Як команда Януковича штаб-квартиру "Надра України" продавала

Середа, 13 лютого 2008, 12:23

В останні місяці перебування при владі Віктора Януковича відбулася непересічна в українських масштабах подія. Національна акціонерна компанія "Надра України" вирішила... продати приміщення, в якому був розташований її офіс.

Коли влітку 2006 року формувався уряд Януковича, то Василь Джарти, керівник тодішнього виборчого штабу Партії регіонів, спочатку планувався на посаду міністра надзвичайних ситуацій.

Однак МНС вдалося зберегти за собою Віктору Балозі, а Джарти отримав не менш цікаве Міністерство охорони навколишнього природного середовища.

Високий рейтинг Мінприроди в коаліційних торгах забезпечувала не проблематика флори і фауни, а контроль над розподілом родовищ корисних копалин, до розробки яких залучають приватних інвесторів.

Оператором цього процесу і виступає компанія "Надра України", акціонером якої є держава в особі Мінприроди.

Джарти, ставши міністром в серпні 2006 року, у вересні того ж року призначив своїм радником Едуарда Ставицького – на той момент він залишався кандидатом у депутати від Партії регіонів під номером 385. Мине ще кілька місяців, і у січні 2007 Ставицького зроблять головою правління НАК "Надра України".

Саме за його керівництва "Надра" відзначилися резонансними історіями з відчуження майна.

Багатьом відома історія про те, як Янукович вивів з державної власності об’єкти, які перебували на території резиденції "Межигір’я", де, власне, і проживав сам прем'єр.

Зроблено це було за допомогою тієї самої компанії "Надра України".

Спочатку Кабмін 11 липня 2007 року передав комплекс споруд "Межигір’я" до статутного капіталу "Надр", після чого ця національна компанія віддала резиденцію Януковича комерційній структурі, яка натомість передала "Надрам України" комплекс будинків неподалік Маріїнського палацу.

У випадку з продажем штаб-квартири компанії "Надра України" була застосована подібна схема.

На той момент національна компанія вже давно квартирувалися у цих приміщеннях по вулиці Володимирській 34/9, корпуси А і Б, однак їх власником був Фонд держмайна.

І ось Янукович вирішив внести ці будинки до статутного капіталу НАК "Надра України".

Зроблено це було тією ж постановою від 11 липня, якою "Надрам" передали скандально відому резиденцію "Межигір’я".

А вже у вересні 2007 року "Надра" вирішили продати новоотримані будівлі на Володимирській.

Як аргумент для цього було названо аварійний стан будівель і нагальну потребу в проведенні капітального ремонту, а також – відсутність грошей на ці потреби.

Рішення про продаж було ухвалено на правлінні НАК "Надра України", а потім підтверджено наглядовою радою компанії.

При голосуванні за це утримався лише один член наглядової ради – тодішній заступник міністра палива та енергетики Юлій Йоффе.

У розпорядженні "Української правди" є договори купівлі-продажу цих об’єктів.

Так, будівля по Володимирській 34/9 літера А була продана "Надрами України" товариству з обмеженою відповідальністю "ЕлітТрансСервіс".

За приміщення площею 2 тисячі 41,5 квадратний метр "Надра України" отримали 22 мільйони гривень, тобто 4,35 мільйона доларів.

Цей будинок прямо напроти СБУ продали за 4,35 мільйона доларів

Другу будівлю, по Володимирській 34/9 літера Б компанія "Надра України" переуступила товариству з обмеженою відповідальністю "Ярд-Шиппінг".

За це приміщення площею 1 тисяча 100,5 квадратних метрів національна компанія запросила 12,3 мільйона гривень, тобто 2,44 мільйона доларів.

А цей будинок, поруч з Державною прикордонною службою, продали за 2,44 мільйона доларів

Обидві угоди було укладено 3 жовтня 2007 року.

На перший же погляд ці договори виглядають як акти гуманізму до покупців.

Два будинки, які продали "Надра України", розташовані в самому серці Києва, напроти Служби безпеки України і в п’ятдесяти кроках від Софійського собору і Золотих воріт.

Ринкові ціни на нерухомість у цьому місці зашкалюють. І компанії, які отримали приміщення "Надр України", по суті виграли щасливу лотерею. Квадратний метр їм обійшовся у 2150-2200 доларів.

Зараз таких цін у Києві немає навіть на Борщагівці або Оболоні. А у районі Софії та Золотих воріт метр може коштувати і п’ять, і десять тисяч доларів.

У нашому ж випадку відбувається відчуження цілого будинку, де разом зі стінами покупець фактично отримує і земельну ділянку. Бо можна довго сперечатися в юридичних нюансах, але при бажанні ніхто інший, окрім нового власника будівель, не зможе претендувати на цю землю.

Крім того, використовуючи "переконливу аргументацію", нові власники завжди зможуть домовитися з київською владою про дозвіл на добудову додаткових поверхів.

До всіх інших переваг, розташування цих двох будинків таке, що вони утворюють внутрішній двір, який господарі також зможуть експлуатувати.

Варто додати, що сусідство з СБУ є гарантією спокою в цьому районі. Ходять легенди, що один з проданих будинків має підземний перехід під вулицею Володимирською до штаб-квартири спецслужби.

У статуті національної компанії "Надра Україна" окреслено межі, в яких вони можуть розпоряджатися належною їм власністю.

Там сказано, що НАК може вчиняти стосовно свого майна "будь-які дії, що відповідають визначеним цим Статутом меті та основним завданням Компанії і не суперечать законодавству”.

У статуті також розтлумачено, що ж саме називається "метою" і "основними завданнями" існування компанії "Надра України".

Отже, "компанія утворена з метою підвищення ефективності управління підприємствами галузі геології і розвідки надр, задоволення потреби держави в нарощуванні мінерально-сировинної бази та отримання прибутку шляхом провадження господарської діяльності".

"Основними завданнями" Надр України статут визначає такі:

"- організація і проведення пошукових та геологорозвідувальних робіт в Україні та за її межами;

- видобування та переробка корисних копалин;

- залучення інвестицій у пошук, розвідку та розробку родовищ корисних копалин;

- забезпечення нарощування мінерально-сировинної бази держави як основи розвитку добувних та переробних галузей національної економіки;

- геологічне, гідрогеологічне, інженерно-геологічне та еколого-геологічне вивчення навколишнього природного середовища, зокрема небезпечних геологічних явищ".

Очевидно, що продаж будівель, в яких розташовано головний офіс компанії, дуже з великою натяжкою можна підтягнути під "мету" і "основні завдання" національної акціонерної компанії "Надра України".

Зараз, продавши свою житлову площу, "Надра України" переїхали до офісного центру на Повітрянофлотський проспект. Джерела розповідають, що через це навіть стався конфуз.

Коли, після приходу Тимошенко, міністр екології Філіпчук прибув представити нового керівника "Надр", то машина урядовця не змогла проїхати за шлагбаум, оскільки національна компанія не мала відношення до тих, хто був наділений повноваженнями його підняти.

Уряд Тимошенко скасував постанову про передачу будівель на Володимирській "Надрам України", однак нинішня доля цих об’єктів незрозуміла.

Зараз ці приміщення стоять зачинені. При бажанні комерційні структури, які виступили покупцями будівель, можуть позиватися до суду, апелюючи до порушення своїх прав власника. Водночас Кабмін звернувся до прокуратури щодо перевірки всієї процедури відчуження майна.

***

"Українська правда" спробувала з'ясувати, хто ж став щасливим власником двох будинків у центрі Києва.

Покупцем більшого з них, який виходить фасадом на СБУ, стала компанія "ЕлітТрансСервіс". Вона була створена за два місяці до того, як отримала цей об’єкт нерухомості.

Угоду від імені компанії підписала громадянка М., 1979 року народження, яка шість років тому, на момент отримання ідентифікаційного коду проживала в селищі міського типу Десна Козелецького району Чернігівської області. Інших даних про цю структуру немає.

Кореспондент "Української правди" вирушив за вказаною в угоді адресою місцезнаходження компанії "ЕлітТрансСервіс" – Київ, вулиця Лєскова 5 літера А офіс 102.

Однак на місці з'ясувалося, що такого будинку... немає в природі. На Лєскова є лише будинок номер 5, в якому було розміщено посольство В’єтнаму і яке зараз закрите на ремонт. Наступний по вулиці – будинок номер дев'ять.

У поштовому відділені цього мікрорайону також повідомили, що будинок 5-А у них відсутній.

Якщо після прочитання цієї публікації представники "ЕлітТрансСервіс" зажадають прокоментувати ситуацію в зв’язку з придбанням резиденції компанії "Надра України", то вони можуть зв’язатися через скриньку електронної адреси редакції "Української правди".

Значно продуктивніше відбувалися пошуки другої компанії – "Ярд-Шиппінг", яка отримала другий за розміром будинок "Надр України", площею 1 100 квадратних метрів, що виходить на вулицю Золотоворітську.

"Ярд-Шиппінг" була заснована трохи більше року тому. Єдиними акціонером компанії записаний мешканець Донецька 1980 року народження. У договорі купівлі-продажу з "Надрами України" він вказав як місцезнаходження фірми вулицю Боричів Тік 35-В.

За цією адресою розташований великий бізнес-центр, охорона якого повідомила, що "Ярд-Шиппінг" можна знайти на п’ятому поверсі у окремому крилі.

"Якщо виходити з ліфту – то наліво, і треба іти в самий торець – у них там окремі двері", - повідомив співрозмовник "Української правди".

Яким же було здивування автора цих рядків, коли на вході до сектору, де мав бути офіс компанії "Ярд-Шиппінг", він побачив табличку "службове приміщення народного депутата України Борт Віталія Петровича".

Офісний центр, де зареєстровано таємничу компанію "Ярд-Шиппінг"
Табличка з прізвищем депутата Борта

Віталій Борт останні два скликання є депутатом від Партії регіонів, до виборів 2006 року він обіймав посаду комерційного директора ТОВ "Торговельно-маркетинговий дім "Ясинуватський машинобудівний завод" і проживав у місті Донецьку.

А ще джерела в Партії регіонів стверджують, що Борт є креатурою і близьким союзником того самого Василя Джарти – попереднього міністра екології в уряді Януковича, який і спрямовував діяльність компанії "Надра України".

"У Джарти і Борта все будується за схемою 50 на 50", - зазначив у розмові з кореспондентом "Української правди" один із депутатів від Партії регіонів.

Біля таблички "службове приміщення народного депутата України Борт Віталія Петровича" був дзвінок. Утім, дівчина, яка відкрила двері, повідомила, що компанії "Ярд-Шиппінг" у них немає.

Натомість охоронці офісного центру тільки усміхнулися, коли дізналися про законспірованість своїх квартирантів.

Вони повідомили "Українській правді", що за дверми з прізвищем Борта, окрім "Ярд-Шиппінг", сидить ще з півдюжини різних фірм. Усі вони об’єднані як партнери компанії "Тантал".

Наприклад, там же розташована фірма "Надра Геоцентр", яка, можна припустити, була не чужою до НАК "Надра Україні" в часи Джарти.

Крім того, в секторі, який позначений як "службове приміщення народного депутата України Борт Віталія Петровича", є офіс і компанії з назвою "Метал Трейд 2000".

У офіційних документах "Надр України" існують згадки про цю фірму як про переможницю конкурсу, оголошеного на "залучення інвесторів для розробки нафтогазових родовищ".

"Метал Трейд 2000" здався "Надрам України" потужною структурою – вони виграли розробку відразу двох об’єктів – Берестовської і Бохановської площ "Чернігівнафтогазгеології" – дочірнього підприємства компанії "Надра України".

***

Таким чином, щонайменше двом компаніям, прописаним за дверима приймальні депутата Борта ("Ярд-Шиппінг" і "Метал Трейд 2000"), вдалося надзвичайно успішно вибудувати стосунки з "Надрами України". Вони і будинок у них купили, і виступили інвесторами розробки двох гіпотетичних родовищ.

У свою чергу, депутат Борт під час розмови з кореспондентом "Української правди" повідомив, що "просто орендує офіс" в приміщенні на Боричевому Току 35-В, і не знає про фірми, які розташовані за дверима, де висить табличка з його прізвищем.

Віталій Борт. Фото з сайту Ради

Можна лише здивуватися такому поясненню, бо депутат Борт дуже не схожий на наївну людину, яка би просто так повісила своє ім'я перед входом до офісу, де сидять начебто невідомі йому бізнесмени.

Як відомо, наявність надпису "службове приміщення народного депутата" краще за будь-які ікони оберігає підприємницькі структури від зайвих клопотів з боку податкової та інших контролюючих органів.

У збіг обставин віриться дуже складно.

По-перше, незаперечними є близькі стосунки Борта і Джарти, а також Ставицького і Джарти.

По-друге, саме компанії, прописані в приймальні депутата Борта, успішно співпрацювали з "Надрами України".

У свою чергу Василь Джарти зазначив "Українській правді", що не бачить нічого нелогічного з відчуженням двох будинків державної компанії.

"До мене як до міністра було звернення керівника НАК "Надра України". Вони показали мені всі документи, відео і фотографії, які свідчили про те, що будинок потребує капітального ремонту. На це я відповів – якщо все в рамках закону, то дійте так, як пропонуєте", - сказав Джарти.

Буквально через кілька хвилин після розмови з Джарти до "Української правди" зателефонував попередній голова НАК "Надра України" Едуард Ставицький.

Він пояснив, що продаж нерухомості було здійснено, щоб убезпечити компанію від… рейдерських атак.

Едуард Ставицький. Фото "День"
"У нас були постійні судові позови, що деякі компанії нібито зробили у цих будівлях якийсь ремонт... І були судові рішення не на нашу користь, щоб відібрати це майно. Якби все залишати в тому стані, як воно було, то комерційні структури просто вилучили би ці приміщення", - сказав Ставицький.

На питання, чому НАК "Надра України" не пішли на оголошення широко анонсованого конкурсу, щоб  знайти найкращого інвестора і найвищу ціну, Ставицький пояснив це бажанням "не гаяти часу, бо ці об’єкти у нас просто би забрали".

Цікаво, що в угодах, які були підписані Ставицьким з покупцями, тодішнім керівником НАК "Надра України" заявлялося інше: "Продавець стверджує, що на момент укладення договору вказаний об’єкт нерухомості не перебуває під арештом чи забороною, щодо нього не ведуться судові спори, він не заставлений, у податковій заставі не перебуває, треті особи не мають прав на зазначений об’єкт нерухомості..."

Ставицький заявив, що переконаний у правильності вибору на користь відчуження будинків.

За його словами, національна компанія уклала окрему угоду з покупцями про те, що НАК "Надра Україна" отримає право назад викупити дві тисячі квадратних метрів – у вже відремонтованому приміщенні і за ціною 1 500 доларів за квадратний метр.

Утім, як видно, на ці умови немає жодного посилання в угодах купівлі-продажу.

Це дозволить, при бажанні нових власників, оскаржити у суді своє зобов’язання повернути частину приміщення. При цьому самі контракти, за якими "Надра України" втратило об’єкти зі своєї власності, будуть недоторкані.

Цікаво також, як НАК "Надра України" визначило, хто буде купувати в них будинки. Як стверджує Ставицький, вибір зупинився на компаніях, які до того орендували у них площу, а тому мали першочергове право на його викуп.

"Власниками цих будинків стали орендарі, які знаходилися в цьому приміщенні ще за рік до того, як було здійснено продаж", - заявив він.

Однак у цих словах не збігається одна суттєва деталь. Фірма "ЕлітТрансСервіс", яка придбала будинок з фасадом на Володимирську, не могла протягом року нічого брати в оренду. Адже вона була заснована... лише за два місяці до проведення операції продажу.

...Якщо би "Надра України" щиро намагалися максимально дорого і публічно продати будинки, вони б мали можливість привселюдно оголосити конкурс. Навіть якщо внутрішні процедури цього від них не вимагали, бо колишнє керівництво НАК наполягає, що дотрималося всіх букв закону.

Головне в таких випадках – бажання бути прозорими, а не регламентні норми.

Можна не сумніватися, що за два будинки в центрі Києва вишукувалася би черга охочих їх придбати, а ціна відчуження збільшилася на десятки мільйонів. Можливо, тоді і "Надрам України" не довелося би скаржитися, що у них не вистачає грошей на ремонт власного приміщення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді