Скляний дах Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко

Четвер, 29 травня 2008, 16:50
Називати українську політику "театром абсурду" – неоригінально. Це заюзаний штамп, яким нікого не вразиш. Дивує тільки, як політики можуть не розуміти, що щирість їх гри справляє жалюгідне враження.

Юлія Тимошенко не може існувати в цьому світі без ворогів. Саме вони є тими дровами, спаливши які, паровоз прем’єрських амбіцій може рухатися вперед. Вороги змінюються регулярно: РосУкрЕнерго, Черновецький, Семенюк, Балога, "Венко Прикерченська Лтд"...

Не всіх їй вдається подолати, однак для прем’єра важливий процес – боротьба змушує триматися в тонусі.

Ворог Юлії Тимошенко цього тижня – це Конституційний суд.

"Під політичним тиском Конституційний суд ухвалив рішення, що руйнує всі дохідні та видаткові елементи державного бюджету України", - такими словами Тимошенко розпочала засідання уряду в середу.

Хоча рішення про це було ухвалено ще минулої п’ятниці, прем’єр не коментувала його раніше. Спочатку Тимошенко була зайнята київськими виборами, а потім уникала журналістів, щоб не відповідати на питання про свою поразку в столиці.

Суть історії – Конституційний суд визнав незаконним те, як при ухваленні бюджету на 2008 рік Верховна Рада призупинила або внесла доповнення до низки законів.

На думку КС, держбюджетом не можуть змінюватися в інші закони – це повинно робитися через прийняття окремого закону.

У відповідь Тимошенко глава Конституційного суду Андрій Стрижак заявив, що протягом семи років КС постійно називав неприпустимим звуження у бюджеті соціальних гарантій громадян. "Незважаючи на це, в держбюджеті на 2008 рік відбулося те ж саме", - додав Стрижак.

Вірус подвійних стандартів інфікує всіх учасників політики без розбору, в тому числі й суддів головного суду України.

Принциповість Конституційного суду в боротьбі за добробут громадян – це дуже позитивне явище. Якби цим вердиктом судді також не відновили дію пільг для самих себе. Так, за рішенням КС, пенсії суддям Верховного і того ж таки Конституційного суду тепер можуть сягати 42 тисяч гривень на місяць.

Депутати, які зробили подання до Конституційного суду, також не хвилюватимуться, що потраплять у злидні після втрати мандату. Пенсія колишніх народних обранців знову може скласти 36 тисяч гривень замість встановленого обмеження в 10 тисяч.

Цікаво також, як просувався розгляд цього питання. Подання до КС зробили депутати від Партії регіонів. За інформацією джерел в уряді, станом на початок квітня був напрацьований зовсім інший проект рішення Конституційного суду – позитивний для Тимошенко. Але під впливом секретаріату президента думки суддів змінилися.

Вердикт Конституційного суду – це ще один удар по позиціях Тимошенко, але, критикуючи КС, прем’єр не повинна втрачати пам'ять.

Рік тому, в липні 2007 Конституційний суд ухвалив схоже рішення стосовно бюджету Януковича. Тоді лідер опозиції Тимошенко заявила, що "рішення Конституційного Суду є обов‘язковим для виконання всіма державними органами влади і оскарженню не підлягає".

Та ж таки Тимошенко додала: "Уряд Януковича вчора вкотре продемонстрував своє брутальне нехтування Конституцією та законами, офіційно заявивши, що не виконуватиме рішення Конституційного Суду..." Ну і так далі.

Минуло десять місяців, і уже прем’єр Тимошенко заявляє, що не буде виконувати рішення Конституційного суду, а натомість керуватиметься постановою уряду. Цей документ, тут же зізналася сама прем’єр, "ухвалений всупереч рішенню Конституційного суду".

"Конституційний суд, який представляє сьогодні політичні сили, на жаль, приймає замовні політичні рішення", - сказала Тимошенко в середу.

Прем’єр забула, як місяць тому заявляла зовсім протилежне, коли вихваляла Конституційний суд за відданість справедливості. Тоді КС відмовився розглядати подання Ющенка стосовно зміни керівників Фонду державного майна.

Більше того, Тимошенко доручила в.о. голови Фонду Андрію Портнову взагалі не виконувати укази Ющенка, спираючись саме на постанову КС.

Коли це знову стало вигідно Тимошенко, прем’єр у квітні 2008 не забула нагадати, що "рішення КС остаточні, оскарженню не підлягають та обов‘язкові для виконання усіма органами влади".

Але 29 травня для Тимошенко стало справжнім бенефісом самозаперечень.

"На жаль, Конституційний Суд продовжує залишатися політичним закритим акціонерним товариством, де у кожного є свої долі", - заявила Тимошенко на брифінгу після Кабміну.

Таке зізнання дуже похвальне, бо сама Тимошенко в цьому ЗАТ має окремий "пайовий внесок".

Минулого літа у виборчому списку БЮТ на прохідній 75 позиції з'явилася Еліна Шишкіна, 1982 року народження, безпартійна, тимчасово не працює...

Еліна Шишкіна. Фото Олександра Прокопенка
Настанова від старших товаришів

Еліна – донька судді Конституційного суду Віктора Шишкіна. Тимошенко взагалі не варто згадувати про "політичну корупцію" після того, як вона влаштувала світле майбутнє для суддівської дитини, що, за великим рахунком, може розглядатися як хабар.

(Однак на Банковій вирішили не відставати від уряду в культивуванні політичного цинізму. Біда в тому, що Шишкін був призначений до Конституційного суду за квотою Ющенка, і секретаріату не сподобався дрейф судді у бік Тимошенко. Як перший дзвінок – днями Ющенко своїм указом вивів Шишкіна з Нацкомісії по зміцненню демократії та утвердженню верховенства права.)

На тій же прес-конференції Тимошенко виступила за зміну принципів формування Конституційного суду – "не на політичній основі, а на основі професіоналізму, справжніх кваліфікаційних вимог до суддів".

"Має бути введена відповідальність суддів за винесення завідомо неправосудних рішень. Я хочу нагадати, як Конституційний суд визнавав другий термін Кучми першим. І таких прикладів, на жаль, достатньо в КС", - згадала Тимошенко.

Удаючись до таких аналогій, Тимошенко ударила себе ще сильніше.

Прем’єр забула, хто саме презентує її інтереси в Конституційному суді – людина, яка, власне, і займалася тим, що вимощувала дорогу до третього терміну Кучми.

Отже, досі представником уряду в КС є Василь Німченко – в минулому суддя Конституційного суду, який був доповідачем по справі, в результаті якої Кучма отримав право ще раз балотуватися в президенти.

Але мова не тільки про Німченка. Ініціатором подання до Конституційного суду, яке легалізувало найганебніше рішення в історії КС по третьому терміну Кучми, був нинішній соратник Тимошенко Богдан Губський.

Джерела в уряді пояснюють, що Тимошенко зберегла Німченка своїм представником в КС, оскільки "процедурно його звільнити непросто, він буде оскаржувати це в суді й так далі".

Але коли нинішній прем’єр хоче позбутися якихось людей, вона не зупиняється перед такими перешкодами. У цього кадрового вибору Тимошенко може виявитися зовсім інше пояснення – Німченко міг бути поступкою Тимошенко Віктору Медведчуку, якому вигідно зберігати своїх людей на посадах.

Найцікавіше, що, звинувачуючи сьогодні Конституційний суд у продажності, завтра Тимошенко знову почне його хвалити, дякувати суддям за чесність і посилатися на нього як на останню інстанцію.

Адже, як розповідають джерела "Української правди", у стінах Конституційного суду готовий проект рішення, яким вкотре відмовлено президенту Ющенку – КС знову не хоче відкривати провадження по указах президента, якими він зупинив зміну влади у Фонді державного майна.

Щоправда, остаточно проголосувати цей вердикт мали в середу, однак засідання КС не відбулося через відсутність кворуму. Це змушує Тимошенко напружуватися, підозрюючи, що Банкова намагається вкрасти перемогу у неї з-під носа.

Загалом Конституційний суд приречений бути між двох вогнів у постійній боротьбі президента і прем’єра.

У новій редакції закону про Кабінет міністрів, яку так хотів отримати Ющенко, з'явилася одна непомітна, але дуже корисна для Тимошенко норма. Вона гарантує: якщо президент оскаржує в КС рішення уряду, то в разі відмови Суду відкривати провадження, дія акту Кабміну поновлюється автоматично.

За розповідями джерел у блоці Тимошенко, це положення їм вдалося протягнути потайки від Банкової, і на нього навіть ніхто не звернув увагу. Але тепер Кабмін збирається скористатися новими правами. Для суддів же починається період золотих жнив.

Розуміючи, які перспективи відкриваються для неї у Конституційному суді, тепер для Тимошенко принципово не допустити трьох суддів з квоти Ющенка до присяги. Оскільки з моменту їх вступу на посаду порушиться баланс голосів і Тимошенко втратить шанси на позитивні для себе рішення КС. Тож прем’єру вже зараз слід вигадувати нові приводи для всіх наступних блокувань парламентської трибуни.

Тим часом, перебуваючи у Канаді, президент Ющенко вирішив не втрачати нагоди, щоб не прокоментувати дії Тимошенко навколо бюджетного вердикту КС.

"Нам – прем'єр-міністру, уряду, президенту – потрібно навчитися поважати Конституцію і рішення Конституційного суду", - повчав Ющенко співгромадян.

Така самокритична заява глави держави варта довгих та бурхливих оплесків. Тільки де був Ющенко з подібними закликами рік тому, коли фактично заблокував роботу Конституційного суду, щоб не дати йому висловитися в зв’язку з достроковими виборами?

Де повага президента до Конституції, коли він в обхід Основного закону запровадив практику призначення тимчасових виконувачів обов’язків губернаторів, щоб не отримувати подання від Тимошенко?

Де повага Ющенка до Конституції, коли керівник позаконституційного органу Віктор Балога фактично перебрав на себе функції глави держави?

Де повага президента до Конституції, якщо глава секретаріату щоденно продукує десятки листів, в яких дає вказівки не лише прем’єр-міністру, а навіть спікеру Верховної Ради?

Цей перелік запитань можна продовжувати

Можливо, через кілька днів, тижнів чи місяців Ющенко шкодуватиме, що закликав усіх рівнятися на Конституційний суд. Але, за прикладом Тимошенко, він може зробити вигляд, що ніколи такого не казав.

...А взагалі-то українським політикам слід запам’ятати правило: не можна кидатися каміннями, коли в тебе самого скляний дах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді