Арсеній: Знайти справжнього Яценюка

Середа, 15 липня 2009, 16:39

Усе змішалося у віртуальному домі Арсенія Яценюка. Навряд чи інакше можна описати ті події, які відбуваються останнім часом в інтернет-житті цього видного кандидата у президенти.

Якщо точніше, вінегрет утворився навколо особистого мікроблогу Яценюка у соціальній мережі Twitter.

У понеділок через свою прес-службу Яценюк офіційно повідомив, що він не має жодного відношення до аккаунту yatsenyuk, який існував протягом кількох місяців і був джерелом новин для журналістів та коментування для інтернет-спільноти.

У тому ж повідомленні було сказано, що відтепер Арсеній Петрович особисто вестиме блог на Твіттері під ніком Arseniy2010.

Таким чином, відбулося роздвоєння віртуальної особистості Яценюка. Адже наразі у Twitter існує два користувачі зі нікнеймами, які мають відношення до прізвища Арсенія Яценюка – yatsenyuk і Arseniy2010. Кожен з них живе своїм інтернет-життям, і доволі активним.

У віртуальному просторі між двома "яценюками" розгорнулася справжня війна.

Своєю відмовою від "фальшивого" блогу лідер "Фронту змін" поставив кілька запитань: хто вів блог на Твіттері від його імені протягом півроку? Чому він ніколи раніше не реагував на появу у ЗМІ новин про його діяльність з посиланням на несправжній блог? І нарешті – хто з двох твіттерівських яценюків справжній?

Знайти відповіді на ці запитання намагалася "Українська правда".

Версія 1: У мережі жили три яценюки

Щоб прояснити ситуацію, що склалася у віртуальному житті Яценюка, "Українська правда" звернулася до самого Арсенія Петровича.

Яценюк пояснив, що він дійсно був присутній на Твіттері впродовж довгого часу. Проте він стверджує, що не вів мікроблог під нікнеймом yatsenyuk. Яценюк заявляє, що до нього він ніколи не мав відношення. Та коли блог yatsenyuk почали цитувати ЗМІ, він нібито вирішив від нього відхреститися офіційно і відкрив новий – Arseniy2010.

На запитання, чому він не реагував, коли впродовж кількох місяців від його імені поширювалася інформація на "фальшивому" блозі, Яценюк сказав, що не знав, "про який Твіттер йдеться".

Крім того, за його словами, "інформація, яка надавалася на тих блогах в основному збігалася" з тою, яку він писав "на своєму блозі".

При цьому Яценюк не назвав, за якою адресою розміщувався цей "його блог". Але, судячи з його слів, наразі його вже не існує.

"Я дав команду зачистити все, залишити лише Arseniy2010, бо я сам заблукаю", - зізнався Яценюк.

Він також повідомив, що зараз намагається зв’язатися з адміністрацією соціальної мережі Твіттер і попросити закрити всі "фальшиві" блоги, які ведуться від його імені.

"Ми вже зараз спрямували на Твіттер листа, щоб позакривали усі ці блоги, і я буду вести лише той, новий - Arseniy2010", - сказав Яценюк.

Цю ж версію "Українській правді" підтвердили джерела в оточенні лідера "Фронту Змін". Співрозмовник розповів, що Яценюк давно вів якийсь мікроблог, але який саме, повідомити не зміг. Згодом, за браком часу, Яценюк його закинув.

Джерела підтвердили, що коли ЗМІ почали цитувати "фальшивий" блог yatsenyuk, він дав команду відхреститися від нього і створити новий, офіційний - Arseniy2010.

Два яценюки живуть по сусідству
Два яценюки живуть по сусідству - "старий" yatsenyuk і "новий" Arseniy2010

Проте у цій версії є кілька білих плям.

По-перше, наразі у Твіттері не існує жодного третього блога, зареєстрованого під схожим нікнеймом. У його пошуках "Українська правда" перебрала кілька десятків комбінацій можливих імен - від yatsenyuk, yacenyuk, jatsenyuk до arseniyyatsenyuk і arsenyatsenyuk. Єдиним юзером зі схожим нікнеймом виявилася дівчина на ім’я Sara Kate Jaceniuk.

Тож аккаунт Яценюка на Твіттері, який він нібито вів увесь час, більше нагадує фантом. Життєздатною ця версія стає лише тоді, якщо припустити, що Яценюк просто "вбив" блог, у якому спілкувався впродовж якогось часу.

По-друге, важко повірити у те, що Яценюк не звертав увагу на існування "фальшивого" мікроблогу, в якому вирувало бурхливе життя. Юзер yatsenyuk упродовж 7 місяців робив по декілька постів на день від імені лідера "Фронту змін", його "спостерігачами" і "френдами" за цей час стали численні інтернет-користувачі, серед яких – відомі віртуальні персонажі.

По-третє, сумнівними виглядають наміри Яценюка "повбивати" усі несправжні блоги, які існують у Твіттері. Важко уявити, що адміністрація американської соціальної мережі погодиться на прохання одного юзера ліквідувати аккаунти інших лише через те, що він вважає їх несправжніми.

Унікальність інтернет-простору полягає якраз у тому, що ніхто не може обмежувати свободу іншого. Будь ти хоч Папою Римським, ти не зможеш вплинути на існування ще десятка блогів, які вестимуться від твого імені. Єдине, що можна зробити у цій ситуації – постійно попереджати через офіційні канали адресу свого справжнього блогу і закликати спільноту не вірити своїм "клонам". Що із запізненням і зробив пан Яценюк.

Водночас його слова про його звернення до адміністрації Твіттера наповнюються сенсом за однієї умови. І вона є ниточкою, для іншої версії цієї історії. Але про все згодом.

Версія 2: Яценюка "клонували" через конфлікт у штабі

За інформацією джерел "Української правди" у штабі Яценюка, блог у Твіттері з самого початку задумувався як частина стратегії передвиборчої кампанії майбутнього кандидата у президенти.

Тож у штабі вже давно було прийнято рішення про вихід Арсенія у віртуальний простір. Одним з засобів ведення кампанії в інтернеті став Твіттер. Саме так було у Обами, свій мікроблог навіть колись завів президент Ющенко.

Як стверджують джерела, у членів команди Яценюка ніколи не виникало сумнівів у тому, що юзер yatsenyuk – це їхній лідер. Як і не виникало проблем з тим, що саме цей блог цитують ЗМІ у своїх повідомленнях.

Проте ситуація змінилася нібито після того, як журналісти поширили новину про те, що Яценюк позиватиметься до журналу "Фокус" через непристойну картинку з його зображенням, а потім – про те, що позов вирішили не подавати. Уся ця інформація з’явилася у ЗМІ з посиланням на Твіттер Яценюка.

Цей запис у Твіттері юзера yatsenyuk з
Цей запис у Твіттері юзера yatsenyuk з'явився наступного дня після виходу публікації в "Українській правді" про таємну зустріч Яценюка з керівником ДУСі Ігорем Тарасюком

За словами співрозмовників, через це у штабі розгорівся конфлікт, у результаті якого Яценюк вирішив закрити свій Твіттер. Однією з причин такого рішення нібито стали нападки збоку штабу БЮТ. Адже на порнографічній картинці, через яку здійнявся скандал, крім Яценюка зображено Юлію Тимошенко.

Коли непристойний колаж опублікували, у журналі нібито розпочалося службове розслідування цього інциденту. Згодом у ЗМІ з посиланням на Твіттер Яценюка з’явилася інформація про те, що він судитиметься з "Фокусом". Це спровокувало негативну реакцію штабу БЮТ – у команді Тимошенко вирішили, що Яценюк сам спровокував скандал з журналістами.

Деталі наступних подій джерелам невідомі, проте на цьому етапі історії розпочинається найцікавіше. Є така версія - хтось з найближчого оточення Яценюка, який також мав доступ до його Твіттера, не погодився з рішенням шефа про закриття мікроблогу.

Ця людина, ймовірно, змінила пароль Твіттера Яценюка і почала вести блог самостійно, від його імені. У результаті Яценюку нічого не залишалося, як оголосити блог з нікнеймом yatsenyuk фальшивим і завести собі новий - Arseniy2010.

Непрямим підтвердженням цієї версії можуть служити слова Яценюка про те, що він просить адміністрацію Твіттера ліквідувати несправжній блог. Як вже писалося вище, якщо Яценюк не має жодного відношення до Твіттера з ім’ям yatsenyuk, на закриття цього аккаунту у нього немає підстав.

Проте такі підстави можуть з’явитися, якщо визнати, що мікроблог yatsenyuk з самого початку таки належав Арсенію Петровичу. Тоді йому легко буде довести адміністрації соціальної мережі, що він – це він, і що хтось змінив пароль на його власному мікроблозі.

Достатньо лише надати інформацію про дату реєстрації на сайті, початковий логін і пароль, та e-mail. Тоді Яценюку можуть дати новий пароль, а отримавши доступ до свого "старого" блогу, він його просто видалить.

Записи у Твіттері yatsenyuk з'являлися оперативно і відповідали дійсності: "живий" Яценюк і справді ходив на телешоу. А з запису про "Фокус", можливо, розпочався скандал. Останній пост став афоризмом, який тепер "гуляє" по інтернету

Проте і у цій версії залишається чимало питань.

По-перше, з’ясувати, хто з оточення Яценюка зараз веде його "фальшивий" блог, так і не вдалося. Однак, якщо ця людина все ж таки існує, то вона має бути наділена непересічними якостями – неабияким авантюризмом, ризикованістю і мстивістю.

Крім того, це має бути людина, дуже тісно пов’язана з Яценюком. Адже записи на сторінці yatsenyuk дуже точно передають стиль висловлювань лідера "Фронту змін", відрізнити який від "реального" Яценюка майже неможливо. До того ж, цей юзер добре поінформований щодо діяльності Арсенія Петровича і його планів.

По-друге, важко собі уявити масштаби конфлікту у команді Яценюка, який міг призвести до таких екстермальних дій збоку обох його сторін. У такому разі ця історія більше нагадує фантастичну повість, або віртуальну гру "Клонуй Сєню".

У пошуках реального Яценюка: Арсенію, дай нам знак

Після появи у Твіттері "нового, офіційного" Яценюка під ніком Arseniy2010 інтернет-спільнота, яка протягом півроку стежила за записами на "старому" блозі, опинилася у повній розгубленості.

Того ж дня, як прес-служба Яценюка розіслала ЗМІ повідомлення щодо Твіттера, на сторінці Arseniy2010 з’явився і перший запис: "Доброго дня! Це мій офіційний Твіттер. Я веду його особисто. І його можна цитувати :)".

Водночас "старий" блог під ніком yatsenyuk продовжує жити своїм життям. У вівторок на ньому з’явився новий запис: "Беру інтернет напрямок під особистий контроль. Поновлю своє спілкування після врегулювання ситуації".

А у середу цей же юзер yatsenyuk написав ще один багатозначний пост: "Малюю лінії по карті. З вересня починається насичена програма поїздок по регіонах. У цій справі правильна логістика є важливим фактором".

Не дивно, що, стежачи за двома віртуальними Арсеніями, інтернет-користувачі починають плутатися, а дехто й відверто обурюється.

Один з них навіть просить Арсенія2010 пройти "тест" на справжність. Ось один з діалогів між користувачами Arseniy2010 та kolega1:

- Арсенію, тест-питання для вас: якщо ви справжній, то маєте знати тему наукової зацікавленості вашого батька:)
- Історія СРСР:)
- Та ви шо? прям вся історія СРСР? а чого ж він тоді семінари по історії Росії веде? точніше можете сказати?
- Тоді конкретніше поставте питання

Такі відповіді Яценюка явно не влаштовують юзера, і він йде далі. "Я зуби з’їв на інет-безпеці - тому напису на сайті теж не дуже довіряю - залийте відео, де Ви пишете у свій твітер чи ЖЖ :)!", - не вгамовується недовірливий користувач.

На що Арсеній відповів: "Вам недостатньо заяви на офіційному сайті? Скоро запишу звернення до українських блогерів".

Але це ще не все. Поряд з двома аккаунтами у Твіттері у Яценюка з’явилося ще й дві сторінки у Живому Журналі – знову ж таки одна з ніком yatsenyuk, друга – з ніком arseniy2010.

Друга лінія віртуального "фронту" Яценюка виявилася ще більш цікавою, адже в останньому повідомленні "старого" ЖЖ йдеться якраз про перипетії скандалу у блогосфері.

"Як я вже писав в суботу – ми прийняли рішення про відокремлення моїх особистих блога та Твіттера від інших сайтів, які будуть задіяні в президентській кампанії (мова йде про сайти під брендом Arseniy2010). Сайти під брендом Arseniy2010 наповнюватиме прес-служба", - пише юзер з ніком yatsenyuk.

Крім того, він нарікає на піарщиків, які "вирішили, що було б непогано розпочати з якогось шуму в інтернеті, який би привернув увагу до бренду Arseniy2010".

"Але інформація, яка мала створити весь цей шумок, більше нагадує якусь внутрішню провокацію, ніж на роботу фахівців. Ексцес виконавця – хотіли так вгодити, що аж перестарались. В мене була серйозна розмова з керівником PR. До кінця місяця ми припинимо співпрацю з кількома людьми з Інтернет департаменту. Деякі нові люди в штабі виправдовуються, що “не знали” про те, що я веду вже багато місяців особистий блог на Твіттері", - пише "старий" Яценюк.

Крім того, він повідомляє журналістам про те, що має намір роз’яснити ситуацію "на найближчій прес-конференції, яка відбудеться в понеділок, 20 липня (в прес-центрі на Валах)".

Водночас, як сказали "Українській правді" у прес-службі "Фронту змін", поки що у графіку Яценюка на найближчий час жодних прес-конференцій не заплановано.

Не виключено, що ЖЖ-юзер yatsenyuk і користувач Твіттера yatsenyuk – одна й та сама людина. Проте, хто є цією людиною, невідомо, адже "справжній" Яценюк, за офіційною версією, живе "по сусідству", в іншому ЖЖ і пише під ніком Arseniy2010.

Його перший запис, як і у випадку з Твіттером, датовано 14 липня. У ньому знову повідомляється, що це є "справжній ЖЖ" Яценюка.

Арсеній Петрович просить не вживати ненормативну лексику у його журналі. "Вчіться висловлювати свої думки без матюків, хоча б у цьому журналі", - виховує він своїх "френдів".

Як і у Твіттері, коментатори у ЖЖ – невгамовні. Вони все ще перебувають у пошуках "справжнього" Яценюка.

"Арсений Петрович, а выяснили ли, кто шифровался под вами в ЖЖ и твиттере? Понятно, что сделать это не так уж и легко... но просто інтересно, щоб розставити усі крапки над і, будь ласка, завантажте відео де ви особисто вголос називаєте адресу СПРАВЖНЬОГО блога", - просить Арсенія один з юзерів.

Друге життя Яценюка

Упродовж півроку існування у Твіттері блогу yatsenyuk, навколо нього згуртувалася доволі активна інтернет-спільнота. На відміну від багатьох політиків, Яценюк досить органічно вписався у віртуальний простір.

Політтехнологи майбутнього кандидата у президенти навіть намагалися позиціонувати Яценюка як "українського Обаму", маючи на увазі ефективний досвід використання тоді ще кандидатом у президенти Америки новітніх медіа.

Але поки що намагання Арсенія Петровича прорватися в інтернет-простір закінчилися віртуальним скандалом.

Яценюка можна привітати - він став першим в історії кандидатом у президенти України, клонованим в інтернет-просторі. Раніше такі "клони" з’являлися лише у виборчих списках.

Проте навряд чи ця інтернет-сварка додасть популярності Яценюку серед інтернет-спільноти. Адже відтепер їй доведеться переорієнтоуватися на нову платформу, і це може призвести до втрати частини активістів.

Схоже, Яценюк це вже зрозумів, і його служби почали активну роботу з відновлення старої бази контактів інтернет-юзерів, які їм симпатизують.

З появою у Твіттері аккаунту Arseniy2010 юзери, які були "френдами" "старого Яценюка", отримали на свої мейли повідомлення про те, що "новий Яценюк" також почав стежити за їхніми оновленнями. Таким чином, Арсеній кличе спільноту у своє нове віртуальне життя.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді