Донеччина не дасть секретаріату президента "відновити справедливість"

Вівторок, 6 листопада 2007, 09:43

У понеділок збіг термін, протягом якого голови всіх обласних державних адміністрацій мали надати в секретаріат президента списки населених пунктів, вулиць, пам'ятників і інших об'єктів з назвами, що нагадують про комуністичний режим.

Офіційний лист із вимогою скласти списки назв населених пунктів, вулиць, площ і пам'ятників, "присвячених подіям і діячам комуністичного режиму 1917-1991 років", 26 жовтня направив в облдержадміністрації глава секретаріату президента Віктор Балога, пише "Комерсант-Україна".

Збір інформації, як повідомили виданню в секретаріаті президента, проводиться з метою підготовки законопроекту з перейменування цих об'єктів "для відновлення історичної справедливості".

"Очікується, що документ буде ухвалений у середині лютого. До цього буде створена робоча група, яка розробить нові назви", - повідомили в СП.

Утім, списки до 5 листопада не надала жодна з обласних адміністрацій.

У деяких областях просто не встигають, зокрема – у Київській.

У Сумській області об'єкти з назвами, що нагадують про радянську епоху, планують переписати до середини листопада. Раніше Сумська міськрада вже перейменувала вулиці Дзержинську і Червоногвардійську в Троїцьку та Іллінську відповідно. Усього, за прогнозами співробітників мерії, з 350 наявних вулиць назви змінять 70.

У Криму видання запевнили, що нададуть дані в секретаріат президента до 9 листопада, однак відразу додали, що змінювати назви вулиць не збираються.

Не виконувати доручення СП вирішили й у Донецькій області. "Страх чиновників перед президентом переважає над совістю, але нам вона не дозволить доторкатися до пам'яті людей", - заявив секретар Донецької міськради Микола Левченко.

"Жоден пам'ятник не буде демонтований і жодна вулиця не буде перейменована", - додав він.

З великим розумінням поставилися до ініціативи секретаріату президента у Львівській ОДА. Підготувати список до понеділка там теж не встигли, але чиновники обіцяють зробити це найближчим часом.

У Харківській ОДА над списком поки думають. Передбачається, що туди включать проспект Косіора і вулицю Постишева в Харкові, а провулок Піонерський хочуть залишити.

Заступник голови Вінницької ОДА Любов Спірідонова запевнила, що список незабаром буде готовий, але всі зміни будуть упроваджуватися тільки після узгодження з територіальними громадами.

Єдина область, де до листа Балоги поставилися нейтрально, як відзначає видання, - Закарпатська: там, як запевнили в облраді, "уже нема чого перейменовувати".

За рішенням секретаріату президента термін подачі списків продовжений до 20 листопада.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді