Янукович показав гітару, але зіграти на ній не зміг

Понеділок, 26 березня 2007, 19:13
Минулої п'ятниці, зважаючи на настійне прохання журналістів та наслідуючи традиції Ющенка і Тимошенко, Віктор Янукович запросив представників медіа до себе додому. У неділю кілька людей з мікрофонами і відеокамерами мали змогу поснідати у прем’єрському товаристві.

Пул журналістів сформувала прес–служба уряду на власний розсуд.

Туди потрапили кореспонденти традиційних, а не інтернет-ЗМІ: найбільш рейтингового каналу "Інтер", лояльної газети "Сегодня", опозиційного "5 каналу" та наймасовішого видання "Факти". Останні оприлюднять свій звіт аж у п’ятницю – в номері з найбільшим тиражем.

Враховуючи те, що прем’єр три роки уникає будь–якого спілкування з "Українською правдою" у формі чату чи інтерв’ю, на запрошення до маєтку прем’єра нам було годі й сподіватися.

Тож дізнаватися про те, що відбувалося на дачі у Януковича, довелося своїми каналами.

Мешкає прем’єр–міністр України на дачі у Нових Петрівцях неподалік від Києва та мисливських угідь у Сухолуччі, де Янукович ходить на кабанів.

Подейкують, що прем’єрська хата раніше належало лідеру комуністичної України Володимиру Щербицькому, а нинішній прем’єр вселився туди вперше у 2002 році і навіть встановив шлагбаум на під'їзді до своєї території.

Після подій на Майдані шлагбаум нібито зняли, Янукович виселився, а повернувся вже після другого пришестя в прем’єри.

Втім, сам глава уряду на запитання "Чи мешкав тут Щербицький?" впевнено відповідає: "Ні–ні–ні! Він тут не жив". І додає, що отримав дачу у "пожиттєве" користування, що закріплено в тому числі "і указом президента".

Подейкують також, що після другого "новосілля" на території маєтку Януковича побудували вертолітну площадку.

Її, щоправда, представники ЗМІ не побачили, натомість встигли помітити добудований тенісний корт.

Кежуал від Януковича відрізняється відсутністю краватки та наявністю жилетки

Прем’єр зустрічає журналістів на ґанку, запрошує в дім і проводить невеличку екскурсію.

Будинок складається з кількох кімнат, серед яких вітальня, кабінет, столова та спальня.

Інтер'єр доволі скромний, мінімум меблів у стилі прагматичного євро, на стінах картини невідомого художника, на столі – фото з дружиною на Олімпіаді-2004 в Афінах.

Око прем'єра радує традиційний краєвид

Стіл у їдальні накритий на шість персон, на столі – чай, мінеральна вода, кілька видів магазинного печива та цукерок. Подає напої молодий чоловік, іншої обслуги в помешканні глави уряду не помічено.

Сам Янукович зізнається, що окрім нього тут перебуває лише охорона та одна покоївка – "дуже добра жінка, яку я дуже рідко бачу".

За словами Януковича, зазвичай він просинається близько шостої ранку, робить невеличку зарядку в спортзалі, розташованому в підвалі будинку, потім розбирає вранішні документи і виїжджає на роботу.

Подейкують що коли прем’єр їде та повертається з роботи, дорога від Нових Петрівців до Кабміну частково перекривається, що повсякчас викликає бурхливу реакцію мешканців Куренівки та Подолу.

У вітальні журналісти помічають гітару, просять Януковича на ній зіграти: "Вона не налаштована...", – каже прем’єр, пару разів тренькнувши по струнах.

У Януковича те ж хобі, що і в Кучми

Янукович зізнається, що любить "душевну музику" і обіцяє навчитися грати на електричному піаніно, яке стоїть у тій же кімнаті.

У коридорі Янукович з гордістю демонструє атрибути ще одного свого хобі – виймає з–під сходів набір ключок для гольфу. Каже, що іноді грає у гольф–клубі на Оболоні, зокрема – зі старшим сином або з депутатом Антоном Пригодським.

– Хочете, покажу, як треба бити?, – питає Янукович, замахуючись ключкою.

– Ні-і-і-і, не треба!, – дякують журналісти, відступаючи від прем’єра подалі.

Крім того, Янукович засвоїв елітний вид спорту - гольф
Гостьова кімната у маєтку Януковича

Янукович показує спальну, в якій зупиняється його син, коли приїздить у гості. Після невеличкого променаду прем’єрською хатиною – чай у їдальні й інтерв’ю у вітальні. Янукович налаштований меланхолійно. Під час бесіди зізнається, що любить готувати м’ясо, але власного фірмового рецепту не має – "бо не має видатних здібностей".

Водночас Янукович зізнається, що у дитинстві їв здебільшого овочі, оскільки його сім'я жила дуже бідно. "Найкращий бутерброд був – хліб із водою та цукром, або з олією та сіллю. А ще я дуже любив рисову кашу", – ділиться прем’єр спогадами з важкого дитинства і зізнається, що життя без грошей "було дуже принизливим".

За словами Януковича, його "бабуся до війни працювала на шахті, під час війни її забрали до Німеччини, а потім шахту підірвали".

"Тож після її повернення джерел доходу в родині майже не було, але залишився невеличкий сад та город, який довелося обробляти", – згадує Янукович. Навички у галузі садівництва прем’єр, за його словами, не втратив і досі.

Далі – романтична розповідь про знайомство з дружиною Людмилою, впродовж якої, окрім відомих деталей, прем’єр вперше офіційно говорить про своє перебування у в’язниці.

"Після того, як ми познайомились у 1969 році, в 1970–му я потрапив до в'язниці... Вона мене чекала, звільнився я у 1972–му. Й одразу після цього через два місяці одружився. Вона мене дочекалася", – радіє прем'єр.

Після цього розповідає про те, як старший син Олександр, на відміну від молодшого Віктора, відмовився від місця в списку Партії регіонів – за словами Януковича, "тому що ненавидить політику".

Паралельно Янукович перелистує записник у мобільному, перелічуючи журналістам, хто в ньому записаний. Серед інших знаходить номер тещі. "Можу набрати, хочете?", – питає він і набирає номер.

Янукович виступив комунікатором між своєю тещею і журналістами

– Алло, мамо, добрий день... Що ти робиш?... Телевізор дивишся?... А я в Києві, вдома... Перелистую церковний календар (перелистує календар на столі)... Я передзвоню пізніше. Тут у мене журналісти, попросили, щоб я тобі передзвонив. Привіт тобі передають! Чудові стосунки? А, між мною і тобою?" (очевидно, теща просить передати журналістам, що між нею і зятем чудові стосунки).

– Хочеш поговорити з кимось із журналістів?", – звертається до неї прем’єр. – Як тебе звати?, – паралельно питає він в одного з журналістів і передає йому слухавку.

Той намагається з'ясувати, як теща познайомилася зі своїм зятем і виявляється, що коли вона вперше побачила Януковича, "він був дуже високий, і треба було задерти голову, щоб побачити його обличчя".

Взагалі вона характеризує свого зятя як добру, скромну та порядну людину.

– А які подарунки він вам дарував?, – запитує журналіст. Годинник та пухову хустку! – передає він слова прем’єрської тещі.

– А кішку? – жартома обурюється Янукович, і теща згадує, що отримувала і такий презент.

Далі бесіда перетікає у серйозніше русло. Журналісти питають про життя Януковича після президентських виборів. Прем’єр запевняє – справжні друзі в часи опали від нього не відмовилися, натомість зрадили ті, хто найбільше клявся йому у вірності.

Розташування рук прем'єра передає його скутість

На питання, чи помирився він з Кучмою, відповідає :"Так, я вважаю, що життя триває і треба дивитися вперед", – і додає, що доволі часто бачиться з екс–президентом на різних заходах.

Наостанок прем’єр фотографується з гостями, дарує кожному журналісту книгу "З вірою, надією та любов'ю" з власним автографом і запрошує "приїжджати в гості ще".

– До вас так просто не приїдеш! – жартують журналісти.

– Завершиться піст – ще й по чарці запропоную! – обіцяє на це прем’єр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді