Тимошенко 2.0 тестова версія

Понеділок, 18 жовтня 2010, 11:10
Юлія Тимошенко нарешті отямилась від травми поразки на виборах президента. Депресивні настрої знов замінили палкі запевнення у майбутній перемозі.

Поствиборча прем'єра оптимізму від Тимошенко пройшла на 10 з'їзді партії "Батьківщина", який за традицією відбувався в ангарі Міжнародного виставкового центру.

Втім, тепер настрій у залі був вже дещо інший. Майже п'ять років партійні зібрання під головуванням Юлії Тимошенко пахли владою, в залі та промовах панували жадібність та конкуренція у боротьбі за державними потоками.

У неділю в тому ж залі годували дещо іншими стравами. Юлія Тимошенко постала перед останнім оплотом свого політичного тилу. Постала з пустими руками. Без посад, які б вона могла роздавати за лояльність, без важелів впливу, без космічних планів і шалених перспектив.

Вперше за багато років Тимошенко та її послідовники помінялись місцями. В нових політичних реаліях не делегати з'їзду були заручниками успіхів та домовленостей свого лідера, а сам лідер - заручником стійкості та вірності однопартійців.

З'їзд привертав увагу не лише словами, які Тимошенко мала сказати однопартійцям після поразки. Красномовним був список учасників зібрання - точніше, тих, хто туди не прийшов.

І якщо відсутність виключених з фракції БЮТ "тушок" мала логічне пояснення, то зібрання "Батьківщини" проігнорували також ряд осіб, які все ще залишаються в рядах Тимошенко.

Не було Сергія Осики, який найближчим часом має піти слідом за Богданом Губським. Не було братів Буряків і Таріела Васадзе, які вже синхронно голосують з коаліцією - і, подейкують, старший з братів Буряків Сергій приміряє для себе посаду міністра економіки в уряді Азарова.

Не було головного шоу-постановника Тимошенко Миколи Баграєва, який останні п'ять років створював для неї агітаційно-пропагандистське свято. Баграєв тепер теж голосує синхронно з коаліцією. І причина тому, розповідають джерела - це перевірки, які прийшли до його радіохолдінга.

Але, стверджують також у фракції, хоча Баграєв усунувся від "Батьківщини", справа його живе - і далі всю постановку масових заходів здійснює Віктор Павленко - стовідсоткова людина Баграєва.

- Він хворіє, - пояснював Павленко відсутність БЮТівського масовика-затійника.

При чому сама Тимошенко не поспішає виключати найновіших перебіжчиків з фракції, чим взагалі всіх спантеличила. Тому що тоді нелогічною виходить і велика чистка, коли нещодавно з БЮТ відрахували три десятки зрадників.

- Ці люди як працювали в партії, так і будуть далі працювати, - відповідала Тимошенко на питання про Буряка, Васадзе і Баграєва.

Не було серед учасників з'їзду героя останніх днів Олега Ляшка, хоча його висунули делегатом від Чернігівського осередку "Батьківщини". Була відсутня навіть "альтер-его" Тимошенко Наталія Королевська, яка мала бути делегатом від Луганської області. Це викликало зовсім погані думки про перспективи БЮТ.

 Фото прес-служби Юлії Тимошенко

Коли в ході з'їзду Тимошенко взялася перераховувати своїх політичних партнерів, вона не згадала про Українську соціал-демократичну партію зятя голови Верховного суду Євгена Корнійчука. Схоже, вже навіть Тимошенко зрозуміла, що на місцевих виборах УСДП діє синхронно з регіоналами.

Натомість до своїх партнерів Тимошенко віднесла "Реформи і порядок", "Народну самооборону", Народний рух, а також партію "Європейський вибір", якої не існує в природі - з такою назвою була фракція в четвертому скликанні Верховної Ради, яку створив якраз... Микола Азаров.

РОБОТА НАД ЧУЖИМИ ПОМИЛКАМИ

Традиційно центральним "номером" з'їзду став виступ лідера. Своє звернення Тимошенко присвятила поясненню причин, чому вони сьогодні проводять з'їзд переможених, а не урочисте зібрання з нагоди 200 днів президентства Тимошенко.

Відповідь на питання про нинішнє невтішне становище Тимошенко закликала шукати в 2005 році, коли внаслідок "корупційного скандалу" вона втратила посаду прем'єра.

- Першопричина - це 2005 рік, звільнення нашої команди з влади. Тоді все пішло не так, як планувалося після достойних виборів президента...

Якщо виходити з логіки Тимошенко, то виною всьому - її протистояння з Петром Порошенком. Що, втім, зараз не заважало "5 каналу" транслювати цей виступ Тимошенко в годинному прямому ефірі.

 

Згадала вона і про свій шлях до другого прем'єрства.

- ...В 2007 році ніяк не могли заспокоїтися, щоб була демократична коаліція, - пригадала Тимошенко інтриги Банкової. - Відповідальність за сьогоднішній день лежить на тих, хто не хотів єдності, консолідації та руху вперед.

Але свою частину провини Тимошенко також визнала. Це, звичайно, не були слова Ющенка, який на аналогічному з'їзді "Нашої України" публічно оголосив про свою поразку.

- Ми не маємо права знімати з себе відповідальність, вибілювати нашу діяльність, - запропонувала Тимошенко.

Першою помилкою Тимошенко назвала те, що вона ще раз почала робити коаліцію з Ющенком.

- У 2005 році після відставки демократичного уряду (...) можливо, нам не треба було довіряти цим ненадійним партнерам, а чесно працювати в опозиції.

Але тоді Тимошенко так не думала, вона щосили прагнула влади, і тому довелося "приймати подвійні стандарти, які пропонували партнери по коаліції".

Це зізнання Тимошенко викликало перші бурхливі оплески.

 Фото прес-служби Юлії Тимошенко

Наступна помилка, яку визнала Тимошенко - це призначення негідних соратників на посади. Причому визнала це так заплутано, що виходило - єдина провина її людей в тому, що вони піддалися спокусі з боку звабників-корупціонерів.

- Ми зобов'язані визнати, що кадрова політика нашої команди була недостатньо сильною, щоб ми могли в кожному селі, районі, області і уряді запропонувати той рівень позитивної роботи, який був би противагою нечесності і дискредитації, які пропонувалися нашій команді, коли ми перебували при владі.

Але далі Тимошенко визнала найголовніше:

- В рядах нашої партії опинилися люди, для яких партія стала способом досягнення дріб'язкових матеріальних інтересів.

Жодної персональної самокритики від Тимошенко не пролунало. Так само і прізвищ, хто ці пристосуванці, які "втемну" використали досвідчену лідерку БЮТ.

МРІЇ З iPad'ом

Виступаючи перед делегатами Юлія Тимошенко непримітно тримала перед собою iPad. Як розповідають її однопартійці, цей гаджет став справжнім лихом для працівників штабу БЮТ: тепер Тимошенко весь час передивляється новини в режимі онлайні і не дає розслабитися прес-службі.

Є у нової забави Юлії Тимошенко і свій "одяг" - чохол від Hermes. Правда, на з'їзд лідер Батьківщини прийшла з iPad'ом, укомплектованим стандартним чорним "костюмом".

Уміло керуючи сенсорним екраном, Тимошенко презентувала делегатам одну зі своїх нових-старих прогресивних ідей - інтернет-сайт "Україна третього тисячоліття", на якому люди, за задумом БЮТ, мають обговорювати їх законодавчі ініціативи.

Фото прес-служби Тимошенко 

Це вже друга спроба Тимошенко скористатися інтернетом у політичних цілях. У 2007 році БЮТ презентував сайт "Ідеальна країна", де був викладений, а потім зник повний текст "Українського прориву".

Тепер - "Україна третього тисячоліття", де обіцяють оприлюднювати всі законодавчі ініціативи, які необхідно приймати ще цьому парламенту. А вибори до наступної Верховної Ради мають стати справжнім "джихадом" партії "Батьківщина".

- Вибори до місцевих рад врятувати вже неможливо. Це не вибори! Це звична для президента України гра в наперстки. І якщо все залишиться на тому ж рівні як сьогодні, ми як політична команда, як опозиція, не визнаємо ці вибори, - оголосила Тимошенко.

- А от наступні парламентські вибори - це те, до чого ми мусимо готуватися. А до речі, коли будуть вибори до парламенту?

Зал не очікував питання зі сцени. Делегати розгублено дивились один на одного, а потім почали сміятися відсутності відповіді.

- Так, - сміялась разом з ними Тимошенко, - при цій владі навіть незрозуміло, коли вибори президента та парламенту. Дивіться, якщо ми живемо по Конституції 2004 року, то вибори - у 2012 році. Але ж президент України доводить нам, що ми живемо за Конституцією 1996 року. І тому парламентські вибори мають відбутися 27 березня 2011 року!

В будь-якому випадку, Тимошенко наказала делегатам після наступних парламентських виборів готуватися до усунення Януковича.

- Зараз я скажу речі, які трошечки будуть видаватися оптимістичними, але лише сьогодні..., - зал притих, прислуховуючись до мрій Тимошенко.

- На парламентських виборах, коли б вони не відбулися, - запевняла Тимошенко, - ми мусимо ставити завдання зібрати 300 голосів! Це нам дасть можливість проголосувати нову Конституцію, нові закони і подолати всі вето цієї групи при владі.

І треба визнати, оптимізму лідера в цей день кінця не було.

- Нам потрібно навіть мати більше 300 голосів! Щоб достроково припинити повноваження президента!

Зал аплодував. Аплодував так, як хлопають в долоні маленькому хлопчику, що мріє стати космонавтом, але говорить про це як справжня дитина: відверто та щиро вірячи.

Але виступ Тимошенко конспектували не всі. "Сердце колотилось так, что аж в виски отдавало!" - читав в цей час депутат Сергій Власенко на своєму iPad. Поки лідер БЮТ розповідала про швидке відстороення Януковича від влади, Власенко занурився на своєму гаджеті в... "Шпигунський роман" Бориса Акуніна. Як раз дійшов до сьомої глави - "Почки-листочки".

Сергій Власенко весь в романі Акуніна... 
...замість того, щоб слухати Тимошенко 

Тим часом партійне зібрання дійшло до урочистої частини. Навіть якщо це з'їзд переможених, відмовитися від фанфар було складно. Декільком новим членам «Батьківщини» вручили партійні квитки прямо на сцені

Тимошенко повідомила, що, попри перехід в опозицію, за останні рік до них приєдналося 37 тисяч нових членів. Вона не уточнила, що зараз проходять місцеві вибори, на яких можуть балотуватися лише члени партій - і саме це може бути причиною черги в "Батьківщину"...

Харизми Тимошенко вистачило на те, щоб в кінці з'їзду атмосфера в залі покращилася до такого рівня, коли починало здаватися, що це зібрання партії новоздобутої влади.

Особливо це стало відчутно, коли вийшов на трибуну лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. Останній рік він був "на карантині" - йому забороняли виступати в пресі після того, як Кириленко написав до США листа на підтримку Павла Лазаренка.

На з'їзді Кириленко виявив неабияку лояльність. Його лестощі на адресу Юлії Тимошенко не перевершив ніхто.

- Без лідера, без особистості, без харизми все це витягнути неможливо! Я не уявляю Польшу без Леха Валенси, а Чехію - без Вацлава Гавела. Так само я не уявляю Україну без нашого лідера! - Кириленку не довелося лізти за компліментом в кишеню. - Юлія Володимирівна опікує нами уже декілька десятиліть, а сьогодні вона потребує нашої підтримки...

Тимошенко погоджуючись хитала головою. За голівдуським сценарієм, в цей час у неї в очах мали стояти сльози. Але Кириленко не зупинявся.

- І в кінці кінців, я вже говорив: буває так, що є особистості - немає культу, або є культи без особистості. А в нас є особистість..., - депутат взяв паузу, - а культ ми ще не виховали. Культ ТАКОЇ особистості! Тож підтримаємо Юлію Володимирівну...

Зал вибухнув оваціями. Делегати так не аплодували навіть самій Тимошенко.

Після закриття з'їзду за лаштунками Тимошенко чекала традиційна атмосфера - декілька шанувальниць, які тут же повисли в неї на шиї та не відпускали, поки вона з ними не сфотографується і не розцілується. Якийсь чоловік протягнув для автографа... свій паспорт. Тимошенко тут же освятила сторінку "місце проживання" непередбаченим законом надписом "з любов'ю".

 

ПРАЙМЕРІЗ ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО

Крім підвищення бойового духу соратників, ще однією метою проведення з'їзду "Батьківщини" було внесення змін до статуту.

По-перше, тепер поряд з нині існуючими сільськими, районними чи обласними осередками партії запроваджено окружні партійні організації, які мають повторювати архітектуру виборів, починаючи з сільради і закінчуючи Верховною Радою.

Це начебто має покращити ефективність виборчих кампаній. Але водночас тепер кожна територія отримає по два начальника замість одного.

Цікавіша друга новація - в "Батьківщині" запроваджено праймеріз. Тобто будь-які кандидати чи то в депутати, чи то в мери перед висуненням мають пройти через процедуру внутрішньопартійного голосування.

- Беріть відповідальність на себе, - запропонувала Тимошенко. - Я даю вам повне право висувати своїх кандидатів. Достатньо нам терпіти людей, які по суті наносять шкоду нашім рейтингам та довірі!

Поставити такий експеримент на собі згодна і сама Тимошенко.

- Коли потрібно буде обирати лідера партії, то я перша, хто піде на чесні, прозорі, конкурентні вибори. Праймеріз стане основою, в тому числі виборів лідера партії, - пообіцяла вона.

Коли з'їзд закінчився, Українська правда спробувала дізнатися в Тимошенко, кого вона бачить своїм головним конкурентом

- Навіть уявити не можу! - чесно зізналася Тимошенко. - Я хочу, щоб підростала талановита молодь, щоб партія жила сотні років...

Щоправда, буквально через півгодини, коли після закриття з'їзду Тимошенко давала прес-конференцію, в неї народилася відповідь на питання про можливих конкурентів у боротьбі за крісло лідера.

- Я ще років 20 можу на будь-які праймеріз ходити і нічого не боятися, - окреслила Тимошенко горизонт своєї політичної діяльності 2030 роком.

 

Під кінець прес-конференції приміщення Виставкового центру спорожніло. На стільцях залишились плакати "Юля" та "Борітеся - поборете". Працівники штабу розбирали сцену...

Тут до будівлі під'їхало декілька машин. З однієї з них вибігла... Наталія Королевська, якої не було на з'їзді.

Виявилось, депутат прибула одразу з аеропорту - зранку Королевська ще була в Москві, на святкуванні дня народження свого брата Костянтина Королевського, який нещодавно отримав посаду заступника міністра регіонального розвитку в уряді Володимира Путіна.

Не відволікаючись на журналістів, Королевська одразу спитала: "Де Юля?!". Їй вказали на другий поверх. Королевська поспішила туди засвідчити свою благонадійність. Але Тимошенко була зайнята - давала інтерв'ю. Прочекавши годину, депутат нерешті змогла підійти до свого лідера та щось пошепки їй пояснити...

 

Як давні подружки, вони спускались сходами під ручку. Підтримуючи один одну, вони на 15-сантиметрових підборах, зі сміхом і жартами, ішли до виходу.

Але тут пролунало питання, яке дещо змінило поведінку лідера БЮТ.

- Юлія Володимирівна, звідки беруться ці чутки, що нібито Королевська збирається залишити БЮТ?

"Подруги" зупинились. Тимошенко майже непомітно відійшла від Королевської і, нібито говорячи: "А спитайтеся в неї самі".

- Це все неправда, - відповіла, посерйознішавши, Королевська. - Ви ж самі кажете, що це чутки. Я ось тут, в БЮТі...

- Юлія Тимошенко, - звернулись до лідера журналісти, - а саму Наталю Королевську ви визнаєте конкуренткою на праймерізі?

- Та ну що ви! У нас велика політична дружба..., - відхрестилася Тимошенко.

Її слова зливалися зі сміхом самої Королевської. Яка, за даними "Української правди", уже декілька років не шкодує ресурсів на створення іміджу "альтернативної Юлії Тимошенко".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді