На Заході вважають, що спроби Ющенка повернути владу не обійдуться без зіткнень

Вівторок, 3 квітня 2007, 14:44

Іноземні друковані видання, приділяючи велику увагу політичній кризі в Україні, висловлюють побоювання з приводу можливих відкритих зіткнень протиборчих сил.

Так, "Нью-Йорк таймс" у вівторок пише, що події, які передували розпуску парламенту президентом Віктором Ющенком, "зіштовхнули Україну в її найжорсткішу політичну кризу з часів "помаранчевої революції" 2004 року.

"Суперництво прозахідного Ющенка з Януковичем, якого підтримує Росія, з тих пір в українській політиці не стихає, що відбиває розкол українського суспільства на східні російськомовні райони і україномовний захід", - цитує видання "Інтерфакс-Україна".

Газета відзначає, що "практично списаний після своєї поразки від Ющенко Янукович зумів домогтися неймовірного повернення в ході парламентських виборів у березні 2006 року... Він уклав угоду (з Ющенком) про розподіл влади, що перестала діяти в понеділок".

Зі свого боку, британська газета "Файненшл таймс" розцінює "розпуск президентом Ющенком парламенту як його найсміливіший крок з того часу, як він прийшов до влади в ході "помаранчевої революції" 2004 року, яка проходила під гаслами демократії".

"Однак цей сміливий крок був негайно оскаржений членами парламенту, які підтримують нинішній уряд Януковича. Експерти в області права теж задають питання про конституційність указу президента", - пише газета.

Пояснюючи мотиви Ющенка до розпуску парламенту, "Файненшл таймс" підкреслює: "Стикаючись із систематичним підривом його владних повноважень як президента, Ющенко злякався того, що його надії на рух України демократичним і прозахідним курсом будуть зірвані".

Лондонська газета "Дейлі телеграф" теж вважає, що "Віктор Ющенко наказав розпустити парламент і провести дострокові вибори, тому що вважав, що його парламентські супротивники узурпували його владу".

"Спробою повернути собі контроль над ситуацією і виправити помилки, які призвели до втрати "помаранчевою революцією" значної частини народної підтримки" називає рішення Ющенко про розпуск парламенту іспанська "А-Бе-Се".

При цьому іспанське видання вважає, що "обстановка багато в чому нагадує те, що відбулося в Росії восени 1993 року, коли тодішній президент Борис Єльцин розпустив Верховну Раду і в остаточному підсумку відкрив по ній вогонь, скинувши із заколотним настроєм законодавців".

"Якщо, як видається, українські депутати будуть і далі ігнорувати декрет про розпуск, у будь-якому випадку Ющенку доведеться застосувати силу або змирится зі ще більшим ослабленням своїх позицій. Треба буде подивитися, кому будуть підкорятися сили із забезпечення безпеки. Розкол в армії і міліції став би загрозливим цивільним зіткненням", - пише видання.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді