Історія зникнення екс-пасинка Фірташа

Четвер, 20 вересня 2007, 23:22

Протистояння газового олігарха Дмитра Фірташа з колишніми членами своєї родини набуло нового сюжету. Екс-пасинок Фірташа Сергій Калиновський утік з лікарні, де він перебував після страшної автокатастрофи, де загинули двоє людей, і в результаті чого він міг бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Наприкінці травня Калиновський став винуватцем трагедії на бульварі Шевченка в Києві.

Рухаючись на великій швидкості в сторону Бесарабського ринку, автомобіль BMW M6, за кермом якого сидів Калиновський, зіткнувся з ВАЗом, що стояв на узбіччі дороги.

Жигулі відкинуло на 26 метрів уперед, а пасажири BMW M6 – Сергій Калиновський і його супутниця Анастасія Броннікова вилетіли з салону і опинились на асфальті.

Прапорщик внутрішніх військ, що сидів у автомобілі ВАЗ 21011, загинув на місці, а ще через декілька днів через травми померла Броннікова.

Самого Сергія Калиновського його охоронці доставили в клініку "Біофармтех", де він перебував останні три з половиною місяці.

Через декілька днів після аварії Шевченківський районний суд міста Києва ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу для підозрюваного – підписку про невиїзд.

В середині липня мати Калиновського – Марина Фірташ і брат Олександр Калиновський організували приїзд до Києва швейцарських лікарів, які наполягали, що їхньому пацієнту потрібна термінова госпіталізація за кордоном.

Також Марина Фірташ заявила, що її колишній чоловік розірвав з нею шлюб на несправедливих умовах, а тепер, організувавши кампанію проти сина, намагається її шантажувати. У пресі з'явилася низка публікацій невідомих авторів про те, що ДТП було в інтересах Дмитра Фірташа, щоб змусити екс-дружину відмовитися від претензій.

Тепер же Калиновський зник з лікарні – і, не виключено, що взагалі з країни. "Українській правді" вдалося дізнатися про причини, які змусили його піти на це.

Починаючи з дня аварії, і до останнього дня перебування Сергія Калиновського в лікарні, правоохоронцям так і не вдалося допитати колишнього пасинка мільярдера. За рішенням лікарів Калиновський нібито був не спроможний давати будь-які пояснення.

Утім, "Українській правді" достеменно відомо, що буквально з першого тижня Сергій Калиновський активно спілкувався не лише з родичами, а й з директорами декількох своїх фірм, а також компаній свого брата.

Увесь час, що Калиновський провів у лікарні, навіть після того, як суд змінив запобіжний захід на підписку про невиїзд, біля його палати за дозволом Шевченківського райсуду чергували співробітники міліції.

Вони мали забезпечити доставку Калиновського до суду для обрання йому запобіжного нового заходу, оскільки слідчі зажадали арешту Калиновського.

За словами джерел, перші дні родичі Калиновського цьому не перешкоджали.

"Але потім хтось їх проінструктував, що міліція порушує його громадянські права і вони почали з нами сваритися, - розповіло джерело в міліції. – Тоді ми трохи послабили охорону, але все одно знаходились на території лікарні весь цей час під приводом, що ми охороняємо громадський порядок".

Паралельно з розвитком хвороби Калиновського йшло слідство.

На початку серпня спеціалісти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції оприлюднили сенсаційний висновок. Після аналізу даних ДТП вони заявили, що автомобіль, яким керував Калиновський, рухався у майже допустимих нормах.

Так, згідно з даними першої експертизи, у момент наїзду на бордюр бульвару швидкість становила "близько 71...80 км/год", а в момент зіткнення з ВАЗ 21011 – "близько 55...60 км/год".

Фактично висновки експертизи давали Сергію Калиновському шанс уникнути звинувачень в порушенні прав дорожнього руху, адже перевищення швидкості на двадцять відсотків (до 72 км/год) не кваліфікується, як "істотне". Цікаво, що в кінцевому результаті експертизи майже співпали з цією нормою.

Адвокати Калиновського і його родичі тимчасово заспокоїлися. Сергій продовжував бути хворим і не давав ніяких свідчень. Хоча, за словами джерел, у Калиновського була поламана лише ключиця.

За деякою інформацією, Сергій залишив клініку через вікно сусідньої палати, і йому допомагали чотири особи. Як випливає з орієнтування, розісланого міліцією, у момент зникнення на ньому були біла футболка, сині шорти, світлі шкарпетки і тапочки.

Зараз Калиновський оголошений у державний розшук, до російського МВС спрямовано матеріали для його розшуку на території СНД, а до Інтерполу – для міжнародного розшуку.

Що саме стало причиною того, що після трьох місяців "лікування" Калиновський вирішив покинути своє надійне сховище, "Українська правда" з'ясувала в ході власного розслідування.

За словами джерел, після того, як експертиза Мінюсту дала висновок, що швидкість у момент зіткнення BMW з бордюром була близько 71…80 км/год, це не влаштувало слідчих.

Тим більше, що справу на постійному контролі тримав перший заступник міністра внутрішніх справ Корнієнко – близький до групи Дмитра Фірташа-Юрія Бойка.

Міліція замовила нову експертизу в Харкові. Цікаво, що лист із проханням перевірити правильність дій київських спеціалістів до Лабораторії експертизи транспорту Харківського національного автомобільно-дорожнього університету направив особисто заступник міністра внутрішніх справ Віктор Боднар.

Результати повторного аналізу даних виявились дещо іншими.

З'ясувалось, що при проведенні першої експертизи, майже вдвічі були зменшені обсяги деформації ВАЗ 21011, ніж воно є насправді.

Крім того, при розрахунку деформації BMW M6 були вибрані неадекватні коефіцієнти тертя. Цікаво, що ці коефіцієнти при першій експертизі були вибрані згідно з довідником 19 сторіччя – 1893 року!

Остаточний висновок харківських спеціалістів такий:

Перше – мінімальна швидкість BMW M6 у момент наїзду на бордюр бульвару Шевченка складала 90 км/год;

Друге – мінімальна швидкість BMW M6 в момент зіткнення з ВАЗ 21011 складала 71 км/год;

За даними співрозмовників "Української правди", після того, як виявилось, що результати київської експертизи значно занижені, відбулася ще одна експертиза Мінюсту. Вона не оформлена у остаточному вигляді, але швидкість там значно перевищує 100 км/год, додають джерела.

Окрім технічної експертизи, слідчі також нібито провели незалежну медичну експертизу Калиновського.

Можливо, саме поява нових доказів у справі підштовхнула Калиновського до втечі.

Джерела "Української правди" стверджують, Калиновський виїхав з України морем – спочатку він дістався до Одеської області, звідти перебрався до однієї з сусідніх держав і зрештою опинився у Ізраїлі.

При цьому Калиновський, додають джерела, використовував російський паспорт на прізвище Карякін.

"Українській правді" вдалося зв’язатися з братом Сергія Калиновського Олександром, але він не вніс ясності: "Я не знаю, де мій брат. Мені нічого про нього не відомо. Але те, що він у Ізраїлі – це байки, не вірте їм".

Адвокат Калиновського Ігор Лодяний сказав, що не володіє інформацією про місцеперебування клієнта.

Він повідомив, що "давно" спілкувався з Калиновським, а "телефони його родичів не відповідають".

"Я знаю, що його мама зверталася до Генпрокуратури, бо її синові не надають відповідної допомоги, тому що керівництву лікарні пригрозили відкликати ліцензію і позбавити оренди приміщення", - сказав він.

Водночас адвокат повідомив, що Калиновський не підписував підписку про невиїзд. "Ні, звичайно, він нічого не підписував! Відповідно до закону, тоді, коли йому зачитували текст підписки, поруч повинен був перебувати психіатр, який би підтвердив, що він усе розуміє!"

За інформацією "Української правди", замість Калиновського підписку підписали його мати і брат.

Залишається додати, що така увага міліції до кримінальної справи на фоні тисяч нерозкритих злочинів може тільки вітатися. Але це має просте пояснення – у розслідуванні трагічних подій на бульварі Шевченка зацікавлені одні з найвпливовіших людей України, які мають достатньо грошей і прямий вихід на керівництво МВС.

І мета піар-структур Дмитра Фірташа, які розпочали цілу кампанію проти своїх колишніх родичів – аж ніяк не встановлення справедливості.

Пересічним громадянам у схожих випадках скаржитися нікому.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді