Шлях проффесора

П'ятниця, 11 червня 2010, 11:42

В день інавгурації Віктора Януковича тодішній міністр освіти Іван Вакарчук привітав його забороною набирати студентів в Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі.

До чого тут президент? Тому що він сам гриз граніт науки у цьому виші, здобувши там дев'ять років тому звання магістра міжнародного права.

Окрім цього звання, Янукович має інші вчені регалії - доктор наук, доцент, професор.

"Свідомо" розібралося, чому настільки освічена людина плутає Буковину та Буковель, Косово з Сербією та Чорногорією або Південну та Північну Осетію.

Летючий магістр

Диплом у президента є, і він справжній. Інформаційна система "Освіта" Міністерства освіти і науки підтвердила видачу документа за цим номером.

Нехай вас не плутає назва закладу. Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі тоді називався Українською академією зовнішньої торгівлі. І тоді і зараз виш очолював Олександр Покрещук, чий підпис освятив диплом нинішнього президента.

Але є одна деталь. Ми розшукали двох людей, який закінчили цей самий факультет цього самого університету в ці самі роки. На умовах анонімності вони розповіли наступне.

"Я ніколи його не бачила. На жодній лекції, на жодному іспиті. Навіть на вручення диплому він не приїхав" - сказала киянка, яка 10 років тому навчалася з Януковичем.

"Я бачив його тільки одного разу. І то не в самому університеті, а біля нього" , - так розповідає інший одногрупник Януковича по факультету міжнародного права на магістратурі в академії бізнесу і міжнародної торгівлі.

Подальша наукова кар'єра президента викликає ще більше запитань.

Доцент (НЕ)існуючої кафедри

"...у 1999 році за рішенням атестаційної колегії Віктору Федоровичу Януковичу присвоєно вчене звання доцента кафедри автомобільного транспорту Донецької державної академії управління...".

Так відповіли в Міністерстві освіти на запит про те, де президент отримав почесне звання доцента.

На сайті Донецького державного університету управління інформація про таку кафедру відсутня. "Менеджмент", "Економіка"... Ось чим займається виш. Звідки ж тут може бути "автомобільний транспорт"?

Телефонуємо в приймальну комісію. Жіночка на тому кінці дроту каже: "Я ніколи не чула про таку кафедру... Її точно зараз немає... І не було".

Один - Нуль. Дзвонимо у приймальню ректора. Сам Станіслав Поважний у відпустці. Заступників на роботі немає. Секретарка довго клацає по клавіатурі, в пошуках заповідної назви кафедри "автомобільного транспорту". Нарешті вирок: "Ні, такої в нас не було. Точно".

Щоб пересвідчитись остаточно, надсилаємо запит на ім'я ректора з простим питанням - чи була коли-небудь у цьому ВНЗ така кафедра?.

За тиждень подзвонили з ректорату і попросили надіслати запит ще раз - попередній вони загубили. Через два тижні на пошту прийшла відповідь: "Кафедра була".

 
Більше інформації про кафедру ми отримали від Міністерства освіти. Хоча ми не запитували про неї, але відповіді отримали.
 
 
Тобто кафедра автомобільного транспорту була. Просто тепер вона називається кафедрою інноваційного менеджменту. Який між ними зв'язок ми запитати посоромилися.

Зате розшукали випускника Донецького університету управління. У 2002 році він закінчив факультет менеджменту. "Про кафедру сказати я нічого не можу. Я не пам'ятаю щоб така була" - сказав він.

Інша випускниця цього факультету теж стверджувала, що коли вона вчилася - з 1997 по 2002 роки, кафедри автомобільного транспорту в університеті не було.

ПроФФесор

Звання професора Янукович отримав вже на кафедрі з назвою інноваційний менеджмент. Яка існує і зараз.

Але чи мав він на це право? За правилами присвоєння вчених звань, що діяли на той момент, претендент мав до цього викладати хоча б п'ять років.

"Вчера по телеку прошла шняга, что Янык классный лектор (читал в институте хорошо лекции)...Хотелось бы пообщаться с его слушателями. Может и правда ... Кто слушал лекции Януковича В.Ф. - отзовитесь!" - на такий заклик ми наштовхнулися на одному з форумів, присвячених освіті президента.

Ніхто так і не відгукнувся. Хоча, здавалося б, сказати про те, що тобі лекції читала перша людина в країні - дуже престижно.

В рік отримання звання - у 2001-му - Янукович був губернатором області. Чи могла така зайнята людина знаходити час на розповіді про "Капітал" Маркса юним економістам?

Ми запитали про це у Ігоря Толстих. Зараз він віце-президент Національної телерадіокомпанії. А за часів губернаторства Януковича був його прес-секретарем.

- Так, наскільки я пам'ятаю він викладав. Для нього в Донецькій академії спеціально розробили графік - щоб він міг після роботи читати лекції. Він навіть завідував якоюсь економічною кафедрою. Тому лекції він читав. Ввечері.

- Себто, для вечірників?

- Здається, не для вечірників... Для звичайних студентів. Здається. Просто там якось в тій академії це зробили.

Двоє розшуканих нами випускників-менеджерів ДонДУУ ніколи не чули про Януковича-лектора. "Мені він нічого не читав. І я не знаю людей, які б були на його лекціях. Я не вірю в те, щоб Янукович викладав в нашому університеті".

Інша вимога до професора тих часів. "Претендент повинен мати не менше десяти праць (у тому числі монографій), опублікованих після захисту докторської дисертації, підготувати не менше п'яти кандидатів наук і бути залученим до педагогічної роботи".

Віктор Янукович став доктором наук у 2000 році.

В електронному каталозі національної бібліотеки імені Вернадського, де містяться дані про всі наукові роботи, підручники і монографії, ми знайшли 23 роботи з авторством Януковича. Серед них багато книг з красномовними назвами періоду прем'єрства Януковича - "В политике не бывает окончательных побед и поражений: статьи, интервью, выступления", "І можна здійснити мрію...".

Проте жодної, крім докторської, роботи, датованої 2000 - 2001 роками там немає. В університеті управління, де мали б апробовуватися і використовуватися наукові роботи їхнього ж професора, наш запит щодо їх наявності без пояснень проігнорували.

Ще одна вимога - підготувати п'ятьох кандидатів наук. Ми попросили МОН оприлюднити прізвища цих щасливчиків. Міністерство освіти відповіло, що отримання Януковичем звання професора повністю відповідає всім вимогам.

 
Проте ні прізвищ, ні будь-якої іншої інформації щодо підопічних Віктора Федоровича міністерство не надало.

"Це все, що ми можемо Вам надати" - сказали у прес-службі МОНу.

Запитання до будь якої пересічної людини - ви б змогли за рік у кріслі губернатора Донецької області написати десять наукових робіт, надрукувати їх, паралельно підготувати п'ять кандидатів наук (а це і допомога у виборі теми кандидатської роботи, її вичитування, виправлення помилок, супроводження при захисті), а ще й викладати, бо треба ж стаж педагогічний? Янукович зміг.

Ми надіслали запит до адміністрації президента, щоб там прокоментували всі запитання, що виникли в процесі розслідування. За два тижні відповіді не було.

Зате з інших джерел дізналися, що у виші, де Янукович і став магістром, пройшла нова перевірка - вже від нинішнього міністра Дмитра Табачника. Ніяких порушень не знайшли і заборону приймати студентів скасували.

До речі, за новими правилами присвоєння звань доцентів і професорів, які затвердив Вакарчук, зараз Віктору Федоровичу, щоб стати професором, треба було б викладати щонайменше десять років і надрукувати свої наукові розвідки у знаному міжнародному виданні.

За цими правилами наш президент не був би професором. Або навпаки, був би змушений пожертвувати політичною кар'єрою, щоб присвятити життя науці.

Максим Опанасенко, бюро журналістських розслідувань "Свідомо", спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді