Віктора Януковича привчають порушувати Конституцію

П'ятниця, 5 березня 2010, 08:31

П’ять років тому найгучнішим обвинуваченням, яке соратники Віктора Януковича закидали новій помаранчевій команді, полягало в тому, що Ющенко та його прибічники заради влади підмінювали закон політичною доцільністю.

П’ять років в опозиції Партія регіонів не втомлювалася бити в набат про танці на Конституції. У відповідь вони чули лише одне: йдіть в суд! Постінавгураційні події четверга можуть стати початком нового витку обвинувачень. Тільки тепер "регіонали" можуть опинитись по інший бік політичних куліс.

Все почалось у середу, одразу після відставки уряду Юлії Тимошенко. Ввечері Віктор Янукович провів першу зустріч з парламентарями щодо створення коаліції. Преса не була присутня навіть на вступному слові, тому відновлювати атмосферу переговорів "Українській правді" довелося за допомогою присутніх, які поділилися враженнями на умовах анонімності.

За словами джерел, Янукович у вступному слові був лояльний.

- Я не хочу говорити про минуле, нам треба швидко отримати дієздатну владу, - сказав новий президент. - Тому прошу в якнайшвидші терміни створити коаліцію.

Першим серед ходоків виступив лідер комуністів Петро Симоненко. Він закликав створити так звану "коаліцію більшості" з числа трьох – Партії регіонів, КПУ і блоку Литвина, а решту голосів, яких не вистачає до 226, взяти поштучно з пост-помаранчевих фракцій.

Інтерес Симоненка зрозумілий – другий варіант, де в коаліції брала би участь "Наша Україна", означає автоматичне усунення червоних від переговорів про владу. Бо такою є умова НУНС.

Виступ Миколи Томенка з БЮТ був лаконічним - він повідомив про перехід його політичної сили в опозицію.

За словами джерел, цікавою була промова Мартиненка, який заявив, що фракція начебто делегувала його на ведення переговорів про коаліцію – хоча жодного формального рішення з цього приводу не було.

Мартиненко заявив, що категорично проти неконституційного створення коаліції в сценарії Симоненка. Водночас він сказав, що НУНС наполягатиме на знятті конфліктних питань – щодо статусу російської мови або Чорноморського флоту Росії. При цьому неодмінною умовою "Нашої України" є обрання їх представника на посаду прем’єр-міністра.

Виступ лідера фракції Литвина Ігоря Шарова звівся до однієї передбачуваної тези:

- Ми на своїх зборах вирішили підтримати нового президента і взяти участь у створенні коаліції.

 Зустріч Януковича з парламентарями. Литвин обозначив своє місце по праву руку від президента. Фото Андрія Мосієнка

Вислухавши всіх, наприкінці зустрічі Янукович підвів підсумки:

- Існує три реальних сценарії подальших подій: коаліція більшості, коаліція за участі "Нашої України" та дострокові вибори.

Насамкінець Янукович доручив Литвину взяти в свої руки процес по збиранню коаліції. Наступного дня саме цим спікер і зайнявся.

Литвин іде ва-банк

Про те, що Партія регіонів має задум створити коаліцію не за рахунок фракцій, а методом приватного відбору депутатів, говорили ще в перші дні після другого туру президентських виборів.

Втім, і опоненти Януковича, і навіть багато хто з його прибічників такий варіант відкидали. На той момент, при майже трьохвідсотковому відриві від Юлії Тимошенко, намір нової влади почати з нелегітимних кроків здавався божевіллям.

Адже 83 стаття Конституції містить пряму норму, яка не допускає створення коаліції "тушками": "У Верховній Раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів...".

Але регіонали досить швидко змінили риторику. Законопроект про внесення змін до регламенту Верховної Ради, які би дозволили створювати більшість у вільному порядку, був зареєстрований пізно ввечері в середу, після відставки Юлії Тимошенко.

А вже у четвер зранку під головуванням регіонала Олександра Єфремова і за відсутності БЮТівців зібрався регламентний комітет. Він оперативно розглянув законопроект, давши добро на внесення його в порядок денний.

Далі сценарій був розіграний по нотах. Під час ранкового засідання Єфремов несподівано вийшов до трибуни і зажадав негайного розгляду законопроекту. "Зараз!" - просив регіонал.

Володимир Литвин, не сперечаючись, поставив питання на голосування. 231 голосів стали першим дзвіночком – законопроект був включений в порядок денний. Після погоджувальної ради ситуація не змінилась – попри взаємні образи, порад як краще "лизати" та "сосати", Партія регіонів на чолі з Володимиром Литвином продовжили протягувати законопроект на розгляд.

В цей час доволі дивно повела себе нова опозиція. Ще напередодні Юлія Тимошенко обіцяла до останнього боротися з владою і навіть погрожувала, що "регіоналам" доведеться відповідати кожного дня за кожний свій крок.

Коли ж в залі почався розгляд змін в регламент роботи Верховної Ради, БЮТівці…вийшли з зали.

- Литвин зовсім вже опустився! Таке несе з трибуни… Ми пішли з цього свята Конституції. Хай це робиться без нас! - пояснював БЮТівець-десантник Роман Забзалюк.

- А чому раніше у вас вистачало сил тижнями блокувати роботу Ради – а зараз ви так легко здалися? - не розуміли журналісти логіки новопроголошеної опозиції.

- Так ви ж нас першими б і не підтримали! - жалівся Іван Кириленко. - Ви ж першими би казали, що ми чіпляємось за владу і посади!

- Є три способи зупинити цей каток. І ми їх знаємо, - вліз у розмову Тарас Стецьків. - Хай вони почнуть свій беспредел. Нехай в них буде і коаліція, і прем’єр. А потім ми їм покажемо, як це все працює…

Поки новоспечені опозиціонери роздавали погрози на камери, в залі за лічені хвилини пройшло перше читання законопроекту. Верховна рада 229 голосами прийняла документ за основу і 230 голосами дала згоду на його підготовку до другого читання за скороченою процедурою.

В кулуари висипали рештки опозиції, що сиділа в залі засідань. Результативне голосування за зміни до регламенту в першому читанні викликало в них бурхливі, але вже марні протести.

- Оце, що ми бачимо – це результат керування Ющенка! – спалахнув нашоукраїнець Анатолій Матвієнко. - Він довів країну до того, що Януковича благали в Брюсселі – наведіть нарешті хоч якийсь порядок, бо ми не знаємо, з ким розмовляти в Україні.

Створення коаліції „тушками” повністю ламав сценарій нашоукраїнців, які збиралися виторгувати посаду прем’єр-міністра за свою участь в союзі з регіоналами.

БЮТівець Андрій Павловський не стримував сміху, розповідаючи історію колегам по фракції.

- А ще вчора в "Нашій Україні" мені на повному серйозі розповідали, що Ющенко іде в прем’єр-міністри. Це класичний прийом донецьких – развод лохів із НУНС!

Тему продовжив Юрій Луценко, який несподівано з'явився у парламенті:

- Перше правило донецького статуту – лоха кинути не гріх. Друге правило: лох – це той, хто слабше за тебе.

Закриті наради в Тимошенко і Януковича

За інформацією "Української правди", Луценко зазирнув до парламенту, бо прямував у будівлю по-сусідству – до Кабміну. Попри оголошення про складення повноважень, у четвер Юлія Тимошенко провела день на робочому місці.

Щоправда, замість робочих питань вона вирішувала політичні. Зокрема, звільнена прем'єрка провела зустріч не лише з Луценком, але й керівниками низки правих партій – зокрема, Борисом Тарасюком і Володимиром Стретовичем.

Йшлося про підготовку до 9 березня. У цей день заплановано мітинг біля пам’ятника Шевченку. Там Тимошенко збирається оголосити декларацію єдності опозиційних сил на чолі з собою. І зараз вона займається пошуком партій та громадських діячів, які підпишуть цей документ.

Водночас інші цікаві зустрічі відбулися на Банковій.

В обід прес-служба президента повідомила, що Янукович провів чергові консультації щодо створення коаліції. Але жодних подробиць – з ким і про що – наведено не було.

За інформацією "Української правди", президент зустрічався з керівником фракції НУНС Миколою Мартиненком і депутатом Віктором Тополовим, який оперує голосами групи "Єдиний центр".

Ішлося про готовність нашоукраїнців до коаліції з регіоналами. Станом на четвер вдалося отримати попередню згоду від 26 депутатів з необхідних 37-ми.

Зокрема, це групи Костенка, Жванії та "Єдиний центр", а також поодинокі депутати з власною думкою на кшталт Івана Плюща або Володимира Поляченка з "Київміськбуду", який зав’язаний на державні замовлення по Євро-2012. Двоє останніх у четвер вже тричі голосували спільно з Януковичем за всі рішення, потрібні для внесення одіозних змін до регламенту.

Джерела кажуть, що Янукович пообіцяв дати НУНС ще один шанс і до наступного сесійного тижня, що почнеться у вівторок, не ініціювати створення коаліції "тушками".

Водночас Банкова не відкидає і цей сценарій. За словами джерел, в секретаріаті підготовлено указ про призначення екс-тимошенківця Йосипа Вінського заступником секретаря Ради національної безпеки. За це двоє його депутатів Каплієнко і Задирко мають пристати до коаліції.

Спроби перевірити інформацію у Вінського не мали успіху. Сам він не брав слухавку, а через свого прес-секретаря передав: "Мені нічого не відомо і я нічого не коментую".

Гарант чи ігнорант?

Втім самих "регіоналів" бурхлива реакція опонентів не дуже засмучувала. Вони наполягали на своєму прочитанні 83 статті Конституції, за якою у Верховній  Раді формується "коаліція  депутатських фракцій,  до  складу  якої  входить  більшість  народних депутатів".

На думку соратників Януковича, ця норма прямо не заперечує можливість участі у коаліції ані позафракційних народних обранців, ані окремих депутатів фракцій, що не увійшли у більшість.

Щоправда, є ще рішення Конституційного суду від 17 вересня 2008 року, в якому заперечується такий порядок формування коаліції. Але, відкидають регіонали, вердикт КС приймався в інших законодавчих реаліях, коли не було закону про регламент Верховної Ради.

- Ми ж не заперечуємо – хай йдуть судяться, це їх право, - спокійно пояснював Олександр Єфремов. – Ми ж знаємо, під яким тиском приймалося те рішення Конституційного суду...

- А навіщо взагалі створювати ситуацію сумнівної легітимності? – запитували журналісти.

- Послухайте, а що нам залишається робити? Подивіться навкруги! Хіба ви бачите порядок чи економічне зростання?

Кризовий стан економіки був останнім аргументом, який наводили регіонали у свій захист. Політична доцільність, заради якої топтали Конституцію у 2005 та 2007 роках,  через яку Тимошенко відмовлялася іти на дострокові вибори в 2008-му, тепер перетворилася в  економічну доцільність зразка 2010 року.

- А якщо відверто, ви самі визнаєте, що це дуже сумнівний законопроект?

- Чесно? Я був проти такого сценарію, щоб ми з цього починали. - нарешті зізнався Єфремов. – Особисто я розумів, до чого це може призвести. Але з іншого боку… На все є суд. Хай звертаються!

За демонстративним спокоєм "регіоналів" і бурхливими протестами опозиції з приводу можливого прийняття змін до регламенту роботи парламенту може критися подвійне дно.

За однією з версій, ухвалення таких одіозних змін в першому читанні потрібні Віктору Януковичу як тактичний крок.

По-перше, щоб стримати НУНС у висуненні вимог в новому уряді. Янукович їм завжди зможе пред’явити альтернативний варіант створення коаліції – депутатами поштучно.

А, по-друге, створення коаліції "тушками" має знизити апетити власне самих регіоналів. Бо Янукович покаже, що є незалежним від їх кадрового диктату, оскільки оперує не консолідованими партіями та блоками, а аморфними об'єднаннями депутатів, зв'язаних цинічним матеріальним інтересом.

Хоча, звичайно, це може бути лише додатковими важелями. А насправді Янукович прагне одного і дуже простого – Азарова на посаді прем’єр-міністра.

А найбільш прогнозований і лінійний варіант подій полягає в тому, що вже наступного тижня Партія регіонів таки сформує коаліцію за нормами нового регламенту. До неї навряд чи увійде фракція НУНС. Утім, в ній буде повно "самостійних" народних обранців.

Але такий сценарій передбачає декілька кроків, які одночасно можуть стати і знаковими, і визначальними.

По-перше, новосхвалений закон про зміни в регламенті повинен буде підписати особисто Віктор Янукович. І, на відміну від голосування в парламенті, це надасть можливості опозиції максимально персоналізувати головного порушника Конституції.

По-друге, очевидно, що одразу після підписання закону, опозиція звернеться за роз’ясненням до Конституційного суду. Формально це не зупиняє дію закону і "регіонали" сміливо можуть приступити до створення більшості і призначення уряду.

Але в опозиції з’явиться ще один залізний аргумент аби протистояти цьому: у 2007 році, коли Віктор Ющенко підписав указ про розпуск, а тодішня опозиція на чолі з Віктором Януковичем звернулась до Конституційного суду, Партія регіонів до останнього відмовлялась йти на позачергові вибори.

Посилаючись на докори ПАРЄ та Венеціанської комісії, "регіонали" вимагали дочекатися рішення КС. Тепер їхньою технологією може скористатися нова опозиція на чолі з Тимошенко. І жорсткість цієї протидії однозначно буде більш відчутнім.

По-третє, Віктор Янукович вже в перші дні свого президентства отримає одразу два символи, які овіювали Віктора Ющенка в останні роки: некерованість коаліції, в якій золоту акцією будуть мати нічим не зобов’язані народні депутати; а на додачу комічність та іронія, з якою перед його прізвищем будуть ставити два слова – Гарант Конституції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді