Ствол для Віктора Януковича

Четвер, 9 вересня 2010, 13:00

Президент Віктор Янукович став озброєною людиною в прямому сенсі слова - до дня народження міністр внутрішніх справ Могильов подарував йому пістолет.

Крім того, Могильов відзначив ще двох діячів з Партії регіонів - депутата-регіонала Владислава Забарського та керівника "Укрспецекспорту" Дмитра Саламатіна.

Ці пістолети видані в порушення закону "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", за яким нагородні пістолети видаються особам начальницького складу МВС.

Водночас у відповіді Генпрокуратури на запит депутата від НУНС Юрія Гримчака повідомляється, що ними не зафіксовано порушень при заохоченні відзнакою МВС "Вогнепальна зброя" громадян Януковича, Забарського і Саламатіна.

При чому один з наказів про нагородження було видано 9 липня - прямо в день 60-річного ювілею Януковича.

За словами екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, Могильов особисто вручив Януковичу пістолет під час літнього відпочинку в Криму. "Це пістолет з оздобленням - рукоятка зі слонової кістки, а на стволі - позолота", - розповів Луценко.

 

Депутат Забарський отримав свою нагороду від міністра внутрішніх справ також на день народження, який він святкував 14 липня.

"Забарський - це кум Могильова. Міністр особисто приїжджав в ресторан і вручав відомчий пістолет. Очевидно, щоб не витрачатися на подарунок", - стверджує інший опозиціонер Геннадій Москаль.

Базовим у питанні нагородження є закон України "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України" від 22 лютого 2006 року.

Стаття 9 закону містить положення, що "відзнакою Міністерства внутрішніх справ  "Вогнепальна  зброя" має  право  нагороджувати  міністр  внутрішніх  справ  України  за сумлінну службу,  особливі заслуги в боротьбі  зі  злочинністю  та охороні громадського порядку осіб начальницького складу".

Ні Янукович, ні Забарський, ні Саламатін не відносяться до осіб начальницького складу МВС.

Регіонал Владислав Забарський на закиди про незаконне нагородження його пістолетом відповів: "Якщо хтось вважає, що відбулося порушення закону - він може звернутися до суду. В разі, коли суд ухвалить таке рішення, я здам цей пістолет".

Третій фігурант списку нагороджений Дмитро Саламатін прославився тим, що під час заворушень у парламенті в день ратифікації харківських угод зламав ніс нашоукраїнцю Володимиру Карпуку.

Могильов розширив рамки

Радник міністра Могильова Костянтин Стогній повідомив, що нагородження Могильовим пістолетами відбувається відповідно до наказу, яким введено в дію "Положення про відомчі заохочувальні відзнаки Міністерства внутрішніх справ України "Вогнепальна зброя" та "Холодна зброя".

Наказ підписав сам Могильов. Там, порівняно з законом "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", розширено рамки тих, хто може отримувати пістолети - не лише "особи начальницького складу органів внутрішніх справ", але й абстрактні "інші громадяни України".

Тут же наведено перелік підстав для нагородження пістолетом від МВС. Визначені вони неконкретно - починаючи з того, що пістолет можуть дати "за особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю" і закінчуючи "за зразкове виконання громадського обов'язку".

Тобто наказ дозволяє видати нагородну зброю практично кожному.

За словами Стогнія, "Положення" за підписом Могильова, яке розширило рамки нагороджуваних, було зареєстровано в Мінюсті. Таким чином, стверджує речник МВС, було визнано законність цих дій.

На думку Стогнія, кому-кому, а Луценку не варто порушувати тему пістолетів.

"Найкращою відповіддю Луценку буде статистика: за минулий рік ним було нагороджено 259 осіб. І навіть за перші місяці цього року, завершуючи перебування на посаді, попереднє керівництво МВС примудрилося видати 20 пістолетів. Тоді як Могильов за свої півроку роботи міністром нагородив лише 39 пістолетами".

 Пістолет як подарунок

Перший скандал з нагородженням зброєю стався у 2006 році. Тоді, після першої відставки Юрій Луценка з посади міністра стало відомо про масову роздачу ним зброї - в тому числі політикам, які брали участь у помаранчевій революції.

При чому нагороджуватися могли особи, які через декілька місяців самим Луценком звільнялися з посади "за непрофесіоналізм і невідповідність моральним принципам".

Загалом за дев'ятнадцять місяців - з 2 лютого 2005 року до 14 жовтня 2006 року - Юрій Луценко встиг нагородити 156 осіб, з яких лише 66 входять до особового складу МВС, а осіб начальницького складу - ще менше. Тоді пістолети отримали сам Луценко, Петро Порошенко, Давид Жванія, Євген Червоненко, Арсеній Яценюк, Олег Рибачук, Олександр Зінченко, Віктор Пинзеник, Олексій Івченко і навіть тодішній президент Віктор Ющенко.

Дехто, як тодішній глава СБУ Ігор Дріжчаний, був тричі нагороджений зброєю від Луценка.

На своє виправдання Луценко каже те, що роздавав пістолети до вступу в дію нової редакції закону  "Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України", де нагородження зброєю було обмежено лише "особами начальницького складу МВС".

Але, насправді це не так. Приміром, у червні 2006-го вогнепальну зброю отримав голова наглядової ради "Донвугілля" Олександр Ковальов - на той момент уже діяли обмеження про вручення зброї. І саме за цей епізод відносно Луценка був складений протокол про корупцію. Пізніше Луценко пояснював, що не вчитався у підготовлений його заступником наказ.

В останні дні перебування Віктора Ющенка на посаді президента пістолети роздарювало Управління державної охорони. Зброю отримали заступники глави секретаріату Юрій Богуцький, Андрій Гончарук, керівник офісу Ющенка Руслан Демченко, міністр АПК Юрій Мельник, керівник податкової Сергій Буряк.

Усі - з абсурдним формулюванням "за плідну співпрацю та вагомий особистий внесок у справу державної охорони органів влади і посадових осіб".

У системі цінностей українських чиновників чомусь ввважається особливо почесним отримати зброю в подарунок. Напевно, щоб почувати себе ще більш рівними серед власних співгромадян.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді