Красная мафия всех сильней?

Середа, 12 травня 2010, 12:56

Коли прості українці розслаблялися на свята, в Мінекономіки бурлили справжні мексиканські пристрасті. Як доповів автору один зі свідків, 2 травня з кабінету міністра економіки Василя Цушка вискочив весь заюшений кров'ю бютівський депутат Антон Яценко.

Василь Цушко не постраждав. Хіба, що на нього напало натхнення письменника - з-під його пера світ побачила груба течка розпоряджень про звільнення 12 посадовців Мінекономіки.

Що це все означало? Що у вихідний день робив бютівський депутат Антон Яценко в кабінеті у Цушка? І що це була за пристрасна розмова, що дійшло аж до мордобою?

Треба сказати, автор досліджував цю тему задовго до інциденту. І те, що сталося в кабінеті Цушка, можна назвати з'ясуванням стосунків між двома міністрами економіки - офіційним і тіньовим.

У це важко повірити, але насправді Міністерством економіки весь цей час керував... бютівець Антон Яценко. Це - один з найбільш демонізованих депутатів БЮТ, якого депутати навіть називають "хресним батьком Тендерної палати/мафії".

Можна пригадати, що за кілька років функціонування Тендерної палати, приватні фірми-паразити, де, як свідчать ті ж депутати, в засновниках були родичі та партнери Яценка, всмоктали в себе близько 2 мільярдів доларів.

Офіційний міністр Василь Цушко при ньому виконував лише роль прикриття. Якщо він не прислухався до порад Яценка, то той жалівся Симоненку - міністерство ж бо квота компартії. Петро Миколайович зразу проводив виховну роботу, пояснюючи чинному міністру, що він розвалює коаліцію.

За таку особливу роль в міністерстві тіньовий міністр Яценко навіть дав Цушку лагідне прізвисько - "класичний терпила".

За такої цікавої організації керівництва Мінекономіки, коли один ніс публічну відповідальність, другий придумував на чому заробити, а третій отримував дивіденди, в Мінекономіки розцвіла небачена корупція.

Щоб не бути голослівним в таких серйозних звинуваченнях, автор підібрав кілька красномовних пазлів, що демонструють ситуацію в Мінекономіці у всій своїй красі.

Пазл перший, де вигулькують знайомі обличчя на фоні багряного стягу

Автор довго міркувала, як продемонструвати дивний зв'язок між Симоненком-Цушком-Яценком. І не придумала нічого кращого, як послідкувати за офісом Компартії. Ось що з цього вийшло.

Отже офіс Компартії на Подолі, 27 квітня. Коли по п'ятій більшість працівників центрального комітету розійшлися, до офісу під'їхав двома джипами-близнятами Петро Симоненко. Скоро з'явився і депутат БЮТ Антон Яценко, якому теоретично тут робити нічого.

 
Вже на порозі він раптом побачив, що його знімають. Підійшов до автора і запросив поговорити, при чому повів за ріг будинку. У журналіста склалося таке враження, що Антон Володимирович наче перепілка відводить лисицю від гнізда - ганочку Компартії.

Яценко пояснив, що прийшов до Петра Симоненка, бо йому не заборонено зустрічатися з колегами з інших фракцій. Так само, за його словами, немає нічого дивного в тому, що він частий гість Мінекономіки, адже працює в комітеті економічної політики. Попри всі ці контакти він лишається вірним опозиціонером.

 
"А в Раді ви сьогодні були?" - питаємо. (Це, до речі, був день скандальної ратифікації харківських угод президентів Януковича-Мєдвєдєва). "Не був. Чорноморський флот стояв тут завжди. Навіщо нині піднімати питання? Потрібен просто привід бомбити парламент, не давати йому працювати", - Яценко відповів, як справжній більшовик.

Невдовзі ми з Яценком обійшли квартал, і у поле зору знову потрапив офіс Компартії - тут журналіст побачила, від кого перепілка відводила лисичку. Біля вхідних дверей стояв, прикладаючи телефон до вуха, Василь Цушко. Акурат в цей момент задзвонило в кишені у Яценка.

"Заходите, я зараз буду", - відповів Яценко на дзвінок і відключився. В цю ж мить трубку від вуха прибрав і Цушко та зник за дверима Компартії.

"Ви щойно розмовляли з Цушком? Це ви з ним удвох зустрічаєтесь з Симоненко? Які у вас спільні інтереси?" - запитуємо.

"Який ще Цушко? Я погано бачу", - нервово відповів Яценко.

За хвилину він сам зник за дверима Компартії.

Отже, що ми маємо: опозиціонер Антон Яценко не був на барикадах Ради, де його колеги до розбитих носів та голів захищали національні інтереси, разом з тим в цей день він у супроводі міністра економіки зустрічався з лідером комуністів.

Хіба не дивна картина?

До цього можна додати, що це також був день ухвалення державного бюджету - точка відліку, від якої в державні закупівлі, якими відає Мінекономіки, потечуть бюджетні кошти.

Пазл другий. А тим часом в мінекономіки ...

За інформацією автора, Яценку знадобилася спільна розмова з Симоненком та Цушком через зміни в системі держзакупівель.

За кілька днів до візиту Яценка до Симоненка, а саме - 17 квітня - на стіл міністру Василю Цушку лягла доповідна від заступника юридичного відділу Мінекономіки Тетяни Шестак.

Шестак в своїй доповідній писала, що до неї в кабінет приходив депутат Антон Яценко і примушував завізувати одне роз'яснення. Погрожував звільненням, якщо Шестак не буде виконувати все те, що диктуватиме він або його помічник Врублевський.

"На мої слова, що звільнити мене може лише міністр, Яценко А. В. відповів, що він в міністерстві керує всіма питаннями, отже я можу вважати, що він є міністр", - доповідала Цушку Шестак.

 
 


Не витримавши тиску, Тетяна Шестак завізувала документ, хоча він суперечив нормам закону про держзакупівлі. В ньому йшлося про те, що переможці державних тендерів мусять надавати довідку про відповідність ціни від Держінспекції по контролю за цінами, чого раніше не було.

Після погодження юридичного відділу це роз'яснення на прохання Антона Яценка підписав і заступник міністра економіки Юрій Вітренко.

 
 
Введення нової структури в процедуру державних закупівель викликало цілий шквал обурення серед потенційних учасників тендерів - на їх думку, це означало, що тендери "подорожчали", доведеться зайвий раз давати на лапу.

Такі побоювання не безпідставні не лише тому, що схему організовував Антон Яценко, а з багатьох інших причин.

По-перше, Держінспекція не має штату експертів, які би дали висновок щодо цін на тисячі товарів від шиферу до запчастин для вагонів.

По-друге, Держінспекція не компетентна в цих питаннях, Яценко придумав для цієї структури нові функції, бо так би мовити назва підійшла. А так з аналогічною якістю подібні довідки могли би видавати хоч пожежники, хоч ветеринарія.

Роз'яснення, підписане Вітренком за вимогою Яценка, привело до того, що з'явилися приватні фірми, які допомагають учасникам тендерів отримати необхідну довідку. А приватним фірмам за посередництво треба платити. Це і є одна з відповідей на питання, навіщо Яценко "ґвалтував" юридичний відділ.

До речі, Держінспекція по контролю за цінами підійшла Антону Яценку не лише назвою. Вона також згодилася рівнем корумпованості - за останній рік було заарештовано за хабарі 10 працівників держінспекції. Тарас Куйбіда, керівник Волинської держінспекції по контролю за цінами, припускає, що в довідках для тендерів буде малюватися не ринкова ціна, а та, за яку заплачено.

Отож в систему державних закупівель була введена не просто ще одна структура, а структура з сумнівною репутацією. До речі, нова керівник Держіспекції Тетяна Рудь, призначена за клопотанням Яценка, виявилась недостатньо сміливою, і Антон Володимирович виношує плани її замінити.

Цікаво, що нові правила держзакупівель викликали обурення не лише в учасників тендерів. На передсвятковому тижні це питання розглядалося на засіданні уряду. Адже не всі урядовці радо погодилися з тим, що куратором Мінекономіки став Антон Яценко. Наприклад, Борис Колесніков відразу підпорядкував собі закупівлі для Євро-2012.

Отож 28 квітня на засіданні уряду деякі його члени відверто обурювалися, і присутній представниці генпрокуратури Тетяні Корняковій було дано доручення розібратися з новою організацією держзакупівель.

На наступний день делегація з прокуратури виявила, що в департаменті тендерних закупівель Мінекономіки зникли всі документи про введення в схеми тендерів Держіспекції. Але чомусь представників Генпрокуратури даний факт не схвилював - вони розвернулися і пішли геть.

За інформацією автора, оригінали документів були забрані особисто Антоном Яценком у керівника департаменту закупівель Вікторії Сухової, яка була призначена на посаду його стараннями.

Щоб випустити пару з окремих урядовців, Антон Яценко дав відмашку звільнити Юрія Вітренка, що на його вимогу підписав скандальне роз'яснення.

За інформацією УП, зараз Яценко готується запропонувати на посаду Вітренка нову кандидатуру.

Пазл третій. Люди Яценка в урядових структурах

Справа в тому, що до цього часу Антон Яценко масово прилаштовував свої кадри у всі квоти комуністів. "Зелене світло" на такі дії, як стверджують наші джерела, йому особисто дав власник Компартії Петро Симоненко. Антон Яценко фактично виконував роль наглядача від Симоненка за державними структурами, що відійшли "червоним".

Перший цьому доказ - доповідна Тетяни Шестак, коли Яценко говорив їй: "я фактично керую міністерством".

Другий - нерозумний ляп язиком Антона Володимировича в розмові з автором під офісом Компартії. Тоді Яценко, вислухавши довгий емоційний монолог журналіста про корупцію в Держінспекції, раптом заявив:

- Хочете, я звільню усіх там, аж до прибиральниць. Мені не шкода.

- Давайте.

- Запросто!

- А що це хіба ваша компетенція, ви що міністр?

Тут Яценко зрозумів, що сказав зайвого і недолуго поправився: "Я від комітету напишу листа".

Третій доказ - вже призначенні кадри, які тісно співпрацювали з Антоном Яценком в інших його проектах.

Наприклад, керівником Національного агентства з акредитації України при Мінекономіки було призначено Миколу Товстанівського - вчорашнього помічника-консультанта народного депутата Яценка.

В Міністерстві економіки масово працевлаштовані юристи та адвокати Тендерної палати, що публічно засвітилися на захисті в судах інтересів приватних фірм, заснованих родичами Яценка.

Це Тетяна Сергієнко, Ірина Моторко та Андрій Мовчан. Близький до Яценка Олег Поволоцький, який був фінансовим директором ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності", що в минулому році намагалася брати кошти з підприємців за подачу електронної звітності, очолив надзвичайно "жирний" Держспоживстандарт.

Ця структура займається сертифікацією продукції і має величезні спокуси і для корупційних діянь. Крім всього іншого вона працює з митницею, і не секрет, що інколи під час сертифікації товарів, що проходять митний кордон, трапляються такі прикрі помилки, коли "Мерседеси" сертифікуються, як зубні щітки.

До речі, митниця - це також квота комуністів. Таким чином виникає замкнутий цикл "червоного" виробництва, де на кожному етапі прописався Антон Яценко.

Після святкового конфлікту з Яценком Цушко спробував звільнити перерахованих вище осіб, та інших, призначених на вимогу Антона Володимировича. Щоправда, невідомо, чим в результаті все це закінчиться.

Адже побитий Яценко тепер виношує плани звільнення Цушка і переконує Петра Симоненка, щодо призначення нового міністра.

Те що Симоненко прислухається до слів Яценка, це факт. Адже справа не лише в Міністерстві економіки, люди Антона Яценка працевлаштовані в усіх квотах комуністів.

Наприклад, в Держфінпослугах. Також він має свої людей у відомстві, яке перевіряє діяльність наведених вище структур, а саме - в Контрольно-ревізійному управлінні.

Його людину - Петра Краснова призначено заступником голови КРУ. Ще нещодавно він був директором ТОВ "Оператор електронної реєстрації та звітності", яку ми вже згадували, ще раніше юристом в Тендерній палаті.

Деякі посади в квотах комуністів не дуже цікаві Антону Яценку з точки зору призначення своїх людей, але він намагається, щоб і вони були корисними.

Наприклад, коридорами Мінекономіки гуляє анекдот про те, як від Ірини Череповської, що очолює департамент з питань банкрутства, нещодавно вимагалася кругленька сума за збереження посади.

Однак Череповська з породи тих жінок, про яких говорять, "коня на скаку остановит...", отже прохач отримав громогласне: "Пішов вон..." і як пробка вилетів з кабінету. Треба сказати, Череповська таки була звільнена, але потім поновилась рішенням суду...

Пазл Четвертий. Ось хатка, яку збудував собі Петро

Цікаво, Антон Яценко - бютівець, опозиціонер, нині має більше владних повноважень ніж під час керівництва урядом Юлії Тимошенко. На посадах виконавчої влади за квотою Союзу Лівих Сил працевлаштовано багато його людей, чого і близько не було за часів уряду Тимошенко.

Яким чином бютівець отримав такий великий кавалок влади в уряді біло-блакитних?

Можливо відповідь на це питання криється в минулому, в тому, що Антон Яценко вже мав приклади вдалої співпраці з нинішніми новими-старими урядовцями в схемах Тендерної палати?

Наприклад, в 2003-2004 Антон Яценко був помічником першого віце-прем'єра Миколи Азарова. Що стосується комуністів, то у Яценка були надзвичайно глибокі стосунки з Олександром Ткаченком, який був президентом Тендерної палатою в період особливого розцвіту хитромудрих схем державних закупівель.

Що стосується близьких відносин Антона Яценка та Петра Симоненка, то, можливо, природу їх походження в можна угледіти у четвертому пазлі нашої картинки.

Фрагмент наступний - будинок в селі Горенка, в якому нині живе Петро Симоненко

 
В сільській раді підтверджують, що будинок і майже 2 га землі зареєстровані на сина Симоненка Андрія, але живе тут сам лідер комуністів та його молода дружина з дочкою.
 
Найцікавіше, що фасадом цей будиночок, будівництво якого Симоненко ніяк не міг оплатити згідно із своєю декларацією, виходить у двір одного з власників курячого бренду "Нашої ряби" - Юрія Косюка. Саме цим виробникам курятини в 2006 році комуністи продали свою квоту в уряді Януковича - посаду міністра АПК. 
За позолоченими воротами "Нашої Ряби" видніється фасад будинку Симоненка 

Отже Симоненко тоді домовився по-сусідськи. Треба сказати, після цієї домовленості будівельні роботи в маєтку Симоненка пішли радикально швидкими темпами. Хоча зараз ще багато чого лишилося зробити.

У Симоненка не закінчено спорудження двох штучних садків, не впорядкований двір. Може в цьому секрет близьких стосунків таких ідеологічно різних політиків, як Антон Яценко та Петро Миколайович?

Як би там не було, Антон Яценко широко розвернув свою діяльність при новій владі. Лише зробив одну помилку - не розрахував рівень терпіння офіційного міністра, якого вважав "класичним терпілою", але який раптом передумав бути зіц-головою Фуксом.

Отож у нової влади перший серйозний конфлікт всередині міністерства економіки.

Автор взяв коментарі стосовно викладеного матеріалу у двох міністрів Мінекономіки - офіційного та тіньового.

Офіційний - Василь Цушко - з цікавістю вислухав всі питання, навіть перепитав звідки автор дізнався про кличку - "класичний терпіла". Він не став заперечувати доповідну Тетяни Шестак та її зміст, а також бійку в мінекономіки. Але від коментарів відмовився категорично.

Тіньовий - Антон Яценко - заявив: "Всі ваші сфальсифіковані докази розбиваються об одне - я член опозиції!" Також Яценко додав, що він підозрює, що автор прослуховує його телефон та слідкує за авто, і він буде звертатися в СБУ. Бійку в Мінекономіки Яценко повністю заперечує.

(Спеціально для Антона Яценка, який любить подавати в суд, подані в тексті цитати з нашої розмови під офісом компартії записані на диктофон).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді