Олег Ляшко: На Тимошенко чекає майбутнє Вітренко

Четвер, 21 жовтня 2010, 19:24

За останні кілька тижнів Ляшко отримав більшу популярність, ніж за всю свою політичну кар'єру. "Мені навіть сьогодні з Нью-Йорка, з Bloomberg дзвонили, хотіли коментар", - хвалиться він на початку розмови.

Ляшко виглядає задоволеним від такої уваги. Під час інтерв'ю він навіть обмовився, що секс-скандал пішов на користь його іміджу. Хоча й не приховує роздратування і образи на колег. Якщо одразу після викиду в інтернет компромату Ляшко вважав, що це справа рук "регіоналів", то тепер він майже переконаний, що скандальний ролик виклали "свої".

Але, здається, більше, ніж пікантний ролик, Ляшка засмутили його нереалізовані амбіції у БЮТ. Він зізнався, що сама Юлія Тимошенко обіцяла йому своє місце, але потім "по-жіночому кинула".

Тепер же, попрощавшись з Тимошенко, Ляшко розраховує розпочати "сольну" політичну кар'єру і вірить афонським старцям, які сказали, що посади йому непотрібні.

Стверджуючи, що він не схожий на колишніх БЮТівців, Ляшко зарікається обливати брудом своїх колишніх соратників. Але від пасажів про "Юльку, яка набрехала" втриматися все ж не може.

Казенний інтер'єр у кабінеті Ляшка у приміщенні комітетів Верховної Ради розбавляють хіба що ікони. Натомість сам депутат користується дорогими аксесуарами - телефоном Vertu і годинником Franck Muller.

Розповів колишній БЮТівець й про свій "Мерседес", який залишився йому від дружини, і про джип з мигалками.

ТИМОШЕНКО НЕ ХОЧЕ ЧУТИ ПРАВДУ

- Останні кілька тижнів ви стали героєм резонансних подій. Спочатку в інтернеті з'явився ролик, що вас компрометує. Потім вас вигнали з фракції БЮТ... Але давайте розпочнемо з історії ваших стосунків з цією політичною силою. Як ви опинилися у БЮТ?

- Стосунки з Тимошенко у мене склалися десь у 1998 - 1999 роках. Я тоді очолював газету "Політика", яку закрили за розголошення державних таємниць.

Я весь час був в опозиції до Кучми, як журналіст співпрацював з опозиційними силами. Спочатку з Лазаренком, потім - з Тимошенко.

У 2002 році я балотувався до Верховної Ради по Печерському виборчому округу. Мене тоді у БЮТівський список не взяли, хоча я весь час був з ними на всіх акціях.

А у 2006-му, коли були вибори до Верховної Ради, мене взяли до списку. Я, здається, був 25-м. Кожем'якін, до речі, був 26-м. Потім, коли були дострокові вибори у 2007-му, вони мене вже поставили 32-м. Я тоді поцікавився, за що. Я думав, що навпаки, через мою діяльність мене в першу десятку поставлять. Мені сказали, мовляв, багато говориш.

Я підтримував Тимошенко завжди - з тюрми, пам'ятаю, витягували... Тобто були однією командою...

Але водночас я завжди мав свою позицію. На жаль, Юлі не подобається, коли ти маєш свою позицію, та ще й відстоюєш її. Саме на тому ми й розійшлися.

- Як ви познайомилися з Тимошенко?

- Я не пам'ятаю. Спочатку я познайомився з Турчиновим.

- Тобто до БЮТ вас привів Турчинов?

- Можна сказати і так. Хто привів? Та я сам себе привів! З Турчиновим ми познайомився на якихось акціях. Тобто точно ні в когось на весіллі чи на дні народженні. Знайомляться зазвичай на акціях протесту біля адміністрації президента чи на Майдані.

- А які у вас були стосунки з керівництвом фракції БЮТ напередодні останніх подій, зокрема з Кожем'якіним і Турчиновим,?

- Не переоцінюйте роль Кожем'якіна. Який там Кожем'якін? Все вирішує Тимошенко, навіть не Турчинов!

- Навіть питання всередині фракції?

- Звичайно! Десятки разів Тимошенко мені дзвонила і напряму віддавала команди. Чи мені, чи Кожемякіну, чи Кириленку, чи ще комусь... А бувало таке, що прямо мені, а не їм!

Не важливо, хто кому дзвонив, але все, що відбувається - це особисті рішення Тимошенко. І коли хтось каже, що Кожем'якін чи Турчинов щось там вирішують... Не перебільшуйте їхню роль. Тимошенко - це самостійний лідер, щоб не сказати авторитарний.

- Коли виникли проблеми у ваших стосунках з Тимошенко?

- Я завжди мав свою позицію, але Тимошенко мене весь час терпіла, бо нікуди діватись: за мною стоїть Чернігівська область, за яку я відповідаю, за мною залізобетонний електорат. Тому вона вимушена була зі мною рахуватися.

На всіх виборах, якими я займався - у 2006-му, 2007-му, у 2010-му - ми завжди нарощували результати по Чернігівській області. І всі в області знають, що це завдяки Ляшку й Куровському. Там дві людини тримали область на плечах за БЮТ. Тому вона вимушена була рахуватися, в тому числі на президентських виборах.

Сьогодні вони мене виключають за невідомо яку зраду, а 64% на президентських виборах ми їй зробили! І в округах, за які я відповідаю, вона президентом стала ще в першому турі. В одному окрузі в мене 52% по першому туру, а в другому - майже 51%.

Після президентських виборів, у квітні, я з нею зустрівся і сказав, що хочу очолити іншу партію. На мене вийшла з пропозицією "Українська партія", щоб я її очолив.

- Що це за партія?

- Вона вже давно створена, але для вас її назва ні про що не скаже. Вони просто хотіли, щоб я її очолив.

Я про це з Тимошенко відверто поговорив. Кажу: "Юля, наша проблема полягає в тому, що ми одні, і нам немає з ким блокуватися. Давай я очолюю "Українську партію", розкручую її, ви мені помагаєте, разом проходимо до парламенту і блокуємося". І на місцеві вибори я збирався на Чернігівщині, щоб перевірити свій власний рейтинг, повести окрему партію.

Вона відповіла: "Ні, не треба розколювати БЮТ. Рости в партії. Може, й мене заміниш скоро". Зараз, правда, розказує, що їй альтернативи ще 20 років немає. А тоді мені інше розказувала: "Будеш заступником керівника фракції", ще щось.

Наша розмова тривала десь 4 години. Тимошенко мене переконала. Я справді не хотів бути тією людиною, яку б звинувачували в розколі БЮТ. Тому я погодився, що ми рухаємося далі разом.

Але впродовж року я висловлював їй свої заперечення щодо стратегії й тактики нашої діяльності. Бо я вважаю, що те, як ми зараз працюємо, це неправильно і веде до політичного банкрутства - така "опозиція". Бо насправді це дитячий садок, а не опозиція!

А що переповнило чашу терпіння і мою, і її? Ми з нею домовлялися, що я займаюся місцевими виборами по Чернігівській області. Я їй сказав: "Давай я покажу приклад всій країні, що можна вигравати вибори навіть за цих умов".

Але я поставив Тимошенко умову, на яку вона погодилася - що я формую список. Бо у нас зараз в обласній раді 35 депутатів із 90. Цей список не я формував. У 2006 році я хоч і очолював штаб, але жодного стосунку до формування цього списку не мав. Із цих 35 депутатів на президентських виборах максимум 3 людини працювали. Всі інші - це пусте місце в політичному плані.

Тимошенко сказала: "Добре, нема питань, складай список, я його затверджую, і вперед. Але ти робиш вибори". Домовились.

Тягнула до останнього, коли вже пішло висунення кандидатів. А потім, вибачте за непарламентський вислів, банально кинули. Почали розказувати, що їх не влаштовує список, бо там багато моїх людей, нема старих партійців, нема діючих депутатів. Мої аргументи, що від цих депутатів толку, як із козла молока, не подіяли.

Але насправді це був формальний привід, що їх не влаштовував список. Тимошенко просто запам'ятала нашу квітневу розмову, де я збирався очолювати партію, і вирішила дотягнути до останнього, щоб не дати мені можливості повести свою партію на місцеві вибори. І фактично вона так все зробила, що я зараз не займаюся цими виборами.

- З якого моменту ви остаточно розійшлися з Тимошенко?

- Це було у вересні. Після того, коли вони так зі мною обійшлися по виборах, зрозуміло, що дороги назад уже не було, мости були спалені.

Я Тимошенко сказав усе, що думаю, і сказав, що ми розходимося. Вона про це знала у вересні.

Але, щоб не підводити місцеві команди БЮТ, я вирішив мовчати до кінця виборів. Тому що якщо перед виборами заявити про те, що я розходжуся з "Батьківщиною", це буде дуже сильний удар по цих місцевих командах. Бо там в усіх прізвище Ляшка асоціюється з "Батьківщиною".

Тимошенко, як завжди, поспішила, як і всі жінки. Вона, очевидно, вважала, що зіграла на випередження. Але, на жаль, це дуже погано відіб'ється на рейтингу БЮТ на Чернігівщині. І не тільки.

Потім вона, очевидно, буде розказувати, що адмінресурс фальсифікував вибори, що в них украли перемогу. Насправді є й наша доля в цих поразках. І коли я їй розказував про недоліки і на президентських виборах, я бачив, що все це сприймається із неприязню.

Тимошенко не хоче, на жаль, чути правду. Всі ті, хто привів її до поразки на президентських виборах, і зараз перебувають разом з нею. Всі, хто робив перемогу, зокрема, і я, сьогодні вже не з нею. Ну нічого, Бог їй суддя.

СКАНДАЛЬНЕ ВІДЕО МОЖЕ БУТИ РОБОТОЮ БЮТІВСЬКИХ ГОРЕ-КГБІСТІВ

- Ви вже коментували появу відеокомпромату на вас в інтернеті. Що ви тепер думаєте - хто міг його поширити?

- Як раз за тиждень-два після того, коли ми посварилися з Тимошенко, з'являється цей ролик в інтернеті відомого вам змісту.

Мені зразу почали казати про те, що це робота Кожем'якіна і Турчинова. Спочатку мені важко в це вірилося, звичайно. Я все-таки підозрював, що це робота Сівковича, спеціаліста з сексуальних справ. Вони ж з Колісниченком розкручували цей педофільський скандал.

І все воно, може, так і склалося б, якби не це виключення з фракції. Це підштовхує мене до думки, що цей ролик - саме справа рук наших хлопців.

З чого я роблю такі висновки? Коли все це трапилося, ні Тимошенко, ні Турчинов, ні Кожем'якін, ні хтось інший з керівництва фракції навіть не подзвонили, не сказали жодного слова підтримки. І тільки після того, як я переговорив з БЮТівським піарником Олегом Медведєвим, Тимошенко дзвонить і підтримує.

- Що вона вам сказала?

- "Тримайся, ми з тобою", і т.д. Ще: "Як ти можеш думати, що це ми? Це ж по мені б'є". Може, по тобі й б'є, але в першу чергу по мені...

Далі - мені повідомляють, що десь за місяць до появи цього ролика чули, як один із наших депутатів, колишній прокурорський працівник, десь хвалився, що в нього є якийсь на мене компромат. Ось другий момент, який мене схиляє до думки, що це може бути робота наших горе-КГБістів.

І третє. Виключають із фракції. З яким мотивуванням? Що голосував за зміни до Конституції, за зміни до закону про регламент і за нову редакцію закону про Кабмін. Але справа в тому, що я не голосував ні за зміни до регламенту, ні за закон про Кабінет міністрів. Я, навпаки, виступав проти.

І ще. Голосував же не тільки я за зміни до Конституції! Голосував Васадзе, Буряк, Куровського карточка голосувала, яку я, до речі, натиснув. Але їх не виключили, а виключили мене і Осику.

Осику, до речі, виключили, бо у нього так само конфлікт з Турчиновим і з Кожем'якіним. Як Осика вважає, саме вони через підконтрольні їм ЗМІ викидали на нього якийсь компромат.

Коли я все це проаналізував, складається дуже логічний ланцюжок. Тимошенко знає, що в нас з нею мости спалені, стосунків немає. Вона розуміє, що рано чи пізно я від неї відходжу. Тому вона вирішує зіграти на випередження.

Вони викидають компромат, як вони вважають. Хоча насправді по реакції людей я бачу, що воно на мене спрацювало, а не проти. Потім з надуманих причин виключають мене з фракції, переслідуючи мету, що "ми його виключили з фракції, ще й скомпрометували, в нього майбутнього нема, нікому він не треба". Тобто раз ти не з нами, то не діставайся ж ти нікому.

- Щодо відеокомпромату. Ви досі вважаєте його фальшивкою?

- Звичайно.

- Але колишній слідчий Матвєєв, який проводив допит, стверджував, що це справжні матеріали справи. Де тут правда?

- Де правда, один Бог знає. А щодо того, що каже Матвєєв, то якщо це справжній матеріал, чому його немає в матеріалах справи?

- Матвєєв заявив, що цей епізод є в матеріалах справи.

- Ні, його немає. Я звернувся до генерального прокурора, я з ним зустрічався, підняли матеріали справи, підняли опис. В кожній справі є опис матеріалів. Так от серед опису цих матеріалів немає.

Якщо Матвєєв розповідає, що це справжнє відео, то воно повинно бути у матеріалах справи. А якщо його немає, і воно справжнє, то Матвєєва треба посадити в тюрму за те, що він приховав докази чи що.

ПІСЛЯ ПОЇЗДКИ НА АФОН, Я ВІДМОВИВСЯ ВІД ПОСАДИ

- Ви казали, що Тимошенко вам пропонувала посаду першого заступника голови фракції. Що сталося, чому цього не відбулося?

- Я сам відмовився. Багато хто у фракції навіть агітував мене, щоб я йшов керівником фракції - Іван Григорович Кириленко, наприклад...

Бо люди вважають, що в сьогоднішніх умовах новий час потребує нових лідерів. Якщо Тимошенко ставить завдання радикалізації роботи фракції, то під це повинні бути відповідні інструменти.

Якщо йдеться про радикальну роботу, тут повинні бути революціонери.

Сама Тимошенко мені запропонувала йти заступником. Я відмовився. Я не потребую посад, тим більше, весільних генералів. У нас тих заступників чоловік 8 чи 10 було. Зараз 6 чи 7. Мені не треба посади заради посад.

А ще десь місяць тому я їздив на Афон, відвідував монастирі. Ночував там, зі старцями зустрічався. Вони мені сказали, що всі плани, які я перед собою ставлю, я реалізую, і немає зараз ніякої потреби прагнути якихось посад.

Після повернення з Афону я подзвонив Турчинову і сказав, що я відмовляюся, за порадою афонських старців, від посади заступника керівника фракції. Турчинов ще посміявся над цим. Цей сміх, до речі, дивно було чути з вуст людини, яка розказує про те, що вона близька до Бога.

Я ДОСІ ЛЮДЯМ ВІДПОВІДАЮ, ЧОГО ЮЛЬКА НАБРЕХАЛА

- Ви назвали нинішню опозицію "дитячим садком". У чому БЮТ проводить неправильну політику?

- Ми блокуємо трибуни, розказуємо про те, що треба підвищувати соціальні стандарти. Хоча, коли були при владі, робили зовсім навпаки - якраз не голосували ні за які закони, які підвищують соціальні стандарти. Фактично займаємося популізмом. Причому, дуже неграмотно.

Я розумію - блокувати трибуну, коли для цього є сили. А коли цих сил немає, це блокування перетворюється в клоунаду.

Тимошенко неодноразово на фракціях розказувала, що Партія регіонів втрачає рейтинг, але БЮТ цих голосів не здобуває. Тобто голоси відходять від Партії регіонів, але не приходять до БЮТ. І все задавалась питаннями, чому вони до нас не приходять. Я їй відповідав на це питання: вони до нас не приходять, тому що ми не пропонуємо людям тих ідей, які вони приймуть.

Розказувати людям про те, що ми візьмемо 300 голосів на парламентських виборах і відправимо Януковича у відставку, це те саме, як вона обіцяла за два роки виплатити вклади, яких 300 мільярдів гривень боргу.

Я по сьогоднішній день на зустрічах з людьми відповідаю на питання, чого Юлька набрехала і не виплатила ці вклади. Тобто Юля живе в такій піар-атмосфері. Для неї не важливий результат, а важливо, що покаже картинка.

Я вважаю, що завдання опозиції - пропонувати реформи, а не розказувати, що ми завтра відправимо Януковича у відставку. Треба перестати дурити людей.

А у нас недобитки БЮТівської фракції блокують трибуну. Половина цієї фракції - бізнесмени, ховаються і не ходять на ті блокування, бо їм податкова і міліція поприкручували гайки і вони "наче" в БЮТі.

От Ляшко відверто каже, що думає. Його виключають. А те, що там половина людей, які давно вже з владою працюють, не ходять ні на фракції, ні на блокування, не висловлюють свою позицію, їх ніхто не виключає. Бо вони гроші обіцяють принести тишком-нишком...

З ТИМОШЕНКО БУДЕ ТЕ САМЕ, ЩО КОЛИСЬ СТАЛОСЯ З ВІТРЕНКО

- Яке, на вашу думку, політичне майбутнє чекає Тимошенко?

- Я вже про це говорив. Як правило, я публічно висловлююся як останній аргумент. Насправді я спочатку з нею зустрічаюся, не афішуючи, намагаюся переконати, і потім, коли бачу, що воно не доходить, я вимушений використовувати останній аргумент - звернення через громадськість.

Яке майбутнє Тимошенко? Дай бог, щоб у неї було нормальне майбутнє, щоб вона реалізувала все, що вона хоче. Але якщо вона буде робити це такими методами, як це робить зараз, я не бачу в неї ніякого політичного майбутнього.

Я прогнозую, що в жовтні 2012, коли відбудуться парламентські вибори, якщо нічого не зміниться, матимуть фракцію максимум 30-40 осіб. А через ще одні вибори взагалі не буде фракції. Буде те саме, що колись сталося з Вітренко.

- Чому ви її засилаєте у таке небуття?

- Вона сама себе туди засилає своїми діями. Сумніваєтесь? Давайте проживемо п'ять років, побачите. Наголошую - якщо вона не змінить тактику й стратегію. Якщо вони не візьмуться за розум, не зрозуміють, що політичні атаки зараз неприйнятні.

Режим Кучми скільки років розкачували? З 2000 року. А Тимошенко хоче за півроку завалити Януковича. Це неможливо.

Змінили конституційний лад в країні? Та людям до лампочки, який там конституційний лад! Так, Янукович зробив це в неконституційний спосіб. Ну, вибач - проти лома нема прийому, крім іншого лома.

Я, до речі, думаю, що Тимошенко зробила б так само. А що, Тимошенко б сиділа весільним генералом, якби була президентом? Звичайно, ні!

- А ви би підтримали такий хід подій?

- Звичайно, підтримував би, й зараз підтримую. В країні повинен бути сильний президент. Ви побачили, парламентська республіка - лебідь, рак і щука.

Мені однаково, чиє там буде прізвище. Але має бути людина, яка має всю повноту влади і несе всю відповідальність. На жаль, сьогодні ситуація така, що Янукович має всю владу й не несе ніякої відповідальності.

Але сильний президент повинен бути. І Тимошенко повинна була бути сильним президентом. І Янукович має бути сильним, але хай за все й відповідає!

Звичайно, я не згоден з тим, в який спосіб це було зроблено.

Хочеш отримати всі повноваження - будь ласка, на референдум, 300 голосів у Верховній Раді. ВР може проголосувати, як це зробили в 2004 році. А коли 15 суддів, 4 з яких заведені за три дні до прийняття рішення, міняють конституційний лад - це незаконно.

Але вони вже це зробили, і в нас немає сил цьому протидіяти. Якби люди піднялися й змели цю владу за те, що вона в неконституційний спосіб змінила конституційний лад - тоді нема питань. Якщо в тебе нема цих сил, чого ти ссиш проти вітру?

- А Тимошенко змінювала б Конституцією демократично, чи так само ламала б через коліно?

- Я не можу відповідати за Тимошенко. Не виключаю жодних варіантів. Але, очевидно, що робила б.

Це те саме, як і з Севастополем. Це ж сам Путін зізнався, що вона йому обіцяла продовжити термін перебування у Криму! І я думаю, що це правда.

Але я не хочу давати якоїсь чорнухи, на відміну від деяких наших колишніх членів фракції. Я не вивалюю якихось компроматів, як це робив Бродський та інші - хто що вкрав, хто що кому не доніс... Я вважаю, що це неправильно, коли ти був у цій команді, а потім розповідаєш, що ти там знаєш.

Але я не згоден з цією політикою, яку сьогодні проводить фракція БЮТ. Тому що ця політика призведе до дуже плачевних наслідків, до того, що опозицію маргіналізують.

У БЮТ ІДЕ ГРИЗНЯ ЗА МІСЦЕ У СПИСКУ. А МЕНЕ НЕ ЦІКАВИТЬ МІСЦЕ ПІД ЮБКОЮ

- Як ви бачите своє політичне майбутнє? Можливо, з Партією регіонів, чи блоком Литвина?

- Одному Богу відомо, що буде в майбутньому. Я зараз думаю над цим. Є різні варіанти...

Один варіант - це взятися за створення власного політичного проекту, зважаючи на достатню відомість і розкрученість. Інший варіант - це з кимсь із існуючих політичних сил скооперуватися.

Я не можу виключити жодних варіантів. Хоча ніяких пропозицій мені поки що ні від кого не надходило.

- Хто вам все ж таки ближче з владної більшості - Литвин чи Партія регіонів?

- Вони мені всі рівновіддалені. Для мене важливо, не хто там ближче, а що з ними робити, заради чого.

Щоб якісь посади отримати чи преференції? Мене це не цікавить. У мене бізнесу немає, на мене не можна натиснути.

Якщо об'єднуватися заради реформ, про які я казав, то так. Янукович, бачите, багато і правильно декларує необхідність проведення реформ, але їх же ніхто не робить.

Об'єднуватись заради посад - ні. Якщо говорити про об'єднання знань і сил, щоб проводити реформи не на словах, а на ділі - я не виключаю жодних варіантів, в тому числі співпраці з нинішньою владою.

- Це правда, що БЮТ відкликав вашу кандидатуру з бюджетного комітету?

- БЮТівська фракція вдогонку ініціювала питання про те, щоб мене звільнити й призначити іншого колегу.

Я вважаю, це настільки дріб'язково й низько. Якщо їм так треба ця посада, я сам напишу заяву й віддам її.

І ця дріб'язковість, до речі, багато про що говорить. Якщо ви вже так хочете забрати в мене посаду, забирайте, але тоді поверніть мені гроші, які я витратив на президентські вибори Тимошенко! Поверніть мені час, роки, здоров'я, які я витратив на те, щоб вона була прем'єром, щоб президентські вибори вигравала.

Зараз у БЮТ 90% сплять і бачать, щоб парламент був до 2015 року, як це від Януковича пропонували. Бо вони знають, що якщо вибори будуть у березні, двох третин їх не буде взагалі в списку.

Знаєте, яка там іде гризня за всі ці місця? І мовчать, сидять, бо кожен думає бути їй хорошим, щоб Тимошенко взяла в список.

А моя проблема полягає в тому, що мене не хвилює моє місце в списку, бо я піду по будь-якому мажоритарному округу на Чернігівщині й виграю ці вибори.

І Тимошенко розуміє, що я незалежна людина, мене не цікавить місце в списку, місце під юбкою, щоб там тепліше було.

НІХТО НЕ ХОЧЕ ЙТИ ДО ТИМОШЕНКО, БО ВСІ ЗНАЮТЬ, ЩО ВОНА КИНЕ

- Ви згадали, що вкладали гроші у виборчі кампанії Тимошенко. Ваш колега по фракції Володимир Яворівський звинувачував вас у тому, що на Чернігівщині ви брали гроші за місця у списках. Було таке?

- Якщо я брав гроші, нехай шанований мною радянський письменник Володимир Яворівський напише заяву до прокуратури, вкаже прізвища людей, у кого я брав гроші, скільки, і нехай порушать за цим фактом кримінальну справу.

Виправдовуватись я не буду. Бо жодного стосунку ні до Чернігівської області, ні до формування списків у цій області, пан Яворівський не має. Він "чув дзвін, та не знає, де він".

Здається, той же Яворівський розповідав, що я за щось хабарі брав - не тільки за списки, а ще за щось. Якщо є факти, нехай не інтерв'ю роздає, а пише заяву до прокуратури. Треба притягувати до відповідальності тих, хто бере хабарі.

Я сподіваюся, що Яворівський свій "Мерседес" купив не за хабарі, а за доходи від літературної письменницької діяльності.

- Але все таки, з яких джерел доходів ви вкладали гроші у виборчу кампанію Тимошенко? Ви депутат і не маєте права займатися бізнес-діяльністю. До цього ви працювали журналістом...

- По-перше, я вкладав власні гроші. Бо в мене, крім зарплати, є ще депутатський фонд. Також бюджетні гроші. Але не у виборчу кампанію, а у вирішення соціальних проблем Чернігівщини. А потім під час виборів я людям розказував, що голосуйте за Тимошенко, і далі у вас будуть вирішуватися питання - ремонт доріг, соціальної сфери, тощо - які не вирішувалися десятки років. Така в мене була метода агітації.

І третє джерело - це гроші спонсорів. Це місцеві підприємці, бізнесмени, які вкладалися, фінансували виборчу кампанію.

До речі, багатьох із них банально кинули. Бо обіцяли місця у списку до обласної ради, з людей побрали гроші на президентських виборах, вони фінансували виборчу кампанію на конкретних дільницях, а сьогодні їх у списках немає. Я знаю цих людей по прізвищах, і скільки грошей вони платили.

Чому ніхто не хоче йти під лідерство Тимошенко? Відповідь проста. Тому що не вірять, не довіряють. Тому що знають, що кине. Як сьогодні кинула Ляшка, вчора ще когось, завтра кине тебе.

- Чому ви звинуватили Тимошенко у підлості після свого виключення з фракції?

- Я не казав про підлість Тимошенко. Можливо, я не зовсім точно сформулював думку. Я казав, що я не навчився у неї підлості й підступності.

Але хіба це не підступність, як вони зі мною вчинили? Людина, яка стільки років віддала їй, щоб вона була тим, ким вона є! Тимошенко так некрасиво зі мною поступила...

Це банальна жіноча невиважена підступність, заквашена на істериці й на емоціях. Я не хочу образити жінок, я до них нормально ставлюся, з великою любов'ю, хто б там що не розказував. Але серйозні люди так не роблять. Хоча б із поваги до того минулого, яке разом пройшли!

МЕРСЕДЕС МЕНІ ВІДДАЛА КОЛИШНЯ ДРУЖИНА. ДАЙ ЇЙ БОГ ЗДОРОВ'Я

- Ви згадали про "Мерседес" Яворівського. Є інформація, що ви також маєте мерседес S-класу. Це правда?

- Так, є в мене "Мерседес", йому вже 5 років. Моя колишня дружина мені його віддала.

- Чим вона займалася?

- Вона займалася і займається бізнесом. Дай їй бог здоров'я. Коли ми з нею розлучалися, їй залишилась хата, а я собі забрав машину.

- А чим саме вона займається?

- Адвокатською діяльністю. Вона відомий в Україні адвокат.

- Ми ще писали про джип з проблисковими маячками, який також зареєстровано на вас...

- Наша проблема полягає в тому, що ми говоримо про дрібниці, не бачачи за соснами ліс. Ми говоримо про якісь джипи, мигалки, маячки, коли насправді людей все це не цікавить! Це побутова порнуха, як кажуть.

Але якщо ви вже спитали про машину, то це моя машина, тут нема чого приховувати, вона офіційно зареєстрована, куплена.

Це "Range rover" 2008 року випуску. До цього в мене був джип "Toyota", на якій я їздив уже років сім. От я собі купив підтоптану трохи, дворічної давності. Але це хороша машина. Якщо ви вбачаєте в цьому кримінал, я тут нічого такого не бачу.

- Проблискові маячки на ній все-таки стоять? Це заборонено законом.

- Я цим питанням не займався. Це питання до водіїв і охорони, що вони там хімічили. До мене це жодного стосунку не має.

Взагалі я думаю, що вся ця чорнуха, яка розповсюджується... Я вбачаю тут систему. Це не випадковість, а система, спрямована на мою дискредитацію.

Ющенко під час виборчої кампанії на кожній зустрічі розказував про те, що Тимошенко воровка, а в Ляшка три судимості...

ЮЩЕНКО РОБИВ З МЕНЕ КРИМІНАЛЬНОГО АВТОРИТЕТА, КРУТІШОГО ЗА ЯНУКОВИЧА

- Ви стверджуєте, що судимостей у вас не було?

- Звичайно. У мене є рішення суду.

19 серпня 2010 року Печерський суд виніс рішення, яким зобов'язав Ющенка спростувати цю недостовірну інформацію.

Тобто Ющенко всі вибори розказував, робив з мене образ такого кримінального авторитета, крутішого за Януковича - у того дві судимості, в мене три, - а через 9 місяців суд його змушує спростувати цю інформацію.

Усе це - звенья одной цепи. То розказують про якісь "майбахи", літаки, які в мене є, яких насправді немає, то про три судимості, тепер про стосунки з чоловіками, завтра ще щось будуть розказувати...

Я думаю, що це працює якийсь такий центр, який безпосередньо займається питаннями моєї дискредитації. У мене складається таке тверде враження...

...Діліть на десять все, що ви чуєте. Чи навіть на сто. Матеріали кримінальної справи справді були, і не одна, а як мінімум, чотири.

- За якими фактами були справи?

- За різними. Ви ж читали в інтернеті. Доля правди там є. У 1993 році мені шили розкрадання державного майна, потім 1998 - наклеп, 2002 рік - опір працівникам міліції. І ще одна була справа про наклеп на Кучму. Здається, 1997 рік, яку потім закрили, вона до суду не дійшла.

Але всі ці справи політично мотивовані, які пов'язані з моєю журналістською діяльністю. Дякуючи богу, до мене весь цей бруд не пристає. Поговорили, й забули. Народ же реально бачить, ти не прикинешся.

А оті всі письменники, про яких ви кажете, далі свого кабінету нічого не бачили. І коли я кожен тиждень від людей чую і кажу Тимошенко, що ми не тим займаємось, то вона не чує, бо їй важлива картинка по телевізору.

Я багато років займаюся виборами і скажу, що найефективніша агітація - це безпосередні зустрічі з людьми. Ніякі картинки нічого не замінять. Але це треба вставати зранку, як я, їхати щодня до людей. Це треба пахать!

- Чи є у вас образа на ваших колишніх колег?

- Багато БЮТівців мені дзвонили. Багато наших підтримують, дивуються. А з приводу того, що образа... Може, й є якісь образи, а Бог казав: "Пробачте їм всі образи. Вони не відають, що творять".

Я сьогодні піду з ким завгодно, і побачите: 64% було за Тимошенко, завтра буде чи за Януковича, чи за Литвина, за кого завгодно. Де Ляшко, там будуть і виборці. Вони не мої раби, але я своїми справами заробив там авторитет.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді