Польща дала українцям працювати півроку безвиїзно

П'ятниця, 1 лютого 2008, 08:51

Польща дозволила з лютого громадянам України працювати в країні 6 місяців безперервно без офіційного дозволу.

Про це повідомило Міністерство праці й соціальної політики Польщі, інформують "Українські новини".

У міністерстві зазначили, що українці з 20 липня 2007 року одержали можливість працювати в країні у всіх сферах економіки 6 місяців протягом року, але кожні 3 місяці були зобов'язані виїжджати із країни на 3 місяці.

"Згідно з новим і старим розпорядженнями, у країні можна працювати 6 місяців у році. Різниця тільки в тому, що нове допускає можливість працювати весь цей час безперервно (без виїзду)", - зазначили в Мінпраці.

Роботодавець для працевлаштування українця повинен зареєструвати відповідну заяву в районному відділі праці, де він зареєстрований або за місцем проживання (якщо роботодавець фізична особа).

"Реєстрацію можна зробити за один короткий візит у відділі праці, і вона безкоштовна як для роботодавця, так і для іноземця", - підкреслили в міністерстві.

У Мінпраці повідомили, що працівник з оригіналом зареєстрованої заяви в консульстві Польщі одержує робочу візу на рік із правом перебування в країні 6 місяців.

Згідно з розпорядженням, спрощеною процедурою працевлаштування також можуть скористатися громадяни Білорусі й Росії.

Зазначений режим буде діяти в рамках експерименту до 2010 року.

Як відомо, Польща наприкінці 2007 року заявила про намір продовжити можливість безперервної роботи для українців у країні без офіційного дозволу до 6 місяців з нинішніх трьох з 2008 року. Однак введення нового порядку затяглося через погодження розпорядження в інших міністерствах.

За даними Мінпраці, такі зміни необхідні у зв'язку із вступом Польщі в Шенгенську зону для більш простої видачі віз українцям для роботи в країні й на прохання роботодавців, які закликали скасувати 3-місячне обмеження на безперервну роботу в Польщі.

20 липня 2007 року Польща дозволила громадянам України, Білорусі й Росії працювати у всіх сферах економіки без офіційного дозволу безперервно 3 місяці протягом півроку. З вересня 2006 року такий порядок діяв тільки в сільському господарстві.

26 жовтня 2007 року Польща зменшила плату за видачу річного офіційного дозволу для працевлаштування іноземців до 100 злотих (близько 40 дол.) з 936 злотих (близько 360 дол.). Вона спрощує працевлаштування іноземців, щоб компенсувати кадровий дефіцит.

За неофіційним даними, у Польщі працює від 100 до 500 тисяч українських громадян, більшість із них нелегально.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді