В Україні немає інформаційної війни, але є війна журналістів з народом?

Понеділок, 15 жовтня 2007, 15:02

Ряд українських експертів вважає, що інформаційної війни в Україні не існує, але є окремі інформаційні атаки, "чорний піар" та війна непрофесіоналізму журналістів із власним народом.

За словами шеф-редактора журналу "Телекритика" Наталії Лігачової, сьогодні в Україні питання інформаційних воєн не актуальне, і тому можна говорити про реальний прогрес політичного розвитку країни.

Водночас вона відзначила, що в Україні йде "інформаційна війна непрофесіоналізму журналістів із власним народом", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Коли журналісти транслюють тільки політичні гасла, беручи участь у скандалізації політики, не задумуючись про суспільну значимість тієї чи іншої інформації, вони не доносять до глядачів, читачів, слухачів сутнісної інформації, необхідної для відповідального вибору", - вважає Лігачова.

"Це б я могла назвати інформаційною війною проти власного народу", - додала вона.

У свою чергу гендиректор інформагентства "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко відзначив, що заяви про хід інформаційної війни в Україні свідчить про певну хворобу суспільства - "медіафилію", коли видається бажане за реальне.

"Інформаційні війни бувають, але починаються або під час, або до, або після реальної війни і є супроводом справжніх воєн", - сказав Мартиненко.

"У нас війни немає. Зрозуміла річ, немає і війни інформаційної. Це не війни. Іноді це нагадує короткочасний мордобій", - заявив він.

При цьому Мартиненко відзначив, що основним засобом роботи інформаційних технологій є "донос", коли поширюється інформація не для людей, а для керівника - тієї людини, проти якої він спрямований.

Директор Української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов відзначив, що говорячи про інформаційні війни, варто розрізняти війни внутрішньої і зовнішньої спрямованості.

Він також навів приклади зовнішніх інформаційних атак, спрямованих українським МЗС України проти Росії.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов відзначив, що в Україні інформаційні війни існують як наслідок відсутності визначених "правил гри".

"Правил - мало, за правилами не грають, тому використовують обманні обхідні дії", - сказав він, відзначивши, що до таких дій можна віднести технології "витоку інформації", "інформаційні качки".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді