Інфляційне дежа-вю

Понеділок, 11 лютого 2008, 16:30

Так само як і уряд Тимошенко зараз, вісім років тому Кабінет міністрів Віктора Ющенка починав свою роботу з високих показників інфляції. Статистика свідчить: найбільш "інфляційним" прем'єром України у ХХІ ст. був Ющенко, найменш "інфляційним" – Кінах.

Уже не вперше доводиться чути – і від колег-політологів і від колег-економістів – про доволі несподівані аналогії 2008 і 2000 років. Економісти згадують, що так само, як зараз уряд Тимошенко, вісім років тому Кабмін Ющенка підвищував соціальні виплати, боровся із засиллям енергетичних олігархів, повертав борги держави громадянам - щоправда, тоді акцент робився не на поверненні вкладів "Ощадбанку", а на поверненні боргів із заробітної плати.

Політологи ж згадують, що так само як зараз політично "б'ють" Тимошенко, тоді "били" молодого і перспективного прем'єра Ющенка. І "били" теж з обох сторін – і з Банкової, і з "неслухняного" парламенту. І так само, як Ющенко тоді не поспішав "бити глечики" з президентом Кучмою, тепер не поспішає це робити Тимошенко, але вже з іншим керівником держави.

Дивно і показово, але ця аналогія "2000-2008" спрацьовує і щодо інфляційних процесів, які відбуваються зараз в країні.

Тоді, у січні 2000 р. тільки-но затверджений прем'єр Ющенко "вивів" країну на доволі високий рівень інфляції – за місяць 4,6% (!).

Це був найвищий показник зростання індексу споживчих цін за місяць, починаючи з моменту запровадження української гривні (виняток становить лише посткризовий жовтень 1998 року). І в 1,6 рази вищий ніж ті 2,9% інфляції, зареєстровані за січень 2008 року, що були жорстко розкритиковані тепер уже президентом Ющенком.

Так само як і зараз, інфляції січня 2000 р. передувало суттєве зростання цін у попередньому році. У 1999-му інфляція складала 19,2%, при цьому останні два місяці 1999 року вона перевищувала 2%.

Порівняйте із сьогоднішньою ситуацією: в 2007 році інфляція склала 16,6%, при цьому останні 4 місяці, починаючи з вересня, вона теж не опускалася нижче 2%. Тобто і тоді, і зараз країна вступала в новий рік вже із розігнаною інфляцією.

Так само як і зараз, в 2000-му ситуація погіршувалася ще й тим, що зростала зовнішня ціна на газ для України. Щоправда, тоді Леонід Данилович критикував уряд Віктора Андрійовича за те, що ціна на туркменський газ зросла з 36 до 40 доларів за тис. кубометрів на кордоні Туркменістану і Узбекистану.

А теперішньому Кабміну Тимошенко доводиться мати справу із залишеним у спадок від уряду Януковича зростанням ціни на газ зі 130 до 179,5 доларів за тис. кубометрів на кордоні Росії і України.

Так само як і зараз, тоді прем'єрству Ющенка передував вкрай неврожайний рік. За 1999 рік було зібрано лише 24,5 млн. тонн зернових – найнижчий показник врожаю, починаючи з 1946 року.

У 2007-му врожай зернових теж був суттєво понищений посухою. Зібрано близько 29 млн. тонн – на 15% менше, ніж у 2006-му. Тобто і зараз, і тоді через поганий врожай зростали ціни на хліб і м'ясо - чим вищі ціни на зерно, тим важче прогодувати худобу.

Утім були і свої відмінності в 2000 і 2008 роках. І вони здебільшого грали не на користь Тимошенко. Наприклад, в 1999-му, напередодні прем'єрства Ющенка, на відміну від 2007-го, напередодні прем'єрства Тимошенко, інфляція не була загальносвітовою проблемою.

Наприклад, у США споживчі ціни зросли в 1999-му на 1,5%, в 2007 – на 4,1% (максимум за останні 17 років). У Німеччині інфляція в 1999-му склала лише 0,6%, в 2007 – аж 3,1% (максимум за останні 13 років).

Легше прем'єру Ющенку було і тому, що напередодні його прем'єрства в 1999 році не було такого розриву в цінах виробників і споживачів, а в 2007 році такий розрив був – 23,3% проти 16,6%. Тобто "інфляційний навіс" перед прем'єрством Ющенка був меншим.

Інша відмінність між цими двома ситуаціями в тому, що президент Кучма, на відміну від президента Ющенка, відчуваючи і адміністративну силу, і політичну впевненість, не поспішав критикувати уряд після першого місяця його роботи.

І дійсно, прем'єра Ющенка українці запам'ятали не через 25,8% інфляції в 2000 році, а передусім, за його активну соціальну політику і ще за те, що вперше за роки незалежності українці почали довіряти українській владі, принаймні її частині. Тому і голосували за Ющенка в 2004 році на президентських виборах.

Чи може повторення саме такого сценарію і остерігається сьогоднішній президент?

Найбільш і найменш "інфляційні" прем'єри (починаючи з 2000 року)

Згадував і порівнював економіст Сергій Старицький

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді