Архітектори повстали проти "сороміцької" забудови Києва

Четвер, 16 серпня 2007, 17:17

Київська організація Національного союзу архітекторів України відмовляється погоджувати містобудівні проекти з Головним управлінням охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації, поки управління не буде працювати згідно з чинним законодавством.

Про це заявив віце-президент КОНСАУ Георгій Духовичний на прес-конференції в четвер, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Головуправління охорони культурної спадщини КМДА створило для замовників незаконні "Умови до проектування", застосування яких не передбачено чинним законодавством.

Крім того, на думку Духовичного, необґрунтовані реставраційні рішення Головного управління згубно впливають на архітектуру міста і призводять до руйнування культурної спадщини столиці.

"Спаська, 12 - сьогодні найбільше агентство із продажу нерухомості. Нам дуже шкода, що міська громада не бачить, що ми втрачаємо місто. Ми хочемо, щоб перестали ділити місто і розподіляти його між депутатами", - підкреслив він.

За словами віце-президента організації, неодноразові звернення КОНСАУ в КМДА з проханням припинити незаконну діяльність ГУОКС КМДА були зігноровані.

"Такі проекти як Верхній Вал, 68 і забудова Вознесенського Яру призвели до того, що в місті соромно знаходитися", - вважає Духовичний.

За його даними, за ініціативою начальника ГУОКС КГГА Руслана Кухаренка пропонуються абсурдні проекти із поновлення об'єктів кінця XIX-початку ХХ сторіччя, що несумісно із наявною містобудівною ситуацією Києва.

"Наприклад, пропонують відреставрувати первинний вигляд Володимирської гірки. Спорудити дерев'яний павільйон "Голгофа" і посадити його на голову Українському дому", - повідомив Духовичний.

На думку члена Міжнародної ради з питань пам'ятників і видатних місць (ICOMOS) архітектора Лариси Скорик, у Києві бездумно знищують природний рельєф, керуючись метою залучення інвестицій і отримання прибутку.

Зокрема, за її словами, багато реставраційних проектів, автором яких виступив Кухаренко, є "руйнуванням історичної автентичності міста".

У свою чергу Кухаренко подав позов на КОНСАУ у Шевченківський райсуд столиці про захист честі, гідності та ділової репутації і відшкодування моральної шкоди. Суд частково задовольнив його вимоги, зобов'язавши КОНСАУ спростувати інформацію про некомпетентність Кухаренка.

Водночас, за словами Духовичного, суд ухвалив рішення під час відсутності відповідача, і КОНСАУ оскаржить його в Апеляційному суді.

Він також зазначив, що у 2006 році КОНСАУ через депутатів Володимира Сівковича і Віталія Шибко звернулася у ГПУ, щоб притягти до карної відповідальності ГУОКС КМДА за незаконну забудову історичного центру Києва. Також запити були відправлені в СБУ, КМДА, Державну службу з охорони культурної спадщини, президенту України і меру Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді