Український бізнес та НДО мають консолідуватися

Понеділок, 28 січня 2008, 15:39

Висновки, зроблені під час круглого столу з проблем доброчинності у Давосі.

Я мав честь брати участь у Давоському круглому столі з проблем доброчинності: майстер-класі для благодійників, організованому Фондом Віктора Пінчука в рамках Світового Економічного Форуму, що відбувся минулого тижня.

Благодійники та бізнес-лідери із багатьох країн світу зібралися, щоб повчитися досвіду у таких відомих меценатів, як Джордж Сорос, Катерина Ющенко, колишній президент CNN Уолтер Айзексон та головний керуючий директор (СЕО) Глобальної ініціативи Клінтона Роберт Харісон.

Учасники круглого столу за кілька годин роботи обговорили велику кількість проблем, проте основна — впровадження Корпоративної Соціальної Відповідальності в умовах економіки, що розвивається. Метью Бішоп, провідний журналіст видання "The Economist", висловив сумнів, чи корпорації мають займатися благодійністю взагалі: "У країнах, що розвиваються, єдиним дієвим вирішенням проблеми може бути швидкий розвиток економіки".

Джордж Сорос підтримав цю думку, зазначивши, що основна відповідальність бізнесу —отримати прибуток.

Але, з розвитком дискусії, лідери бізнесу та представники неприбуткових організацій зрозуміли надзвичайну важливість корпоративної соціальної відповідальності і постійної доброчинної підтримки неприбуткового сектору.

Оскільки економіки країн, таких, як Україна, поступово розвиваються, міжнародні благодійні організації дедалі більше переносять увагу з цих країн на країни, де економічний стан гірший.

Проблемою цього логічного процесу є те, що багато неурядових організацій (НДО), які виконують дуже важливу соціальну, громадську, освітню функції, працюють у сферах охорони здоров'я та охорони навколишнього середовища, дуже залежать від таких донорів. Уряди цих країн поки що не можуть, а, можливо, ніколи й не зможуть виконувати усі функції та роботу, яку виконують ці НДО.

Та вони й не повинні. Адже, як зазначив пан Бішоп, у бізнесу є те, що потрібно неурядовим організаціям — кошти, а у неурядових організацій є те, що потрібно бізнесу — довіра громадськості. І на стадії становлення економіки необхідно подолати цей розрив і побудувати такий тісний зв'язок між бізнесом та неприбутковими організаціями, як у розвинутих країнах світу, де він ефективно працює.

Пані Ющенко, пан Харрісон та пані Росін, президент Фонду Рокфеллера, наголошували на тристоронній співпраці між урядом, бізнесом та неурядовими організаціями.

Дійсно, досвід показує, що коли уряд робить навіть найменші податкові послаблення для благодійників, підприємства відповідають надзвичайно активно.

В Україні швидкий економічний розвиток призвів до появи доброчинного руху, який може спричинити надзвичайні соціальні зміни, якщо уряд хоча б трохи його простимулює.

Проте без активного відповідального підприємництва і підтримки уряду сектор НДО не зможе розвинути свій потенціал та спричинити позитивні зміни. А як зазначила у заключному слові пані Ющенко: "Якщо немає активного сектору НДО, благодійність буде недієвою".

Ендрю Вілсон — президент Фонду Східна Європа, розташованого у Києві міжнародного благодійного фонду, який координує програми соціального, громадського та економічного розвитку. Фонд Східна Європа — член мережі Фондів Євразія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді