Страх як рушійна сила від Миколи Азарова

Понеділок, 4 жовтня 2010, 20:50

Щорічні заходи Віктора Пінчука як в Ялті, так і в Давосі перетворилися на оглядини, де верхній ешелон політиків намагається показати себе з кращого боку.

Результат від цих спроб сподобатися виходить різний. Хтось запам'ятовується як мамонт радянської епохи, у когось кидається в очі закомплексованість та месіанство, а хтось вражає своєю самозакоханістю, якої не стає менше навіть після політичних невдач.

Прем'єр-міністр Микола Азаров став другим високопосадовцем України, який представив своє бачення шляху розвитку держави перед європейськими гостями в Ялті.

Азаров прибув о дев'ятій ранку та одразу попрямував у меморіальний кабінет Вінстона Черчіля в Лівадійському палаці. Тут він закрився з Леонідом Кучмою, Віктором Пінчуком і віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.

Це могло виглядати як підготовка Азарова до виступу, але насправді за зачиненими дверима явно вирішувався якесь конкретне бізнес-питання. Тому що п'ятим учасником наради був... керівник російського "Внешторгбанку" Андрій Костін.

Презентація програми реформ від Азарова запам'яталася традиційною згадкою про попередників.

- Нас упрекают, что мы медленно проводим реформы. Да мы всего шесть месяцев у власти! А учитывая, какое нам досталось наследие, надо сказать спасибо, что мы из этой ситуации выбрались!

Другим учасником панелі разом з Азаровим був директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан, який похвалив нинішню владу.

- В Україні все добре. Цього домігся український уряд. Всі цілі виконано, і українська економіка повертається на свій шлях...

Насправді одна з умов Меморандуму між Україною та Фондом не виконана. За домовленістю з МВФ, в Україні починаючи з 1 жовтня 2010 року мало бути запроваджено стягнення пені з населення за невчасно заплачені комунальні платежі. Однак влада вирішила поки не повідомляти цю радісну новину виборцям.

Єдине публічне запитання Азарову в Ялті встиг поставити американський економіст Андерс Аслунд.

- Головна проблема України - це корупція, і бізнесмени кажуть, що нічого не змінилося. Що ви плануєте зробити, щоб знищити корупцію в Україні?

Відповідь Азарова дуже показово розкрила його внутрішній світогляд. Прем'єр-міністр почав не з того, що буде створено рівні правила для всіх включно з "єнакіївськими". Не з того, що міліціонери та податківці будуть каратися без черги. Азаров говорив не про це - він говорив про страх.

- Борьба с коррупцией - это не только аресты коррупционеров, - сказав Азаров. - За первые восемь месяцев у нас очень серьезно проводится работа по криминальному преследованию чиновников самого высшего уровня...

Прем'єр не уточнював, що клієнти СБУ та прокуратури переважно представляють опозицію.

- Почитайте нашу прессу, вы увидите, что еженедельно задерживаются или мэр, или заместитель министра, или руководитель департамента. Один из трех вечных инстинктов - это страх, и он должен работать, - поділився Азаров своїми думками. - Каждый должен знать, что рано или поздно наступит ответственность.

Цей пасаж українського прем'єра викликав пожвавлення в залі - у Європі таке можна почути не часто.

Хоча про "інстинкт страху" Азаров згадав у першу чергу, але все ж, вважає він, головним є спрощення ведення бізнесу.

- У нас есть воля. Мы в десять раз сократим количество регламентов, регламентирующих бизнес. Это нам в наследство досталось, - не забув він посварити попередників. - Если, например, нужно клеить обои - для чего тут получать разрешение?

- И мы прекрасно понимаем, что сокращение налогов - это не главное для привлекательного инвестиционного климата - провадив далі Азаров.

Головне, на думку Азарова - це суди, захист прав власності та зменшення ролі держави.

Єдиним представником влади, який зміг вести діалог англійською мовою, була перша заступник глави адміністрації президента Ірина Акімова.

Азаров з кам'яним виразом обличчя вислухав запитання Акімової до директора-розпорядника МВФ про глобальні виклики та його відповідь. Після чого український прем'єр підвівся... і пішов. Він поспішав - і на заваді не стало бажання іноземних гостей поставити йому ще чимало запитань.

Як виявилося, Азаров полишив панель, бо його викликав Янукович. Кращої ілюстрації на тему "служити начальнику, а не суспільству" годі було шукати.

Уже за відсутності Азарова колишній віце-прем'єр Григорій Немиря виконав "домашнє завдання" - причиною всіх бід в Україні він традиційно назвав головного ворога Юлії Тимошенко.

- Наш уряд має виплатити 5,4 мільярда доларів компанії РосУкрЕнерго, один з засновників якої, пан Фірташ, знаходиться в цьому залі. Чи це становить загрозу для подальшої програми співпраці України з МВФ? - запитав Немиря у Строс-Кана.

МВФівський чиновник рекомендував розраховуватися з Фірташем не грошима, а натуроплатою.

- Я закликав би уряд розв'язати проблему безготівково, бо інакше це призведе до труднощів бюджетного балансу.

Фірташ, не приховуючись, займався лобізмом в кулуарах форуму. Тепер - з керівником представництва МВФ 

Сам Фірташ після закінчення виступу не став коментувати журналістам випад Немирі на його адресу.

- Без комментариев. Мне его просто жалко, - сказав Фірташ, який підійшов до Олени Пінчук, - Дайте я поговорю с девушкой...

- Дмитрий Васильевич только начинает входить в общественную жизнь, а вы его сейчас испугаете, - заступилася донька Кучми за товариша.

Команда "молодих реформаторів"

На свою панель "Модернізація України" приїхав віце-прем'єр Борис Колесніков. Уродженець Донецька Григорій Немиря поставився до нього значно привітніше:

- Землякам привет! - звернувся він до Колеснікова

- О, звезды оппозиции! - відповів той.

Колесніков розцілувався із супутницею американського лобіста Брюса Джексона і розповів, як провів вечір напередодні. Виявилося, що він разом з Тігіпком обговорював дії влади, яка відмовляється приймати заявки на відшкодування ПДВ.

- Мы с Сергеем проводили совещание вместе с Министерством финансов. Я им говорю: "Вот смотрите, когда проверка пришла на предприятие, и если вас не пустили, то на следующий день вы уже штурмуете со спецназом. Но если вы не принимаете отчеты по НДС, что делать? По вашей логике, я как бизнесмен должен звонить Могилеву и вызывать "Беркут" и тоже вместе со спецназом заставить вас взять отчет по НДС?

Віце-прем'єр українського уряду не стримував себе в характеристиках.

- Меня больше всего интересует, а как избавиться от банды налоговиков!

Борис Колесніков разом з Владиславом Каськівим мали представляти команду "молодих реформаторів" на панелі Ялтинського форуму.

Один з пріоритетів - проведення зимової Олімпіади. За кошти держави, зазначив віце-прем'єр, мають будуватися лише об'єкти для проведення змагань з некомерційних видів спорту.

- Никто, кроме Виктора Михайловича, не захочет прыгать с трамплина или проехаться по бобслейной трассе, - звернувся чомусь Колесніков до Пінчука, який сидів у першому ряді. - Поэтому мы их построим за деньги государства. А все остальное - это бизнес, будем привлекать инвесторов...

Колесніков також анонсував, що через скасування транспортного збору збільшиться акциз на бензин, який буде спрямований на будівництво доріг.

- Так мы аккумулируем 4 миллиарда долларов в год. 1 миллиард тратим на эксплуатацию дорог, 3 миллиарда - это ресурс, за счет которого будем строить 700 километров новых дорог ежегодно. Эта программа начнет работать со следующего года.

Усі автошляхи, обіцяє Колесніков, будуть безкоштовні.

- Мы не предусматриваем строительство платных дорог.

Колесніков пообіцяв, що пільги більше не будуть надаватися окремим територіям чи підприємствам. За інформацією джерел "Української правди", через це він вступив у конфлікт з першим віце Андрієм Клюєвим, який наполягав на відродження "вільних економічних зон".

- Никаких льготных окон, форточек, дверей и ворот не будет, - заявив Колесніков. - Иначе мы создаем недобросовестную конкуренцию. Льготы могут быть только отраслевые. Гостиницы получили льготы? Только все гостиницы! Легкая промышленность? Только вся получит!

Колесніков обіцяє другий Сінгапур на місці України. Фото: YES, Сергій Іллін

Керівник Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький перевів увагу на інші дії влади:

- Звичайно, технологічна модернізація - це все добре. Але велика технологія складається також з модерної людини. Я хочу запитати, чи пов'язуєте ви технологічну революцію з демократизацією? Щоб не переслідувати журналістів, ректорів університетів?

Тут Колесніков покликав у помічники Йосипа Сталіна. Це вже не вперше серед членів нинішньої команди. Раніше класика тоталітаризму в частині "Жить стало лучше, жить стало веселее" цитував Микола Азаров.

- Что касается современного человека. В 1935 году, когда СССР купил по всему миру самую лучшую технику и стал сам производить. А потом Сталин говорит: "А на ней же некому работать! И сейчас кадры решают все". Так вот, сейчас действительно "кадры решают все".

- Качество образования - это огромная проблема, - визнав Колесніков, але тут же похвалився: - Я открою небольшой секрет - в этом году два украинских вуза войдут в 500 лучших вузов мира из шанхайского рейтинга.

Загалом за рівнем амбіційних задач, які він виголошує, нинішній Колесніков схожий на Ющенка в перші місяці президентства, коли тому здавалося, що висловлені ним ідеї вже втілюються в життя.

- ...Вчера у нас были переговоры с одной из компаний в области программного обеспечения. Украина к началу учебного года получит полный спектр компьютерных учебников. Это будет преподавание по компьютеру, - поділився Колесніков свіжими новаціями влади.

- Если школьник заболел, то он может включить компьютер, и преподаватель прочитает ему лекцию. На что министры - известные троечники сказали: "А что, после этого нельзя будет говорить учителю, что меня не было на уроке, поэтому я не знаю предмет?"

Однак і наступ на демократію Колесніков також прокоментував.

- Что касается свободы слова, то без нее Украины вообще быть не может. Кто считает по-другому - это позавчерашний день. Потому все общественные организации должны этому вопросу уделять огромное внимание. Только, пожалуйста, с фактами! - закликав він.

Таке враження, що Колесніков не читає новини в інтернеті, якщо він досі вимагає доказів згортання демократії.

- Если это факт, то чиновник должен быть наказан за любое покушение на свободу слова. А если это не факт, то давайте примем британский закон о покушении на репутацию. Спасибо.

Ще трохи попсувати настрій Колеснікову вдалося політологу Олексію Гараню.

- Мы видим на бигбордах "Строим новую страну". Страна - это не только экономика и демократия. Страна - это язык, история, культура. У нас на рынке 80% книг - на русском, 60% - газет на русском и 90% - журналов. Сейчас в Верховной Раде лежит проект закона, который сделает русский язык вторым государственным. Не тот язык надо защищать, не русский!

Україномовний Гарань увійшов у смак - звертаючись до Колеснікова російською, він показував, що статусу цієї мови нічого не загрожує.

- Я не хочу вернуться в советское время, когда я не мог говорить по-украински! - закликав політолог Колеснікова. - У меня к вам огромная просьба, даже мольба - не убивать украинский язык! Давайте обсуждать закон после выборов в спокойной обстановке!

- Я понимаю, что мы находимся во дворце Романовых, поэтому столько пафоса, - відчувалося, що Колеснікова зачепило за живе.

- Мы никого не убиваем. Цифры, которые вы сказали - это рынок, который реально отражает потребности в литературе, - заявив віце-прем'єр. А если вы хотите, чтобы рыночная доля украинского была 50 на 50, надо сделать маркетинговую программу, чтобы сделать украинский язык модным и популярным. И не надо демагогии, "патриотично-непатриотично". Так сложилось!...

- Так поддержите! - вигукнув Гарань до Колеснікова.

Урядовець почав говорити ще більш збуджено.

- Мы поддержим! Без эмоций, давайте предложения: как мы должны поддержать украинский язык? А вы хотите пафос! Пока не будет инвестиций в развитие украинского языка - не будет украинского языка!

Однак від закону про мови Колесніков так і не відмовився. Розрядити ситуацію спробував Владислав Каськів, якому після всього сказаного могло бути небезпечно приїжджати до себе на батьківщину - на Тернопільщину.

- В рамках національних проектів буде розповсюджено 1,5 мільйона нетбуків для школярів, в них буде українська операційна система, побудована на новій освітній методології, - розповів Каськів ще одну фантастичну історію. - Цей проект набагато значиміший, ніж політичні декларації.

Литвин пояснює Гараню політичну кухню

Уже по закінченні панелі Олексій Гарань продовжив свою лобістську кампанію по недопущенню ухвалення закону про мови. В коридорі він знайшов спікера парламенту Володимира Литвина і пішов проводжати його до машини.

- Я думаю, що до виборів ухвалити нереально, бо залишилося два сесійних тижні, а це ж два читання, - визнав Литвин. - А після виборів закон втратить сенс.

Виїзна сесія українського парламенту

Сам Литвин у Ялті побував на панелі разом з Арсенієм Яценюком і Сергієм Тігіпком на тему майбутнього України. Спікер виклав свою думку про багатополюсний світ та глобалізацію, сенс якої складно було зрозуміти навіть українською мовою, не кажучи про переклад для аудиторії англійською.

У форматі питання-відповідь панель перетворилася на майданчик з обміну дрібними ударами між політичними конкурентами.

- Яка назва цієї дискусії? - англійською поцікавився Арсеній Яценюк у модератора.

- Назва "Які зміни потрібні України?" - відповіла Христя Фрилянд.

- Українці добре знають: єдиний шанс домогтися змін - це партія "Фронт змін". Це партія, де я є лідером... - зайнявся Яценюк саморекламою.

 Арсеній Яценюк знову обіцяє стати президентом

Наймолодший кандидат у президенти, який зазнав фіаско під час минулих виборів, тепер виступив за перетворення України у парламентсько-президентську республіку. Хоча, знову повторив Яценюк в кулуарах, він збирається бути президентом в 2015-2025 роках.

- Які головні проблеми в Україні? Політична і економічна корупція. Місця в списку продаються. Партії показали першу п'ятірку - там ті, хто в тюрмі не сиділи - а інші що? Подивіться на решту депутатів? Народу за них соромно! - активно жестикулюючи, виголошував Яценюк

Почувши цю заяву, Литвин не втратив нагоди познущатися з молодшого колеги, за яким також числяться політичні "гріхи".

- Якщо ми говоримо про політичну корупцію, тоді я запитаю в експертів: а де представники перших п'ятірок тих партій та блоків, які прийшли до Верховну Раду? Чи несуть вони відповідальність перед виборцями за тих, кого вони затягнули у Верховну Раду? - апелював спікер.

Випад був адресований лідеру "Фронту змін", який обрався в складі першої п'ятірки блоку НУНС, але згодом створив свій політичний проект. Яценюк закусив губи...

Експерт Ігор Коліушко запитав, коли в Україні з'являться партії, які не змінюватимуть свої погляди залежно від того, при владі вони чи в опозиції. Цю репліку Литвин чомусь сприйняв на власну адресу, бо відповідь його була сповнена образи.

- Тоді, коли українські політологи та експерти перестануть обслуговувати тих, хто може більше заплатити, - заявив спікер та з нервовим надривом у голосі визнав: - Ми закликаємо, щоб не було продажних політиків - і всі продаємося!

Ще одним парадоксом були слова віце-прем'єра Сергія Тігіпка. Для початку він запевнив, що скасування політичної реформи... не матиме суттєвих наслідків.

- З вчорашнім рішенням КС нічого серйозно не змінилося. Нам все одно потрібно мати стабільну більшість у парламенті. З 2004 року це ніколи не вдавалось!

Потім, будучи частиною влади, Тігіпко поскаржився на цю саму владу.

- Я зустрічатимусь зі своїми однопартійцями в Криму. Я знаю, що вони казатимуть: "Влада на нас тисне". 17 осіб знялися з виборчих дільниць, тому що просто бояться. Про це знають всі в Криму! Буде дуже погано, якщо ми повернемося на п'ять років назад.

 Сергій Тігіпко: учасник влади і водночас її жертва. Фото: YES, Сергій Іллін

До всього іншого Тігіпко активно виступив на захист демократії - хоча, за словами речників Банкової, тут в Україні все гаразд.

- Нам треба абсолютно конкретно думати, щоб Україна і далі просувалася демократичним шляхом. Це критично для нас! Треба слідкувати за тим, щоб гарно проходили вибори, щоб не було утиску преси, поправляти регіональних лідерів, які в деяких регіонах перетискають...

- Якщо вас влада тисне, переходьте до нас в опозицію. У нас весело! - засміявся Яценюк своїм характерним низьким сміхом.

- Перейти в опозицію - річ немудра, - відмовився від пропозиції Тігіпко. - В опозиції добре говорити, але там немає чого робити.

- До влади ідуть все життя, тоді як в опозицію потрапляють за один день! - почулося із залу.

Кому саме належала ця фраза, роздивитися не вдалося. Але без сумніву, саме вона пояснює поведінку всіх героїв - та мотиви їхніх подальших кроків.

Поїздка журналіста Української правди на конференцію Ялтинської європейської стратегії організована за сприяння фонду Віктора Пінчука

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді