Як я здавав документи в Чеське консульство в Києві

Четвер, 27 вересня 2007, 16:20

Приїхав я в Київ увечері займати чергу. Приходжу. Під консульством нікого. Ну, думаю, добре. Першим буду. Розклав стільчик, сів під дверима і сиджу. Чекаю, коли прийдуть люди займати за мною чергу.

Десь біля першої ночі прийшли троє чоловіків. Сказали, що вони з ранку ще зайняли чергу. Дістали свій власний список, що сховали там, де висять оголошення. Список виявився з 3-х (трьох) людей.

Одягнені вони були по-похідному, з рюкзаками. Один хлопець виявився з мого міста. Я поспілкувався з ним. Довідався, які райони в моєму містечку і зрозумів, що людина дійсно приїхала одержувати візу. Таким чином, я став четвертим.

Ці ж люди мені і розповіли, що до них уже підходили якісь хлопці і попереджали, що тут у консульство дуже велика черга. Список показали. І повідомили, що вони вже будуть десь 180-і. А це як мінімум тижні на три.

Також сказали, що люди вже тут тижнями стоять, і документи здати не можуть. Справа в тім, що моя сестра влітку теж здавала документи і попередила, що людей тут просто розводять на гроші. Скажу відразу, що з цього, як гордо заявили самі кидали, вони живуть уже багато років.

Загалом, що відбувається? У спектаклі бере участь мінімум 25 чоловік. Це ті, котрих я точно нарахував. Там люди різного віку. Жінки, чоловіки. Була навіть жінка з дитиною, що кричала, що вона з дитям стоїть уже 2 (два) тижні... Цирк.

Загалом, вони поділяються на 2 (дві) категорії:

1) Частина людей косить під приїжджих. Вони реально приносять сумки, демонстративно заповнюють або перевіряють анкети, кричать, що вони тут стоять уже багато днів. Загалом, створюють ажіотаж і хвилювання...

2) Друга частина людей, це чоловіки міцної статури. Вони, так би мовити, стежать за порядком. Їхнє завдання морально або фізично задавити тих, що обурюються. Загалом, ідея така: підходять, записують у свій "найзагальніший список" і говорять вам, що ви вже 189-ий, приміром, а потім тупо проводять першими людей, які їм заплатили гроші. За місце на початку "черги".

Ціна там договірна. Я чув розцінки від 80 до 150 у.о. Якщо людей багато, то ви можете і не потрапити в цей день у консульство. Тому що воно приймає документи до обіду.

У людей, що роблять ажіотаж, є і друга функція, і неабияка, до речі. Вони роблять усе, щоб ви не потрапили в консульство. Для цього вони просто стають у чергу. І стоять у ній.

Вам же перед цим хлопці з кримінальною зовнішністю пояснюють, за якими людьми ви стоїте. Спочатку це роблять культурно, а якщо потрапляються такі "нетямущі" як я, то і досить грубо. Починають погрожувати насильством.

Загалом, якщо перед вами стали ці люди, то запевняю, поки ВСІ, хто заплатили, не пройдуть, вас просто на просто не пропустять. Фізично.

До речі, щоб пройти, зовсім і не обов'язково стояти в черзі... Лівих людей, я так підозрюю, що заплатили, пройшло багато. Вони навіть у черзі не стояли.

Скажу відразу – міліція в них схоплена. Вони свої гроші теж відпрацьовують. Коли я сварився з одним з цього кодла, погрожував, що буду скаржитися в міліцію, то він мені з усмішкою навіть розповів, де знаходиться відділення, і гордо заявив, по секрету, що все одно тут усе схоплено.

Отож, міліція, що нібито стежить за порядком, пропускає людей, що не стоять у черзі. Із черги ж викликає підсадних качок, яких вони, звичайно ж, усіх знають в обличчя...

Усього там 3 (три!) черги. Для тих, хто робить гостьову, службову і робочу (довгострокову) візи. Гроші в основному викачують з тих, хто подається на довгострокову візу. Ну а там як вийде, звичайно.

Я звернув увагу, що в процентному співвідношенні, людей із черги на довгострокові візи викликають з набагато меншим бажанням. І, думаю, це не випадково. Загалом, міліція активно не бере участь, але допомагає, це точно...

Коли моя сестра воювала з ними влітку, то вони навіть заяви писали в міліцію дільничному. Загалом, вони усе роблять, щоб пройшло якнайменше людей, що не заплатили їм гроші.

Я помітив 3 (знову ж три!) основних способи уповільнення проходження черги:

 1. Велика кількість підсадних качок у живій черзі.

2. Міліція явно не квапиться викликати людей з черги, де подаються на довгострокові візи.

3. Міліція пропускає людей, що не стоять у черзі, але, звісно,  тільки тих, кого потрібно.

4. Міліція не квапиться взагалі кого-небудь викликати (коли я здавав документи, жінка, що їх приймає, запитала в міліціонера по імені, чому ніхто не заходить??). Думаю, вона прекрасно розуміла, чому, і в такий спосіб сказала йому, що він уже знахабнів.

Не знаю, але мені здається, що рядові співробітники консульства не одержують із цього ні копійки. Видно, їм була дана вказівка не звертати уваги на те, що відбувається.

Гірші варіанти я не хочу придумувати. Хоча все може бути.
Загалом, як показала практика, цього досить, щоб затягти час і дуже сильно.

За моїми підрахунками, людей, що одержували довгострокову візу в цей день, було близько 9 чоловік. Всі інші – це підсадні качки.

Це я описав приблизну схему. Вона насправді дуже проста. Якщо хто не вірить, просто прийдіть до консульства Чеської республіки до 9-00 і подивіться самі. Наступного дня будуть ті ж особи!

Як боротися? Скажу чесно, у мене не зовсім вийшло, тому що підтримки практично не було, і ми усі здали документи тільки під кінець і тільки тому, що людей, які реально подаються, було дійсно мало. Будемо вважати, що нам повезло. Але є і приклад успішного відстоювання своїх прав.

Моя сестра, коли їздила влітку здавати документи, у перший день не здала них. Говорить, що реально тоді здало тільки 3 чоловік з тих, що одержували візу і не заплатили грошей. До того моменту вони вже усе зрозуміли і були дуже злими, але про це трохи нижче.

Зверніть увагу на дошку оголошення – адже там чітко написано, що прийом документів здійснюється за допомогою ЖИВОЇ черги. А це означає, що ніяких списків просто бути не може! От ви прийшли. Хто крайній? Ніхто? Я перший, значить. Для цього, щоправда, треба раніше прийти, ще до мафії.

Як показує практика, вони приходять не дуже рано, тому що спати їм хочеться. Отож, зайняли своє місце в живій черзі й усе. Нікого, ні під яким приводом не пропускати перед собою. Це єдине, за що можна зачепитися.

Звичайно, тут не все так просто. З вами, звичайно ж, не погодяться. І отут у справу йдуть хлопці з дуже інтелектуальними обличчями. Скажу відразу: на відкритий конфлікт вони намагаються не йти. Мордобій під посольством ніяк не входить у їхні плани, тому що якщо це почастішає в центрі Києва, те їх прикриють рано чи пізно і їхню шарашкіну контору закриють. Їм же все потрібно робити як можна тихіше і спокійніше.

Ваше ж завдання зробити, щоб цієї тиші просто не було. Якщо вас збереться чоловік із 9, бажано до цього додати ще парочку голосистих жінок, і якщо ви почнете скандалити, то боротися з вами буде досить складно.

Апелювати треба до міліції. Кажете їм, щоб "дивилися за порядком", що "цих людей у черзі не було", "куди ви пускаєте без черги?" і т.д. При цьому потрібно чітко знати і запам'ятовувати, хто за ким стоїть. Голос – от ваша зброя. Хоча якщо є можливість, краще наряд "Беркута". Це ефективніше.

Чим більше ви кричите, тим більше у вас шансів пройти. Згуртувалися. Стали. І нікого не пропускаєте. Не бійтеся задавати питання міліції на кшталт: "чому не рівномірно викликають з різних черг людей?" Загалом, ця тактика дала свої результати, коли моя сестра здавала документи. І в такий спосіб вони усі пройшли!

Верх цинізму всієї цієї ситуації був у тім, що коли усі вже заспокоїлися, ми здали документи, і спокійно розходилися, кодло, просто не відходячи від консульства, почало "розбір польотів" і "роботу над помилками" зі своїм, так би мовити, керівництвом. Керує ними, до речі, жінка невисокого зросту.

Розумію, що варіант боротьби з цими хлопцями, що я вже описав, може наступного разу і не спрацювати. Тому що на це в них уже є свої  заготовки поведінки.

Одна дівчинка, до речі, зробила дуже оригінально. Підійшла до дошки оголошень, роблячи вигляд, що читає якесь оголошення, а потім тупо зайшла без черги і здала документи. Такої нахабності від неї не очікував ніхто, навіть ті, що "наглядають за порядком".

Звичайно ж, кращий спосіб боротьби, це ЗМІ, тому що на нашу міліцію я давно вже не розраховую. А от якщо підняти шум у ЗМІ, то я сподіваюся, що саме чеська сторона почне що-небудь робити.

Адже є вже приклад з польським консульством. За чутками, саме завдяки журналістам, польське посольство у Львові навело порядок. Суспільна думка і резонанс усе-таки на щось впливають. Та й у Києві таке діється тільки біля Чеського посольства, наскільки мені відомо.

Тому від імені усіх, хто реально простояв у черзі в чеське консульство в Києві, прошу посприяти в розвитку цієї справи і допомогти сотням українців. Адже що вражає більше за все: це діється не десь на якомусь ринку і не на вокзалі, це діється в центрі Києва біля консульства держави Європейського Союзу, до якого ми, до речі, теж прагнемо.

Максим, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді