ООН по-новому діятиме з Чорнобилем. Радіація - "міф"

Вівторок, 20 листопада 2007, 08:49

Генеральна асамблея ООН, як очікується, ухвалить у вівторок резолюцію щодо нового напрямку діяльності організації в регіонах, що постраждали від Чорнобильської катастрофи.

Як передає "Німецька хвиля" з посиланням на агентство "Рейтер", ідеться про перехід від гуманітарної допомоги до програми розвитку.

Проект резолюції передбачає оголошення наступних 10 років "декадою відновлення і сталого розвитку" забруднених у результаті викиду радіації регіонів України, Росії та Білорусі.

Представник Програми розвитку ООН Чіхан Султаноглу заявила у Нью-Йорку, що ставлення до жителів як до жертв сприяло поширенню фаталізму та апатії, тому тепер ООН прагне відновити в цих людей почуття впевненості у власних силах.

Повідомляється, що проект резолюції щодо Чорнобильської зони підтримує кампанії ООН проти вживання алкоголю та паління, що на думку організації, становлять більшу загрозу, ніж радіація.

Крім того, Програма розвитку ООН вважає забруднені через аварію на Чорнобильській атомній електростанції території придатними для життя, говориться в повідомленні центру новин ООН.

"Навіть при невеликій підтримці місцеві жителі зможуть стати на ноги, головне, переконати їх у тому, що вони можуть проживати на цих територіях і можуть народжувати там дітей, і що їхні проблеми зі здоров'ям ніяк не пов'язані з міфами про радіацію", - заявила Султаноглу.

Вона також закликає розвіяти ці міфи за допомогою інформаційних кампаній, повідомляє "Обком" із посиланням на "Українські новини".

Султаноглу повідомила, що згідно з висновками вчених, наслідки радіації виявилися не такими небезпечними, як очікувалося.

"У районах, що постраждали від аварії на ЧАЕС, необхідно перейти від культури залежності населення від допомоги ззовні до зусиль з реабілітації забруднених територій і їхнього стійкого розвитку", - вважає вона.

На її думку, населення районів, що постраждали від чорнобильської аварії, має позбутися від страху перед радіацією, своєї залежності від зовнішньої допомоги.

У той же час Султаноглу заявила, що ПРООН докладає всіх зусиль для того, щоб допомогти мешканцям постраждалих районів власними зусиллями змінити ситуацію до кращого.

"У постраждалих районах на території України здійснюється проект зі створення робочих місць. Цим проектом охоплено понад 2 тисячі сільських мешканців. Крім того, під егідою ПРООН продовжується реалізація цілої низки інших проектів – від сфери охорони здоров'я до питань виміру рівня радіоактивного забруднення продуктів харчування", - повідомила представник ПРООН.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді