Газові директиви. Заради знищення Фірташа Тимошенко порушила закон?

Середа, 21 січня 2009, 12:59

"Українська правда" отримала підтвердження того, що російський "Газпром" відмовився від захисту інтересів компанії "РосУкрЕнерго" і дозволив "Нафтогазу" за бросовою ціною придбати технологічний газ для потреб України з резервів "РосУкрЕнерго", закачаних у підземні сховища.

Більше того, необхідні кошти для цього "Нафтогазу" надав... сам "Газпром", який сплатив аванс за транзит. Це фактично означає знищення "РосУкрЕнерго" як гравця на газових ринках України та Росії.

У розпорядження "Української правди" потрапили директиви прем’єра Юлії Тимошенко для делегації "Нафтогазу України" на переговори з "Газпромом", датовані 19 січня. У них уже враховані домовленості між Тимошенко і Путіним, досягнуті в ніч з суботи на неділю.

Одним з пунктів директив Тимошенко доручає "Нафтогазу":

"Придбати у ВАТ "Газпром" право вимоги на природний газ в обсязі не менше 10,345 мільярдів кубометрів загальною вартістю 1,6 мільярда доларів США, який належить компанії "РосУкрЕнерго АГ" і знаходиться в підземних сховищах України. Оплату здійснити за рахунок коштів в якості авансу за послуги в 2009 році за Контрактом про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період 2009-2019 років".

Цифри, які фігурують в директивах – 10,345 мільярдів кубометрів газу за 1,6 мільярда доларів – означає, що цей газ був куплений Україною за ціною 154,6 доларів за тисячу кубометрів. Цей показник співзвучний з вартістю технологічного газу, оголошеного Тимошенко – 153,9 доларів.

Факт згоди "Газпрому" продати Україні газ, який Дмитро Фірташ ще два дні тому називав "своїм", означає остаточну відмову російського монополіста від послуг українського олігарха.

Ціною ж газових рішень стало можливе порушення Тимошенко закону "Про Кабінет міністрів". Її бажання якнайшвидше реалізувати газові домовленості та прибрати з гри Фірташа вступило в конфлікт з законом про Кабінет міністрів.

Директиви були затверджені особисто Тимошенко. На це вказує дата, що стоїть на документі - 19 січня.

У цей день відбулося засідання під головуванням Олександра Турчинова. На його розгляд було внесено проект директиви, однак більшість міністрів проект не підтримали.

"Обговорення лише цього питання тривало більше двох годин. Більшість міністрів висловили свої зауваження. Оскільки частина членів уряду в цей час перебувала у Москві та не брала участь у засіданні, кабмінівський БЮТ виявився у меншості. Коли проштовхнути директиви не вдалося, Турчинов сказав, що питання знімається", - розповів "Українській правді" один з міністрів.

Тим не менше, Тимошенко не лише без згоди більшості міністрів підписала цей документ, а поставила на ньому печатку Кабміну, який за законом "Про Кабінет міністрів" є колективним органом і не надає прем’єру повноважень одноосібно ухвалювати подібні рішення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді