"Секретні" документи СБУ, вилучені у затриманого історика

Середа, 15 вересня 2010, 12:48
9 вересня в Києві затримали історика-дослідника визвольного руху Руслана Забілого за роботу з розсекреченими документами.

У Службі безпеки України стверджують, що він є співробітником цього відомства і документи, які були вилучені в нього, не є розсекреченими.

"Тільки попередня перевірка засвідчила, що з перших дев'яти перевірених документів, шість є документами з обмеженим доступом", - заявляли у прес-службі СБУ у Львівській області.

Також, як зазначили у Службі, Забілий несанкціоновано збирав відомості, які жодним чином не стосуються його наукової діяльності та історичних досліджень.

Блогер "Української правди" Павло Солодько опублікував документи, які були у історика.

У Забілого вилучили документи СБУ, які нібито містять державну таємницю, яку він нібито передав "колу третіх осіб", за що йому "як співробітнику СБУ" погрожують кримінальним переслідуванням.

Як журналіст і пересічний громадянин, котрий цікавиться історією, я бував у архіві СБУ і маю ті ж самі документи, які були в Забілого. Хочу як причетний до "кола третіх осіб" викласти частину з них (перші-ліпші) у блозі на УП, щоб і ви, шановний читачу, втрапили в це підозріле коло.

Але спершу кілька слів про ситуацію з Забілим. Руслан досі є "співробітником СБУ" тільки тому, що Азаров відмінив постанову Кабміну, яка зобов'язувала СБУ передати "тюрму на Лонцького" Інституту національної пам'яті. Він не мав доступ до жодних державних таємниць, тому що такий доступ передбачає певну процедуру запитів і дозволів, що легко може перевірити керівництво СБУ.

Забілий - співробітник установи, яка тимчасово перебуває у складі СБУ. Він не перебуває ані на державній, ані на військовій службі, як справжні співробітники СБУ. Він - історик.

От подивіться на ці скани. Їм від 20 до 60 років. Що тут не сподобалося Хорошковському? Звернення українських революціонерів до народів Балтії? Заклики "Да здравствует свободная Россия!" Те, що напис "За краще життя" на прапорі УПА перегукується з одним передвиборчим слоганом? Чи доповідні КДБ УРСР 1980-их із резолюціями Щербицького?

У мене - купа таких документів. Спробуйте й на мене завести кримінальну справу.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ці - і терабайти інших - документи може скачати кожен, хто не боїться втрапити в "коло третіх осіб". Ось інструкція, як це зробити, скажімо, у Львові.

Я не є прихильником націоналізму чи комунізму, і вже писав, що цим нафталіновим розборкам - місце у історичному музеї. А нинішнє керівництво СБУ разом із тими, хто віддає їм накази, вперто хоче жити реаліями 50-річної давнини. Світ стоїть на порозі чергових змін, а наші доблестні спецслужби замість ловити західну або східну агентури, замість реально оцінювати нові виклики ганяються за істориками. Клоуни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді