"Зелений змій" хазяйнує в українських селах

П'ятниця, 24 липня 2009, 13:42

Не секрет, що сьогодні з карти Україні швидкими темпами зникають села та селища, а з ними й українська національна самобутність. Колись квітучі села перетворюються на нові зони відчуження.

Чому так відбувається?

Однією з причин є процес урбанізації, тобто міграція молоді до великих міст, де є робота і відповідно побільша зарплата, і тут нічого не в дієш, це загальносвітовий процес.

Проте є ще один не менш важливий і набагато страшніший фактор, для подолання якого необхідно негайно прийняти необхідні міри, це алкоголізм на селі. Тотальне зловживання алкоголем спустошує українські села швидше ніж чума або війна.

Останнім часом це явище набуло загрозливих масштабів по всій країні.

Наприклад в моєму рідному селі Мала Глумча, що на Житомирщині, за кілька останніх років від зловживання алкоголем померла маса людей. Гинуть переважно молоді люди; взагалі рідко хто з чоловіків в селі доживають до пенсійного віку. Це жахлива картина спостерігати, як колись процвітаюче село поволі перетворюється на привид.

Село просто деградує, звичним явищем стали, крадіжки, бійки, та інші побутові конфлікти, інколи навіть з летальним кінцем. В селі алкоголем зловживають починаючи від школярів, закінчуючи вчителями та лікарями, про пересічних мешканців годі й говорити.

Традиційним засобом розрахунку за певну роботу стала горілка, це особливо актуально зараз, коли тривають польові роботи. Щоразу коли приїжджаю до села і розпитую в батьків про новини в селі, чую лише одну відповідь, той помер той загинув, про причини можна навіть не питати, відповідь одна - горілка згубила.

Вже давно ніхто не будує нових будинків, а навіщо, адже в тих що є нема кому жити. З кожним роком кількість мешканців зменшується, і як фінал село з багатовіковою історією просто зникне, як і сотні інших.

Аналізуючи причини даної ситуації, можна дійти висновку, що найголовнішими є кілька факторів.

По-перше, людей ні чим не займають в сфері культури, нема іншої альтернативи для проведення вільного часу, як посидіти в сільському барі за чаркою горілки; ніхто не проводить ніяких концертів, приурочених державним святам тощо.

Я добре пам’ятаю як часто в сільському клубі, за часів існування колгоспу, відбувались чудові концерти, присвячені початку збиранню врожаю і чи іншим святкуванням. Навіть за часів Радянського союзу люди на селі знали безліч народних пісень, зараз молоді люди не знають напевно жодної.

По-друге, органи міліції забули про контроль над самогоноварінням, доходить навіть до абсурду, бувають випадки коли сільський голова займається продажем саморобної горілки, замість того, щоб боротися з цим явищем.

Адже саме сільський голова повинний повідомляти в міліцію про місця продажу "самогонки", а вони в селі всім добре відомі. Органи управління на місцях просто звикли до даного становища і сприймають це як належне, проте саме в їх компетенції знаходиться вирішення даної проблеми.

По-третє, і напевно найголовніше, це байдужість людей, адже сільській громаді абсолютно під силу вплинути на того чи іншого співмешканця, що зловживає горілкою і за звичай в нетверезому стані тероризує родину.

Можна ж спробувати повернути радянську практику колективного виховання, коли громада/колектив психологічно тиснула на пияка, привселюдно соромлячи його за негідні вчинки та поведінку. В крайньому випадку викликати з райцентру психолога, щоб той з`ясовував причини пияцтва та призначав при необхідності лікування і т.д.

Потрібно просто намагатись щось робити, якось виправляти становище, а не сидіти вдома і зловтішаючись обговорювати чужі проблеми, бо завтра теж саме може статися у власному домі.

Тут можна знайти ще безліч факторів, що призвели до сьогоднішньої гуманітарної трагедії на селі, та шляхів і методів боротьби з нею.

Я лише коротко виклав деякі власні здогадки і пропозиції з цього приводу, але для ефективної боротьби з "зеленим змієм", потрібна комплексна державна програма, розроблена командою спеціалістів психологів.

Не розумію чому влада не помічає величини загрози від даної проблеми і не створює відповідні механізми боротьби з нею, адже це загроза національного масштабу. До речі взяти на себе таку ініціативу могла б Соціалістична чи Селянська партії, які позиціонують себе захисниками українського селянства, це принесе їм додаткові бали на виборах та користь для населення країни. Тому що впливові політики можуть набагато ефективніше залучити увагу преси та громадськості до даної проблеми, ніж пересічні громадяни.

Особисто я нещодавно звертався з листами до українських телеканалів з проханням зробити кілька репортажів на цю тему. Спробувати дослідити причини пиятства в селах та знайти якісь шляхи виходу з ситуації що склалась. Проте нажаль в наших телевізійників або забракло часу або професійності.

Напевно більше останнього, адже переглядаючи телевізор складається враження, що вони займаються лише копіюванням новин з західних каналів або Інтернету про життя та смерть Майкла Джексона, або крутять ролики Юлії Тимошенко із казками про економічні успіхи її уряду. Замість того щоб поїхати на місце дослідити проблему та викласти її на розсуд громадськості.

Підсумовуючи, хочу звернутись до голів та депутатів сільських та селищних рад з проханням не бути осторонь очевидних проблем, що існують в їх господарствах. Ви маєте всі можливості та всю повноту влади, щоб на місцях боротися з ворогом номер один на селі,-алкоголізмом. Разом з дільничними міліціонерами припиніть практику продажу саморобної горілки, перш за все не повнолітнім, яка є неналежної якості і наносить непоправну шкоду організму людини.

Встановіть жорсткий контроль над продажем горілчаних та слабоалкогольних напоїв підліткам в сільських барах, які під час канікул щовечора переповнені школярами. Знайдіть альтернативні способи відпочинку молоді під час літніх канікул, ніж розпивати спиртні напої в барах.

Такі ж культурно-просвітницькі програми необхідно створити й для дорослого населення, щоб відірвати їх від традиційного проведення часу за пляшкою горілки.

Візьміть на озброєння все позитивне, що було в цьому плані в Радянській системі. Проявіть ініціативність та наполегливість, наведіть порядок власними силами у власних господарствах і обов’язково отримаєте позитивний результат.

Не чекайте доки вирішення цієї проблеми прийде десь з гори, починайте змінювати країну з себе, з своєї домівки, з свого рідного села!

Юрій Штиль

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді