"Грабанул нас не по-детски дерибанщик Черновецкий"

Середа, 16 квітня 2008, 14:43

В світі єсть, як говориться
Множество діковин.
Якщо Льоня-мер столиці,
Значить, я — Бетховен.

Як киянин, я вважаю переобрання Леоніда Черновецького мером Києва не меншим викликом здоровому глузду і громадській свідомості, ніж обрання в 2004 році "двічі несудимого проффесора" українським президентом.

У будь-якій європейській країні політик, викритий у підкупі сотень тисяч виборців безкоштовним цукром або обвинувачений у створенні десятків підставних "студентських кооперативів" для прихватизації тисяч гектарів столичної нерухомості, давно б перемістився з мерського крісла до тюремної камери.

У нас же жахлива ситуація - у мера, що, на мою думку, ГРАБУЄ РІДНЕ МІСТО - дотепер зберігається більше 30 відсотків рейтингу.

Але ж те, що сьогодні відбувається в Києві – цілком відповідає нормі, яка існувала раніше в кримінальному кодексі. За злочини, зроблені з особливим цинізмом, міра відповідальності була набагато вища.

Цинізм Черновецького вражає: по ТРК Київ тільки і говориться про те, що робиться для киян, а позаочі їх нагло і цинічно грабують. Якщо порахувати, скільки землі було "прихватизовано" за цей час - а це тільки парків 4 тисячі гектарів! - то виявиться, що у кожного киянина украли тисячі доларів, а дали на копійку - ту саму гречку, завдяки якій Черновецький зібрав голоси пенсіонерів.

Узяти скандально знамениту сесію Київради від 1 жовтня 2007 року.

За даними журналу "Кореспондент" (від 13 жовтня), тоді з порушеннями регламенту було роздано в цілому 300 ділянок на $10 мільярдів! Це вдвічі більше суми, вирученої від продажу Криворіжсталі. При цьому кожен депутат із промерської більшості одержав тоді по декілька ділянок – нагорода за голос.

Але це тільки верхівка айсбергу. Фактично були розпродані за копійки відповідним людям муніципальний банк "Хрещатик", "Київводоканал", "Київмлин", "Київхліб" та інші.

Так, дійсно рішення Київради з більшості об'єктів призупинили, але ніхто не відповів за те, що нахабним чином створюються підставні шарашкіні контори "роги і копита", на які виділяються сотні гектарів землі.

Депутати пишаються поповненням бюджету – зараз дохідна частина бюджету Києва 4 мільярди доларів, однак землі, за різними оцінками, розграбовано на 20-30 мільярдів.

Якщо це правда, то виходить, що на кожен зароблений для Києва долар "банда" Черновецького кладе собі в кишеню мінімум 5!

У Києві найпопулярніший зараз анекдот на тему "Врятуй Київ - сховай бабусин паспорт!".

На жаль, ситуація така, що потрібно ховати не тільки бабусин паспорт, але й паспорти київських студентів. Адже в столиці були спеціально створені десятки липових кооперативів, у які за 100-150 гривень співзасновниками оформляли київських студентів, а потім роздавали під них сотні гектарів землі.

А історія з музейним комплексом, який стоїть між Національним банком і Жовтневим палацом? Там мали розмістити музей Києва, але після рокіровки влади вирішили перебазовувати його в Історичний музей на Володимирську, а тут побудувати 20 тисяч квадратів офісних і торговельних площ.

Спочатку прихватизували недобудований будинок, який тепер зносять, а потім і прилягаючі до нього гектари землі – усе це виявилося... у руках зятя Черновецького. Заплативши за об'єкт всього вісім мільйонів доларів, позичених, до речі, у кишеньковому банку "Хрещатик", тепер пан Супруненко пропонує об'єкт інвесторам за 100 мільйонів доларів!

Ось і порахуйте, якої суми не дорахувався столичний бюджет, а з ним і наші лікарні, школи, не говорячи вже про не побудовані будинки для черговиків. Продати цей ласий шматок не вдається, оскільки інвестори усвідомлюють, що якщо завтра в Києві з'явиться нормальна влада, то прийдеться усе повертати державі.

Завдяки своєму дипломатичному досвіду я бачив мерів багатьох міст світу – легендарного Теді Колека, який був 30 років мером Єрусалима - а вибирають там раз у 4 роки. Бачив Рудольфо Джуліані, який змінив кардинально ситуацію в Нью-Йорку. Мене вразив свого часу мер Варшави, який приїхав на зустріч з нами на старому "Рено" 15-річної давнини.

Для будь-якого нормального європейського політика зрозуміло, що розкіш, яка вибивається далеко за межі середнього рівня життя твоїх співгромадян, аморальна і непорядна.

Але у Черновецького норма – дивувати закордонних представників не новими мостами, розвинутою інфраструктурою, а коштовностями дружини і дочки. Вони з задоволенням демонструють і свій рекордний автопарк: "майбахи", "мазератті", кабріолети, унікальний мерседес "макларен".

Я вів недавно презентацію українських компаній на знаменитій інвестиційній виставці MIPIM у Каннах. І було соромно за те, що більш ніж 3-мільйонна столиця європейської держави там навіть не була представлена, хоча стояли стенди Донецька, Дніпропетровська, Одеси, Харкова.

Серйозні гравці на світовому ринку виявляли підвищену цікавість до інвестиційних проектів цих міст. Але коли почали говорити про Київ, з'ясовувалося, що місто з такими потенційними можливостями для інвестицій не привабливе, оскільки, як вони кажуть, у нас тут усе в основному "прихватизовано".

Немає відкритих конкурсів, відкритих тендерів – усе привласнено сімейкою Черновецького або його попередниками. А тому так мало на київському ринку нерухомості великих західних гравців.

Так чому у нас зараз найдорожче серед східно-європейських столиць житло? Коли нормальні забудовники одержують на тендері землю, то вже завтра в неї вкладають, щоб свої тендерні проплати окупити. А ті, хто сьогодні краде київську землю, тримають її в кубушках, очікуючи поки вона знову підвищиться в ціні.

У підсумку на 10 тисяч розданих площадок забудовуються одиниці, оскільки хазяї не впевнені в законності їхнього одержання і не бажають ризикувати. І кияни стають заручниками цієї ситуації.

Я вже не говорю про те, що Черновецький обіцяв вирішити транспортну проблему. Адже в центрі міста неможливо ні проїхати, ні припаркуватися. Але за два роки влади Черновецьких не з'явилося жодного квадратного метру муніципальних підземних паркінгів, зате мами з колясками не можуть нормально проїхати до найближчого парку – машини стоять на тротуарах, фактично одна на одній.

Треба віддати належне професійній хватці Черновецького: одних купує гречкою і цукром, інших – квартирами, третіх - землею.

Київська прокуратура одержала від нього квартири, а найвищий "дах" – Балога, як стверджують обізнані жителі Липок, одержує мало не десятину від роздеребаненого кланом Черновецьких.

Чи не тому президентська адміністрація виступає проти проведення мерських виборів у два тури, хоча це нормальна ситуація, прийнята в усьому світі? Тим більше при такій кількості кандидатів – майже 50 чоловік?

А двоступінчасті вибори чомусь не влаштовують Банкову. І киянам фактично не дають зробити свідомий вибір.

Не забувайте, що на Черновецького працюють усі муніципальні мас-медіа. Подивіться ТРК "Київ": кожен сюжет – промивання мізків городян.

До того ж, за моїми даними, 21 радіостанція одержала гроші за відверту "джинсу" - заангажовану інформацію, яка вихваляє мера. При цьому, обсяги розміщення збільшуються, якщо гарантують, що конкуренти не будуть представлені на цій радіостанції. Тобто йдеться про відвертий підкуп мас-медіа.

Ми ще побачимо бігборди по всьому Києву – закуплено тисячі площ, і на травень немає жодного вільного щита під рекламу. Буде задіяно і адміністративний ресурс – агітація ЖКГ, районних адміністрацій і т.д. До 100 мільйонів доларів виділено на виборчу компанію мера. І, знову ж, виникає питання – звідки гроші? З якого фонду – чи не зі столичного бюджету?

Не знаю, чи варто сьогодні, як у 2004 році виходити на Майдан, але вже точно не можна мовчати і залишатися осторонь. І тим більше злочинно думати, що ми нічого не можемо змінити, і Черновецький знову усіх купить своєю гречкою.

Потрібно, по-перше, позбутися апатії, страху і зневіри. Я як корінний киянин вважаю Київ найкращим містом на світі і не уявляю, як я зміг би жити в іншому місці. У цьому місті я народився і співпереживаю його долі.

Тому не можна залишатися байдужим! Покривати клан Черновецьких – злочинно і безвідповідально. Хочеться, щоб усі кияни зараз перейнялися занепокоєнням за улюблене місто.

І нехай кожен думає про свого гідного кандидата, але потрібно об'єднати всі зусилля, щоб не дати Черновецькому залишитися в кріслі і продовжувати грабувати наше місто. Як говориться в новому серіалі від "Веселих яєць":

" Хапуга жадний в ролі мера
Зумів усьо занапастить.
Приймати срочно треба мери,
Щоб Льоню в космос запустить ".

З минулим Днем Космонавтики!

Тому, що ми "Веселі Яйця", а не якесь там "фаберже".

Автор Дмитро Чекалкін, кіноактор, ведучий радіопрограм, автор популярного флеш-серіалу "Операция "Проффэсор" та інших проектів з сайту "Веселі яйця"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді