Янукович перевірив підлеглих на міцність. Першим не витримав Цушко

Середа, 21 березня 2007, 23:46
Прем’єр Віктор Янукович застосував старий засіб екзекуції підлеглих, відомий науці як "розширені засідання Кабміну". Такі збори в присутності преси тривають п’ять-шість годин, протягом яких оратори, які звітують з трибуни про досягнення влади, мають на меті досягнення ефекту сонотерапії. Цього разу не витримали кілька урядовців – зокрема, міністр внутрішніх справ Василь Цушко заснув прямо на стільці.

Розширений Кабмін був присвячений річниці виборів до парламенту, які після відомих дій Олександра Мороза повернули Віктора Януковича у крісло глави уряду. З нагоди зборів у Києві зібрали всіх губернаторів та керівників обласних рад. Їх розсадили по парам за маленькими столиками по периметру зали засідань Кабміну. Враховуючи, що в деяких регіонах ці люди є затятими ворогами, організатори, очевидно, розраховували, що спільне прослуховування прем’єрських промов має сприяти пошуку порозуміння.

Зайшовши до зали, Янукович повідомив, що до них також завітав президент Національної академії наук Борис Патон. Людина, яка зайняла стілець поруч з академіком, почала аплодувати, але цю ідею ніхто не підтримав.

– Щось я оплесків не чую! Вже відвикли?! – звернувся Янукович до лінивих губернаторів та міністрів. Ті відразу виконали команду прем’єра.

Янукович повідомив про поповнення в урядовій команді та звернув увагу на відсутність Арсенія Яценюка, пояснивши, що в цей момент президент Ющенко представляє його колективу Міністерства закордонних справ.

– Ай-ай-ай, не міг знайти інший час! – захитав головою новий міністр регіонального розвитку Володимир Яцуба, звертаючись до радника президента Богдана Буци. Він зрозумів маневр Ющенка, що таким чином президент уникнув участі у засіданні Кабміну.

Аналогічне засідання відбувалося минулої осені та супроводжувалося спробами звільнити п’ятьох губернаторів.

Цього разу в проекті постанови уряду кадрових висновків не було. Тільки в розданих таблицях був наведений рейтинг областей – і найгіршою була названа ситуація на Кіровоградщині, Луганщині, Херсонщині, Чернігівщині та Тернопільщині.

Губернатор Тернопільської області Іван Стойко всю першу частину засідання переписував свою промову. "Високодостойний пане президенте!", почав він, але потім замалював і написав зверху "високоповажний пане президенте!". Коли ж Стойко зрозумів, що Ющенко взагалі не прийшов, то закреслив і це звернення.

Промова Януковича швидше нагадувала інавгураційний виступ: "Я був би нещирим, якби не визнав – все досягнуте нами було б неможливим, якби ми не зробили правильних висновків з подій 2004-го та 2005-го років".

"Водночас я визнаю свій борг перед тисячами фахівців, яких по всій країні незаконно звільнили під час чисток у 2005 році. Я ніколи не забуду цього і завжди буду чесно та наполегливо працювати для всього народу України!".

Далі Янукович спробував переманити на свій бік Ющенка, який обіцяв опозиції накладати вето на весь продукт діяльності антикризовиків. Прем’єр запропонував разом розробляти найважливіші закони. "Наприклад, спільно доопрацювати та узгодити закон "Про засади зовнішньої і внутрішньої політики", що вже підготовлений коаліцією", - сказав Янукович, немов знущаючись. Адже цей документ по-суті є антиНАТОвським маніфестом. Тому Ющенко збирався завернути цей закон після голосування, і навіть взяв гарантії з Тимошенко, що вона не буде підтримувати подолання вето.

Ще однією іронією Януковича – на фоні переходу Кінаха в крісло міністра економіки – була пропозиція Ющенку "проводити взаємні попередні консультації з кадрових питань".

Наступним кроком Янукович повідомив про намір нарощувати свій парламентський актив. "Сьогодні ми в парламенті з усіма відповідальними силами робимо наступний крок з розширення нашої коаліції, утворюючи якісно нову коаліцію національної єдності", - заявив прем’єр.

Присутні, втомлені вступним словом Януковича і передчуваючи, що це тільки початок, намагалися якось розважитися. Харківський губернатор Арсен Аваков дав своєму опоненту главі облради Василю Салигіну почитати газету "Грані плюс". Той занурився у статтю про гастролі Юрія Луценка.

Сам Аваков з усього виступу Януковича зробив лише одну помітку – "права опозиції". Так він занотував заяву прем’єра, який рішучо пообіцяв: "Вважаю за доцільне не затягувати у часі прийняття рішення про статус опозиції з чітким переліком її прав та обов’язків".

..."І нехай Господь Бог допоможе нам і далі успішно йти шляхом, на який ступили минулої весни", - завершив Янукович свій виступ, у фінальній фразі якої читався явний американський почерк.

Після цього він вручив букети всім новим міністрам. "От бачите, Яценюк – він всюди встигає!" – показав Янукович на керівника МЗС, який після представлення на Михайлівській площі добіг таки до Кабміну.

Яценюк вийшов на середину зали, Янукович протягнув йому троянди. Вони притиснулися щоками один до одного, імітуючи поцілунок...

– Що все це значить? – запитання до Петра Порошенка, який прийшов на засідання уряду як глава банківського комітету парламенту і від нудьги жартував з усіма оточуючими.

– Це – любов! – не розгубився Порошенко.

– Один до одного?

– Ні, до Батьківщини! – прокоментував він.

Головним доповідачем на засіданні був перший віце-прем'єр Микола Азаров. Намагаючись читати українською, це йому вдалося до половини промови. Далі пішла міксована мова.

"Куда дівляться руководітелі і керівнікі регіонов?!" – обурився Азаров падінням оплати за комунальні послуги. Він звинуватив попередників, що гроші від продажу "Криворіжсталі" уряд Єханурова повинен був витратити на пом’якшення для населення наслідків підняття тарифів.

Оскільки виступ Азарова відрізнявся колисковими інтонаціями, присутні почали впадати в легкий транс. Інші промовці підсилили цей стан. В якийсь момент міністр внутрішніх справ Василь Цушко закрив очі та уронив голову на груди... Журналісти почали фотографувати спонтанний сон головного міліціонера.

Через кілька хвилин Цушко, немов відчувши направлені об’єктиви, різко захитав головою і почав озиратися навкруги...

Інші намагалися розважатися хто як міг. У задніх рядах зібралися помаранчеві губернатори, і вони під прикриттям штативів тележурналістів почали підсаджуватися один до одного, щоб обмінятися останніми новинами. Але відчувалося, що не витримували і вірні соратники прем’єра. В якийсь момент керівник Дніпропетровської облради Вілкул повернувся до голови Донецької облради Близнюка:

– Слухай, а хто у вас це придумав вішати біг-борди зі Сталіним? – поцікавився Вілкул авторами винаходу, де батько всіх народів на фоні колючого дроту обіцяє неприємності тим, хто не платитиме за комунальні послуги.

– Та це у нас в міській раді є люди..., - відповів Близнюк.

Тим часом засідання йшло своїм порядком, промовці змінювали один одного, число людей, які концентрувалися на словах, дедалі зменшувалося. Янукович і Мороз нікого не коментували, зосередившись на розмові один з одним.

Оживилися вони тільки після виходу на трибуну голови Верховного суду Василя Онопенка – той почав критикувати законопроект про судоустрій, який в разі ухвалення зведе до нуля вплив цього екс-соратника Тимошенко на судову систему.

– Я спілкувався з колегами, які входять в парламентський комітет з питань судоустрою. Вони зізнаються: "Так, цей законопроект недолугий, але прийнято політичне рішення підтримати його в першому читанні". Я не розумію, ким прийнято?... – поскаржився Онопенко.

– Я не знаю, на кого ви натякаєте, бо цей комітет належить до квоти Партії регіонів, - обурився Янукович. - Але першу роль в цьому законі грає президент України.

– Василь Васильович, та ви зверніться до президента, бо він автор законопроекту, - підтримав Януковича Мороз.

– Ох, я вже звертався, останній раз дві години розмовляли..., - зітхнув голова Верховного суду.

Його на трибуні змінила лідер фракції регіонів Раїса Богатирьова, яка виступала в статусі координатора антикризової коаліції. Вона розповіла про труднощі, які довелося подолати Януковичу при другому заселенні в будинок уряду.

– Нам було неймовірно важко зламати хребет повзучій кризі в умовах масової корупції, галопуючої інфляції та ідеології феодалізму! А обсяги споживання "любих друзів" сягнуло таким рівнів, що не витримала б і Римська імперія! "Нафтогаз України" просто перетворився у сімейний кооператив!...

Зі здивуванням на обличчі все це слухав Петро Порошенко – для нього як представника класу "любих друзів" було несподіванкою почути, що вони мали стосунок до нафтогазового монополісту.

– Та це Богатирьова ввела неологізм – не просто "любі друзі", а "любі друзі "Нафтогазу", - пошепки пояснив Порошенко.

– Президент приречений сприяти ініціативам коаліції, - продовжила Богатирьова. - Його опозиційність є неприйнятною і небезпечною, бо підірве стабільність та призведе до чергового розколу!

Вона також попередила про небезпеку, яка виходить від помаранчевих: "Не сприятиме нашим планам і об’єднана опозиція. Можливо, і не дуже українська, вибачте на слові... Її головна мета – не конструктивна критика, не пропозиція альтернативи, а постійне бродіння по регіонам і закордонню з діжкою дьогтю. Здається, що наша Баба Яга завжди проти..." Кого вона мала на увазі в цей момент, більшість відразу здогадалася. Але і такий ліричний відступ не розвіяв загального настрою – бажання, щоб все це якнайшвидше закінчилося.

– До мене надійшло прохання про виступ ще від п’ятнадцяти осіб. Ви наполягаєте на виступах? – запитав Янукович.

– Ні-і-і-і!!!, - відповіли замість них задні ряди.

Передостаннім Янукович випустив до мікрофона Мороза, який заспівав свою улюблену пісню – якнайшвидше продовжити політреформу.

"Ми повинні діяти однозначно. У 2004 році ми проголосували зміни до Конституції. Треба рухатися далі у питанні місцевого самоврядування, незважаючи, що хтось хоче смикнути назад. Ми повинні діяти за принципом: "...а караван іде". Якщо ми будемо озиратися, то будуть поразки", - заявив спікер.

"Що стосується сумнівних акцій протесту... Їх ініціатори під виглядом захисту громадян відстоюють винятково власні інтереси, прагнення здобути владу, зробити ревізію виборів 2006 року. По-перше, з цього нічого не вийде! Суспільство має знати – не буде ніяких додаткових виборів, ніяких імпічментів, ніяких референдумів!", - запевнив Мороз.

"Ми зробимо все, щоб реформа місцевого самоврядування в цьому році відбулася", - підтримав тепер уже Янукович Мороза. За його словами, цим займатиметься новий міністр регіонального розвитку Володимир Яцуба.

"Шановні колеги, ми починаємо реформи! - оголосив прем’єр, - Це вперше робиться в історії незалежної України. Все, що робилося до цього, було фрагментарне, на рівні регіонів, окремих галузей".

(Ех, якби це почув Кучма, матюків би наслухалися вдосталь!...)

Тим часом Янукович попередив, що уже зараз губернатори мають орієнтуватися на уряд, склавши з Кабміном "єдиний ланцюг". "У нас з вами вибудувалися нормальні ділові стосунки. Я вважаю, що в регіонах працюють 90% нормальних людей", - сказав Янукович, закриваючи розширене засідання Кабміну.

Ці чотири години зі сном кожен боровся як міг

Тих же, хто буде виступати на боці опозиції – у лексиці Януковича це називається "займатися політиканством" – чекатимуть неприємності.

"Ті, хто має прагнення до політиканства – відійдіть від цього і будемо нормально працювати! Я не буду називати прізвищ... Я звертаюсь в останній раз!", - попередив Янукович. Ці слова на свою адресу могли сприйняти ледь не половина помаранчевих губернаторів.

"Я в жодному регіоні не відчув, що комусь потрібні якісь революції! Я цього не почув ні від місцевої влади, ні від людей", - попередив Янукович.

Після всього цього так і залишилося незрозумілим, що значить заява про "коаліцію національної єдності". І коли Янукович попрямував до виходу, журналісти не дали йому спокою. Прем’єр почав пояснювати: "Це наша спільна позиція – ми багато часу вели розмову, що треба починати рух об'єднання. А що може бути краще ніж, національна єдність? І це буде розширена коаліція, коаліція національної єдності".

Але все одно виглядало неправдоподібно – перейменовувати коаліцію після вступу туди Кінаха та ще семи-восьми депутатів?! Ці сумніви розвіяв віце-прем'єр Андрій Клюєв, який закривав двері за Януковичем: "А хто вам сказав, що це буде лише сім депутатів?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді