швидше за все, це так само далеко від істини, як Земля від Сонця. Порвати з "нерентабельною" сьогодні Тимошенко Коломойський міг би, але навряд чи заради ж Третьякова.

А от "Приватні" стосунки між Корбаном і Третьяковим незалежно, а може і потай від Коломойського, встановилися. Їх навіть бачили разом за обідом. Справжня чоловіча дружба.

Тимошенко разумный человек, с которым можно и нужно договариваться. Только не нужно вешать ярлыки (газета "Дело").

Про те, що Корбан "зраджує" Привату і працює на інших клієнтів, теж останнім часом почали згадувати у відкритих джерелах. Славутич-капітал, за переказами, не гребує навіть немасштабними справами ціною у десятки тисяч доларів.

Утім сумнівно, щоб бізнес-дружба Третьякова і Корбана мала якесь результативне продовження і вилилася в перерозподіл політико-економічних груп, як про це писали Версії. І Корбан, і Третьяков є недостатньо масштабними гравцями для таких ігрищ. І швидше за все, ми бачимо останні дні союзу між Корбаном та Третяковим.

Юрій Червінський - незалежний журналіст

Публікується на правах реклами. Відповідальність за зміст реклами несе рекламодавець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді