Тимошенко визначилася з наступником Пинзеника?

Вівторок, 17 березня 2009, 20:12
Юлія Тимошенко знову намагається перезавантажити власний уряд.

Вже черговий сесійний тиждень їй не вдається здійснити кадрові зміни. У прем’єра не виходить одномоментно вирішити дві задачі – узгодити конкретний перелік кандидатів та зібрати за нього 226 голосів у парламенті.

Оскільки замінити всіх та відразу не вдається, то прем’єр вирішила піти в два етапи – шляхом "малого" та "великого" пакету.

До "малого" пакету входить дві посади, які Тимошенко вважає найбільш пріоритетними в поточній діяльності уряду – Міністерство фінансів та Міністерство юстиції

І зараз прем’єр, схоже, остаточно визначилася з людиною, яка за квотою БЮТ посяде місце Віктора Пинзеника.

У понеділок під час зустрічі Тимошенко з радою блоку "Наша Україна – Народна самооборона" вона несподівано назвала прізвище Федора Ярошенка, який сьогодні є одним з десяти (!) заступників голови Державної податкової адміністрації.

Ярошенко – це людина, яка чітко асоціюється з Миколою Азаровим. Вони пліч-о-пліч пройшли значну частину кар’єри на державній службі.

У червні 2004 року Ярошенко був призначений головою Державної податкової адміністрації. Він посів місце звільненого за неуспіхи Юрія Кравченка, який через півроку загинув при загадкових обставинах напередодні допиту по справі Гонгадзе.

З податковою пов’язана значна частина життя Ярошенка. Він перейшов туди працювати в 1997 році на посаду заступника голови ДПАУ Миколи Азарова.

У 2003 році Азаров, який став поєднувати портфелі першого віце-прем'єра та міністра фінансів, забрав Ярошенка до Мінфіну своїм першим заступником.

9 грудня 2004 року, в останні тижні перебування на посадах, керівник податкової Ярошенко та перший віце-прем'єр Азаров навіть отримали спільну Державну премію України з невимовною назвою: "За розробку та впровадження в інституційній системі України інноваційних організаційно-економічних та інформаційних технологій".

59-річний Ярошенко є випускником Ворошиловградського сільськогосподарського інституту. Понад десять років очолював птахофабрику в рідному місті Януковича – Єнакієвому.

У оточенні Тимошенко стверджують, що вона розглядає Ярошенка технічною фігурою, яка має взяти на себе менеджерські функції в Мінфіні. За словами джерел, прем’єр хоче, щоб призначення Ярошенка відбулося в пакеті з Сергієм Тігіпком на посаду віце-прем'єра.

"Тоді Тігіпко як куратор Ярошенка буде політичною персоною. Він їздитиме на переговори з МВФ, озвучуватиме фінансову політику. А Ярошенко організовуватиме роботу Міністерства", - сказав співрозмовник "Української правди".

Ярошенку до такого не звикати – за подібною схемою він працював в першому уряді Януковича, коли Азаров був одночасно першим віце-прем'єром і міністром фінансів, а поточна робота Мінфіну була на його заступникові.

Хоча в українській політиці все може змінитися в останній момент, однак станом на вівторок саме Ярошенко є головним в списку претендентів на Мінфін.

Шляхом призначення Ярошенка прем’єр намагається позбавити аргументів одного з головних критиків уряду – Миколу Азарова. Коли ключове Міністерство очолить його близький соратник, у нього поменшає завзяття у викривальних промовах.

А дехто навіть бачить у Ярошенку першу ластівку до створення широкої коаліції, головною метою якої буде нова редакція Конституції. Команда Портнова у БЮТ з регулярністю намагається реанімувати цю тему.

До "малого" пакету, окрім Федора Ярошенка, і, можливо, Сергія Тігіпка, входить також призначення міністра юстиції.

Однак досі "Наша Україна – Народна самооборона" не ухвалила рішення, кого вони вносять на цю посаду.

Як і раніше, фаворитом є Віктор Шемчук з групи Луценка, однак частина фракції НУНС не розуміє, чому два найкращих міністерства з їх квоти повинні обіймати представники "Народної Самооборони".

Окрім Шемчука, в резервному списку претендентів ті ж, хто були раніше: Віктор Мусіяка, Олексій Резніков, Віктор Мойсик та Ігор Коліушко.

"Великий пакет"

Як і раніше, НУНС хворіє своєю старою хворобою – нездатність ухвалити рішення, хоча при цьому дуже прагне здійснити кадрові зміни в уряді.

Головним претендентом на посаду віце-прем'єра замість Івана Васюника є Петро Порошенко. При цьому він категорично відмовляється бути куратором гуманітарного блоку. Тому передбачається, що в разі входження до Кабміну Порошенко відповідатиме за "реальний сектор економіки".

Сам Васюник, у випадку відставки, може стати директором координаційного бюро з Євро-2012. Принаймні, Григорію Суркісу  працювати з ним комфортно у всіх сенсах цього слова.

Нинішній директор координаційного бюро Ілля Шевляк може стати міністром молоді та спорту, якщо Юрія Павленка все-таки вирішать звільнити з посади.

За Шевляка подає голос Владислав Каськів, який домігся від Тимошенко створення Національного агентства з іноземних інвестицій і розвитку ("Укрзовнішінвест"). Тому, в разі потреби звільнити Євро-2012 для Васюника, Шевляк може перейти на тему "інвестицій".

Окрім Шевляка, претендентом на посаду міністра молоді та спорту є Вадим Черниш – колишній губернатор Кіровоградської області.

Черниша лобіює Олександр Третьяков. Але він також лобіює призначення ще одного свого товариша і екс-керівника НАК "Надра України" Володимира Каретка на посаду голови Антимонопольного комітету.

"Любі друзі" з їхніми апетитами починають дратувати багатьох.

Бо окрім усього іншого на Міністерство надзвичайних ситуацій претендує Віктор Король, який є близьким до Петра Порошенка. Його конкурент – Олександр Садиков, якого просувають Віра Ульянченко та той таки Третьяков.

Зрозумівши, що "Наша Україна" ще довго шукатиме спосіб, як поміняти свою урядову квоту і при цьому нікого не образити, Тимошенко й вирішила зосередитися на "малому" пакеті.

Єдиним доповненням до нього може стати призначення міністра закордонних справ. У вівторок президент Ющенко вніс на цю посаду посла України в США Олега Шамшура. Однак голосувати за нього коаліція не поспішає, сподіваючись виторгувати від Банкової якісь поступки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді