Про що Тимошенко не просила біля стіни плачу

Середа, 17 січня 2007, 12:15

У вівторок увечері лідер БЮТ Юлія Тимошенко спустилася з Єрусалимських пагорбів на грішну українську землю.

Невідомо, про що просила Тимошенко в Єрусалимі біля стіни плачу, але її прохання до президента Віктора Ющенка було вельми простим – набратися мужності й оголосити дострокові вибори.

У Тимошенко в Ізраїлі було три завдання: відвідати святі місця, обговорити питання визнання голодомору і пояснити, що відбувається в Україні.

Перше стосувалося особисто Тимошенко, друге – ізраїльського парламенту, а третє – українського політикуму.

Було у лідерки БЮТ, напевно, і ще одне завдання – не загубитися на фоні візиту до Ізраїлю американського держсекретаря Кондолізи Райз.

Остання прибула на Святу землю на день раніше за Тимошенко з метою переговорів по вирішенню ізраїле-палестинського конфлікту. Найвпливовіша жінка світу 2005 за версією "Форбс" і третій номер того ж списку оселилися в одному готелі і на одному поверсі, але так і не перетнулися.

"Мені не відомо нічого про зустрічі Тимошенко з Райз", – сказав журналістам депутат Немиря, відповідальний у БЮТ за спілкування лідера з міжнародними організаціями.

Незважаючи на візит більш іменитої конкурентки, Тимошенко спробувала не загубитися в інформпросторі та з'явитися на шпальтах принаймні чотирьох видань і одного каналу, а ще – причарувати двох не останніх чоловіків в Ізраїлі.

Після спілкування з Тимошенко лідер опозиційного "Лікуду" Біньямін Нетаньягу заявив, що уряду Януковичу залишилося працювати недовго, а віце-прем'єр Шимон Перес взагалі запропонував "передати всю владу в світі жінкам".

Тимошенко подарувала Біньяміну Нетаньягу книгу про Помаранчеву революцію. Фото Олександра Прокопенка
На зустрічі із Шимоном Пересом. Фото Олександра Прокопенка

Щоб справити хороше враження, Тимошенко довелося освоїти кілька нових для себе тем – нерозповсюдження ядерної зброї в світі й ізраїле-палестинського конфлікту.

Ще одна незвична для Тимошенко тема – просування визнання голодомору. Це стало темою номер раз перебування лідерки БЮТ у Кнесеті. По її завершенні Тимошенко і ізраїльський спікер Далія Іцик оптимістично пообіцяли вирішення цього питання, але на зустрічі ізраїльські депутати висловлювали чималий сумнів з цього приводу, вказуючи на те, що в Україні почастішали антисемітські публікації.

Юлія Тимошенко і Далія Іцик. Фото Олександра Прокопенка

Куди більш звично для лідера БЮТ було говорити про внутрішню ситуацію в Україні.

Після виступу в університеті Тель-Авіву місцевий викладач навіть відзначив у Тимошенко талант лектора.

До цього Тимошенко щонайменше тричі говорила про щось подібне в Бельгії і Німеччині, а тому справді мала відшліфований текст.

Щоправда, порівняно з візитами в Західну Європу, у виступах лідерки БЮТ з'явились нові нюанси.

"Після помаранчевої революції Ющенко став президентом, а я – прем'єром, але ми сповідували дещо інші підходи. Я і моя команда зайняли жорстку позицію щодо рішучої боротьби з усіма проявами старого режиму, а президент, можливо, в силу почуття відповідальності вибрав більш толерантний шлях, в результаті чого наша команда розпалася", – розпочала Тимошенко.

"Все це закінчилось тим, що зараз у президентської сили 8% підтримки у суспільстві. Сьогодні президент залишився фактично без повноважень, через те, що його сила проголосувала за запровадження політреформи. А прем'єр і його команда отримали всю повноту повноважень", – додає лідер БЮТ.

Тимошенко продовжує переконувати світ, що Янукович протримається при владі недовго. Хоча вона вже не порівнює його з "тимчасовим загостренням хвороби", від якої народ скоро вилікується.

Тепер лідер БЮТ має іншу фішку. Вона робить акцент на дострокових виборах.

Схоже, їй дуже сподобалося, що в Ізраїлі дострокові вибори - це радше правило, а не виняток, і ЮВТ не проти запозичити цей досвід в Україну. На прес-конференції вона пожартувала, що приїхала переймати в Ізраїлі цей досвід.

Система дострокових виборів в цій країні – 50%+1 голос в парламенті. Вибори відбуваються не в внаслідок дій опозиції, а в силу конфліктів всередині більшості.

Навряд чи Тимошенко варто розраховувати на такий сценарій в Україні. Втім, здається, вона вже винайшла свій рецепт.

"Вона залишила Ющенка без повноважень і відрізала йому всі шляхи до відступу ", – це уривок розмови не на вулиці Києва, а на порозі тель-авівського університету, де мала виступати Тимошенко.

Навіть тут розуміють, що БЮТ у п'ятницю влаштував Ющенку "обряд обрізання", хоча його лідер досі наполягає, що в законі про Кабмін не було "нічого сакраментального", що змінило б розподіл влади в Україні.

При цьому Тимошенко, щоправда, суперечить сама собі, стверджуючи одночасно, що закон не доповнив Конституцію, але його антиконституційні норми мають бути відмінені через КС.

Ще один аргумент Тимошенко – в обмін на цей закон опозиція отримала три важливі закони – про імперативний мандат, про опозицію (в першому читанні) і про банки (який дає допуск опозиції до наглядових рад державних банків).

За словами лідера БЮТ, вони дозволять контролювати владу.

Звісно, для такого контролю спочатку треба провести через друге читання закон про опозицію, але Тимошенко запевняє, що він "гарантовано" буде ухвалений. Які гарантії - не уточнює, хоча схема й так зрозуміла – інакше Янукович ніяк не отримає 300 голосів у Раді, а у "ветовій" війні з президентом вони будуть більш ніж потрібні.

Тимошенко раптово зрозуміла, що має у себе золоту акцію, і тепер крутить нею перед носом Ющенка, вимагаючи свого – оголосити дострокові вибори.

"Я робитиму все, щоб президент набрався мужності і розпустив парламент", – двічі наголосила Тимошенко в Ізраїлі.

Що робитиме лідер БЮТ, якщо президенту мужності не стане, вона не пояснила. Втім, оскільки лідер БЮТ – жінка ризикова, то на шляху до мети її мало що може зупинити.

Як, наприклад, не зупинила небезпека бути обстріляною в Палестині, куди лідер БЮТ вирушила оглядати храм Різдва Христова. В Україні вона може ризикнути і не таким.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді