Країна "ксив" і корупції

П'ятниця, 28 травня 2010, 15:46
Корупція буває в багатомільйонних і навіть мільярдних проявах, а буває на побутовому рівні. Бажання людей почувати себе зверхньо порівняно з іншими змушує їх озброюватися різноманітними посвідченнями і "ксивами".

Приводом для даної публікації слугувала історія, що сталася у середу. Прямуючи вулицею Садовою, автор цих рядків побачив біля шостого під'їзду будівлі уряду автомобіль "Майбах", на лобовому склі якого було наклеєно картку в національних синьо-жовтих кольорах "Центральний апарат МВС. Перепустка. 2010".

"Майбах"...
...з міліцейською перепусткою

Поява такого посвідчення на автомобілі вартістю від 300 тисяч доларів викликала зрозумілу реакцію - або в міліції вже завелися свої мільйонери, або ж самі міліціонери видали посвідчення комусь з мільйонерів за "скромну винагороду". Щоб у водія "Майбаха" не виникало проблем при спілкування з ДАІ.

На цю публікацію прореагував речник нинішнього міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній.

У своєму блозі він повідомив, що після приходу Анатолія Могильова одним з перших рішень він змінив дизайн перепустки - замість жовто-блакитної вона стала просто блакитною.

 Тепер міліцейська перепустка виглядає так

Тож, зазначив Стогній, питання появи міліцейської картки на "Майбаху" слід адресувати Юрію Луценку.

На доказ власних слів Стогній продемонстрував нову перепустку на своїй машині. Що теж викликало запитання на тему економії бюджетних коштів, адже Стогній працює лише радником міністра, але має в своєму розпорядженні службовий автомобіль.

Стогній також визнав, що такі посвідчення гіпнотичним чином впливають на оточуючих - наприклад, прикриваючись ним, можна спробувати не платити за парковку.

Водночас Стогній не дав відповіді на інше запитання - чому Могильов взагалі не ліквідував ці перепустки, аби в його підлеглих не виникало спокус для корупції. Адже на територію МВС, для проїзду на яку начебто і призначені "ксиви", можна заїжджати просто за списком.

Після слів Стогнія, що посвідчення для "Майбаху" було видано за Луценка, "Українська правда" звернулася до колишнього міністра по коментар.

Як не складно було прогнозувати, Луценко також заявив, що не причетний до цієї історії:

"Дизайн перепустки дійсно часу мого керівництва МВС. Порядок видачі такий - заступник міністра Вербенський за клопотанням будь-якого заступника підписував на зворотній стороні перепустку з фіксованим номером. Цей автомобіль числиться за Володимиром Продівусом, нині власником "Мостобуду". Хто клопотав про видачу перепустки і чи це не підробка - може сказати лише МВС. Я точно не клопотав і ніколи з ним не зустрічався. Комендатура усно говорить, що такої перепустки не було".

Отже, як з'ясувалося, міліцейське посвідчення на свій ду-у-уже недешевий автомобіль повісив Володимир Продівус, який посідає 129 місце в списку найбагатших українців за версією журналу "Фокус".

Він - голова ради директорів корпорації "Прем'єр-фінанс", голова наглядової ради ВАТ "Мостобуд", власник "Промекономбанку". Капітал Продівуса оцінюється в 41,5 мільйон доларів.

Навіщо людині з таким рівнем статків ще й додатково озброюватися міліцейською перепусткою  - це загадка на тему української пострадянської ментальності.

Якщо екс-міністр Луценко намагався зняти з себе відповідальність за видачу "ксиви", припускаючи, що вона може бути фальшивкою, то сам Продівус підтвердив, що отримав цю перепустку в МВС.

При чому цікава сама логіка надання йому такого документу.

Продівус розповів газеті "Сегодня", що оскільки його компанія "Мостобуд" будує режимні об'єкти (мости), до того ж Подільський міст проходить поруч із секретним об'єктом Головного управління розвідки МО України, йому і видали в МВС такий документ щоб... уникнути ускладнень з охороною. При чому тут будівництво мостів до перепустки МВС - зрозуміти складно.

При цьому бізнесмен сказав, що не знав про зміну перепусток після приходу Анатолія Могильова на керівництво МВС. Це значить, що він взагалі не з'являвся у Міністерстві при новій влади - а відтак ефект від документу був спрямований на звичайних постових міліціонерів. Хоча, по ідеї, перепустка потрібна лише для допуску на територію центрального апарату МВС.

"Ксиви-обереги"

Ця вся історія нагадує звичайний блат - коли через своїх знайомих отримуєш "охоронну грамоту", яка має уберегти від зайвої цікавості міліції. І, відповідно, узаконити порушення норми Конституції про рівність усіх громадян незалежно від їх соціального статусу або друзів у міліції.

Адже сама наявність такої наліпки на лобовому склі сигналізує про одне - власник автомобіля не простий смертний, а людина зі зв'язками на рівні заступника міністра.

Раніше цій ролі слугували спецталони. Тепер перелік "всюдиходів" доповнюють перепустки органів влади, пов'язаних з юстицією, силовим блоком або суддівським корпусом.

За останні півроку "Українська правда" назбирала чималу колекцію подібних символів зверхності одних громадян України над іншими. Серед них траплялися і автомобілі, оформлені на приватних осіб, з перепустками центрального апарату Міністерства внутрішніх справ.

 Приватний "Мерседес"...
 ...з перепусткою МВС

Роздачею чарівних "перепусток" займалися і при старій владі, і при новій. Так, нами було виявлено перепустку Міністерства юстиції України за 2009 рік на... спортивному BMW.

 Спорткар...
 ...з перепусткою Мінюсту

Ще далі пішли у Вищому адміністративному суді. Свою "перепустку" вони прямо прагнуть представити як спецталон, який має поставити власника автомобіля в привілейоване становище. Про це свідчить текст, вміщений на картці:

"Вищий адміністративний суд. Перепустка на проїзд та паркування автотранспорту на території України. Прохання до співробітників правоохоронних органів надавати допомогу власникові перепустки" .

Для додаткової переконливості, що маєш справу не з "лохом", вони оформили перепустку перекресленою червоною смугою.

 Вищий адмінсуд роздає право паркуватися де заманеться

Схожим чином діє і Державна судова адміністрація. Їх "перепустка" також закликає міліцію не чинити перешкод носію "суперксиви".

"Державна судова адміністрація. Дозвіл на проїзд та паркування. Прохання до співробітників правоохоронних органів надавати допомогу власникові транспортного засобу".

 Державна судова адміністрація просить допомагати носію перепустки
 Новий дизайн - 2010 року

Очевидно, що ці картки слугують не лише для допуску на територію органу владу, але і для впливу на інспектора ДАІ - інакше там не було заклику сприяти водію.

Побороти це явище можна одним простим способом - заборонити видачу таких перепусток так само, як встановлювати спецсигнали на автомобілях.

 Ще один різновид

Справа дійшла до того, що виготовляти свої "всюдиходи" почали і громадські організації та комерційні структури, зовні наслідуючи дизайн перепусток органів влади. Так, подібну саморобну "перепустку" нами було виявлено на автомобілі "Hummer".

 

Дехто пішов ще далі та почав видавати "корочки", які за своїм зовнішнім виглядом наслідують посвідчення співробітників органів державної влади.

Так, існує така собі громадська організація "Комітет по боротьбі з корупцією в органах державної влади, правоохоронних органах, прокуратурі та судах".

Ця пафосна назва має сіяти страх та запопадливість перед власником посвідчення. Всередині документу немає жодної згадки, що це - лише громадська організація. І до органів влади ця структура не має жодного стосунку, окрім звички її керівника фотографуватися з високопосадовцями.

 Посвідчення, оформлене в стилі органу влади
Насправді це - лише громадська організація
Поява цих та подібних перепусток має просте пояснення - на них існує попит. І виник він через побудовану в Україні протягом десятиріч систему блату і корупції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді