Вступ до СОТ є вагомим аргументом на користь членства України в ЄС

П'ятниця, 16 травня 2008, 15:44
16 травня 2008 року набув чинності Протокол про приєднання України до Угоди про створення СОТ, який було підписано в Женеві 5 лютого 2008 року та ратифіковано Верховною Радою України 10 квітня 2008 року.

Від сьогодні Україна стала повноправним членом Світової організації торгівлі. Протягом найближчого часу будуть прийняті п’ять законів в рамках виконання зобов’язань нашої держави по вступу до СОТ.

Вступ України до СОТ безперечно відповідає національним інтересам нашої держави. Це ще однин крок, який наближає нас до Європейського Союзу.

Адже приєднання нашої держави до СОТ дуже тісно пов’язане з процесом Європейської інтеграції України. Всі члени ЄС є також членами СОТ, а сам Євросоюз є колективним членом цієї впливової організації.

Процес приєднання України до системи ГАТТ/СОТ розпочався ще в грудні 1993 р. із створенням Робочої групи з розгляду заявки України.

Проте з самого початку процес інтеграції України до СОТ був непослідовним, оскільки уряд вів переговори по входженню до системи ГАТТ/СОТ, водночас Верховна Рада приймала акти, що часто-густо суперечили нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ.

І лише зі створенням в 2002 року комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції було запроваджено механізм запобігання прийняття Верховною Радою законодавчих актів, що не відповідають нормам і принципам системи ГАТТ/СОТ, а процес гармонізації українського законодавства набув послідовного характеру.

Із вступом до СОТ Україна отримала ряд переваг.

По-перше, це сприятиме переговорному процесу щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.

По-друге, покращаться умови торгівлі для українських товаровиробників із країнами учасницями організації, на долю яких припадає приблизно 95% всієї світової торгівлі.

По-третє, з’явиться можливість ефективного захисту прав національного виробника відповідно до процедур, що є єдиними для всіх країн учасниць, відкриється доступ для українських товарів на міжнародні ринки, скасовуються квоти на експорт продукції української металургії.

За підрахунками експертів, членство України в СОТ сприятиме:

- зростанню рівня ВВП на 2%;

- покращенню рівня добробуту населення на 3%;

- збільшенню експорту української продукції, щонайменше на 7-10%;

- збільшенню обсягів іноземного інвестування до 3-5 млрд. дол. США на рік;

- щорічному зростанню виробництва щонайменше на 5-10%.

На моє переконання, від вступу України в СОТ виграють всі – і споживачі, які отримають доступ до товарів та послуг вищої якості та ширшого асортименту, і товаровиробники, для яких відкривається доступ до світових ринків, і держава в цілому, для якої вступ до СОТ є вагомим аргументом на користь членства України в Європейському Союзі.

 

Автор Борис Тарасюк

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді