Тимошенко – технічний кандидат Януковича?

П'ятниця, 21 серпня 2009, 10:43

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала всіх своїх конкурентів "технічними" кандидатами, які заважають її конкуренції з Віктором Януковичем. Проте, деякі факти дають можливість з іншого боку поглянути на проблему " технічних" кандидатів.

Юристи БЮТ разом із своїми колегами з Партії регіонів розробили зміни до закону про вибори президента. Ці зміни дозволяють вже сьогодні прогнозувати основні шляхи фальсифікації майбутніх президентських виборів.

Зокрема, розробкою ПРіБЮТ ліквідується необхідність кворуму при ухваленні рішень виборчими комісіями, що дає можливість фактично позбавлятися небажаних членів комісій. "В день голосування та під час повторного голосування, при підрахунку голосів, а також при встановленні підсумків голосування у межах територіального виборчого округу, рішення виборчої комісії приймається більшістю голосів від присутніх членів комісії".

Одразу чотири органи можуть вносити зміни до списку виборців, що створить цілком прогнозований хаос і торги між членами виборчих комісій (на кшталт "500 голосів тобі, 1000 мені").

Документ дозволяє зміни виборчих списків навіть у день голосування: "Скарга… (на відсутність у списку виборців) може бути подана не пізніше, ніж за одну годину до закінчення голосування". А загалом розгляд скарг виборчими комісіями зупиняється за годину до закінчення голосування.

Ліквідується право на апеляцію, закріплене в Конституції України, а всі справи має розглядати лише Київський апеляційний суд в максимально стислі терміни.

Ще більш полегшено право виборчих комісій видворяти офіційних спостерігачів кандидатів у президенти і представників ЗМІ з виборчих дільниць: "Виборча комісія може прийняти мотивоване рішення про позбавлення права присутності на засіданні осіб, зазначених у частинах дев'ятій та десятій цієї статті, якщо вони неправомірно перешкоджають його проведенню".

Що таке неправомірне перешкоджання – закон не тлумачить. Згідно з пунктом 13 статті 28 рішення в день голосування може прийматися не 2/3, а простою більшістю від присутніх, що ще більше спрощує видворення спостерігачів.

Якщо додати до цього заборону "перехресного" контролю за виборами членами виборчих комісій з різних регіонів та можливість зняття кандидата з перегонів простим рішенням ЦВК, картина складається цілком звична. Судячи із законопроекту ПРіБЮТ, основна стратегія запланованих фальсифікацій – маніпуляції з виборчими списками.

До цього можна додати значне зменшення температури взаємних звинувачень між БЮТ і Партією регіонів після того, як Віктор Янукович заявив буквально наступне: "Якщо розкривати все, про що ми говорили (під час конституційних переговорів з Тимошенко), ми взагалі втратимо своє обличчя".

Нещодавно впливовий регіонал Борис Колесников заявив, що Юлія Тимошенко може залишитися на посаді прем’єр-міністра після можливого обрання Януковича президентом. У відповідь Тимошенко заявила, що в разі своєї перемоги, не буде розпускати парламент.

Крім того, на початку серпня газета "Сегодня" повідомила, що у міжфракційної групи на чолі з Андрієм Портновим і першим віце-спікером регіоналом Олександром Лавриновичем є масштабне завдання: забезпечити вихід в другий тур лідера ПР Віктора Януковича і прем'єра Юлії Тимошенко.

Тоді, за задумом, між першим і другим туром відбудеться домовленість за принципом "переможець – президент, той, хто програв, прем'єр" (звичайно, із створенням коаліції  ПРіБЮТ).

Це повідомлення цікаве тим, що саме газета "Сегодня" першою в лютому 2008 року повідомила про початок переговорів про об’єднання БЮТ з Партією регіонів, в той час, як вони щойно почалися в суворій секретності.

Сьогодні ж депутати БЮТ і Партії регіонів у приватних розмовах і навіть на камеру постійно заявляють про те, що після виборів "доведеться об’єднуватися".

Навіщо Юлії Тимошенко створювати ідеальні умови для фальсифікації виборів?

Найімовірніше, вона сама вже не вірить у свою перемогу. Практично всі соціологічні фірми, крім одиниць, задіяних ще у легітимації фальсифікацій 2004 року, визнають, що в конкуренції з Януковичем Юлії Тимошенко нічого не світить.

Більше того, Юлія Тимошенко, вочевидь, уже не вірить навіть у свій вихід у другий тур, у випадку чесних виборів. Саме звідси прем’єрчині істеричні ідеї скоротити виборчу кампанію до 30 днів. Є рецепт: для полегшення маніпуляції краще скоротити виборчу кампанію до 1 дня. Ідеально для Тимошенко було б взагалі скасувати вибори.

Економічна криза, а найбільше історія з конституційною реформою, зробила нинішні 15% рейтингу для Юлії Тимошенко цифрою, близькою до її електоральної "стелі", яку вона вже навряд чи перестрибне. Щоб тобі вірили, треба мати чисту кредитну історію. А її немає, і вже не буде.

Очевидно, розрахунок Юлії Тимошенко наступний – після виходу в другий тур торгуватися з Януковичем з метою зберегти за собою посаду прем’єр-міністра, з використанням, в якості аргументу, підконтрольні БЮТ суди, яким зміни до закону про вибори президента надають особливі права.

Для Віктора Януковича зацікавленість у такій співпраці з Тимошенко теж очевидна, хоча й суттєво менша. За даними тих же соціологів, у конкуренції в другому турі з іншим кандидатом (сьогодні це Арсеній Яценюк), Янукович цілком може програти.

Водночас, після історії 2004 року для Януковича бути причетним до відверто фальсифікаторського закону все ще досить ризиковано. Тимошенко ж нічого втрачати, бо в іншому випадку "пропало все".

Очевидна проблема такої схеми – гарантії партнерів, які неодноразово "кидали" один одного. Участь Віктора Медведчука у переговорах щодо ПРіБЮТ може свідчити, що ці гарантії будуть іноземними.

Юлія Тимошенко заявила, що національно-демократичним силам необхідно висунути єдиного кандидата. Очевидно, цією риторикою Юлія Тимошенко хоче довести (в тому числі, й Партії регіонів), що вона все ще очолює цю частину електорату. Вочевидь, електорату Януковича на всіх не вистачить. Його і йому самому може не вистачити.

Між тим, не зрозуміло, яке відношення Юлія Тимошенко має до демократії (після підтримки БЮТом скасування виборів президента, перенесення виборів до Верховної Ради на 2014 рік, тощо), а також яке вона має відношення до патріотизму (після  російсько-українських газових угод та, особливо, ініціатив зруйнувати систему національної безпеки в проекті Конституції ПРіБЮТ.

Колись Тимошенко влучно заявляла, що в СДПУ(о) стільки ж спільного із соціалізмом і демократією, як у морської свинки з морем і свинями. Після всього, що відбулося на початку літа й триває досі, можна сміливо констатувати, що у Юлії Тимошенко значно більше спільно з СДПУ(о) і морськими свинками, ніж з демократією і патріотизмом.

Не зайвим буде наголосити, що реалізація фальсифікаторського сценарію з виходом у другий тур Тимошенко і Януковича означала б кінець демократії в Україні.

Це означає, без жодних натяжок, завершення становлення олігархічної диктатури. Де в такій системі народ? Його немає. Між тим, демократія, навіть така скалічена корупцією, як в Україні, – річ незамінна, як повітря.

Значення його розумієш тільки тоді, коли її не стає. Досить імовірно, що якби Януковичу і Тимошенко вдалося своєю конституційною реформою скасувати прямі вибори, екс-депутата Лозінського б уже нагороджували іменним пістолетом, а виплати бюджетникам припинилися б у зв’язку з необхідністю "підтримати економіку".

Де в олігархічній системі країна? Її теж може не стати. Бо Україна для цих діячів – дуже ліквідний товар на продаж.

Звичайно, для БЮТ і Партії регіонів чесніше було б піти на вибори зі своїми органічними ідеями – обрання президента в парламенті, запровадження парламентської республіки, перенесення виборів до парламенту на 2014 рік, тощо.

Юлія Тимошенко могла б прямо сказати своїм виборцям, що БЮТ, як і в червні цього року, все ще хоче бачити Януковича на посаді президента.

Водночас, політикам стає все важче носити маску "любові до народу". Як сказав один класик, "смирення, підказане підступністю, викликає рідкісну нудоту, змушує завжди відчувати в роті смак цієї суміші, і в окремі хвилини злодія починає так нудити, що він може сам виригнути свій задум".

Олександр Палій, політолог, кандидат політичних наук, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді