У Шуфрича кажуть, що на Львівщині фосфор не горить лише добу

П'ятниця, 3 серпня 2007, 17:46

Локальних спалахів мікрокристалів фосфору на місці аварії потяга у Львівській області не зафіксовано вже близько доби.

Про це йдеться у офіційній заяві Міністерства з питань надзвичайних ситуацій з приводу ситуації в селі Ожидів Буського району Львівської області, переданій УНІАН Управлінням інформаційно-роз’яснювальної роботи та зв’язків зі ЗМІ.

На даний час на місці катастрофи у цілодобовому режимі чергують відповідальні офіцери МНС та працює мобільна оперативна група головного управління МНС у Львівській області, у постійній бойовій готовності знаходяться пожежно-рятувальні підрозділи.

На сьогодні в зоні фосфорної аварії тривають рекультиваційні роботи, а також здійснюється безперервний моніторинг екологічної ситуації в районі, сказано в повідомленні.

Висновки лабораторій СЕС та управління екології свідчать про те, що гранично допустима концентрація шкідливих речовин не перевищує норми.

У разі, якщо показники шкідливих речовин перевищать гранично допустимі концентрації на місці аварії, МНС обіцяє негайно поінформувати громадськість та органи державної виконавчої влади згідно з діючим законодавством.

Представники державних служб постійно спостерігають за перебігом подій і фіксують будь-які зміни як в навколишньому середовищі, так і у стані здоров’я мешканців навколишніх сіл. Рекультиваційні роботи проводяться згідно з планом. Ситуація на місці аварії повністю контрольована, наголошує МНС.

МНС звертається до ЗМІ та політичних сил з проханням не політизувати ситуацію та не створювати штучної напруги навколо ситуації в Ожидові, не спекулювати на темі безпеки населення та не поширювати недостовірну інформацію.

Принагідно МНС інформує, що місце проведення робіт є відкритим для представників ЗМІ, які можуть безперешкодно спостерігати за ходом рекультиваційних робіт та особисто переконатися у екологічній та техногенній безпеці для громадян.

Раніше у п’ятницю, 3 серпня, депутат Буської райради Ростислав Сліпець заявив, що на місці аварії "фосфорного" потягу під Ожидовом, де він побував особисто, знов зайнявся фосфор. За словами депутата, причина займання – погана рекультивація ґрунтів.

У Міністерстві охорони навколишнього природного середовища заперечили можливість повторного займання на місці аварії потягу, який перевозив жовтий фосфор.

За словами заступника міністра охорони довкілля Степана Лизуна, під час рекультивації земель на місці аварії було використано 88 вагонів ґрунту, і на місце розливу фосфору було покладено 2-метровий земляний шар.

Водночас Лизун не виключив можливість займання маленьких фрагментів ґрунту і щебеню залізничного полотна на місці аварії в результаті відновлення залізничного сполучення на вказаній ділянці.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді