Юрій Луценко: Мене затримали у справі, за якою взагалі немає підстав (Відео-інтерв'ю)

Понеділок, 27 грудня 2010, 16:20

Ніч із понеділка на вівторок Юрій Луценко проведе в СІЗО. Відповідно до рішення Печерського суду міста Києва, він буде змушений провести так як мінімум ще два місяці, якщо слідство не вважатиме за потрібне скоротити термін утримання під арештом.

Засідання найвідомішого в країні суду проходило під нечисленні лементи протестуючих. Зате у самому залі суду вперше за довгий час зібралася майже вся група "Народної самооборони". До них примкнули кілька депутатів "Нашої України" і БЮТ.

Судовий пристав ввів Юрія Луценка до залу засідань під чуйним керівництвом невідомих у цивільному. Коли руки колишнього міністра звільнили від наручників, першою його торкнулася дружина Ірина.

У цілому в залі засідань панував дружній й навіть бадьорий настрій. Депутатам, які запізнилися, не вистачило місць у залі, тож їм пропонували присісти в судовій камері поруч із Юрієм Луценком. Потім вирішили, що цей жарт у світлі останніх подій занадто символічний й може виявитися фатальним.

Сам Юрій Луценко в очікуванні судді намагався спілкуватися лише із дружиною й братом Сергієм Луценком. Коли "Українська правда" звернулася до міністра з першим питанням, судовий пристав практично не відреагував. Створювалося враження, що свою роль у цій дії він вже зіграв і очікував лише на рішення судді.

Але через деякий час молоді люди в камуфляжі явно занервували. Коли екс-міністр почав тикати пальцем у слідчого, який скромно сидів поруч із журналістами, вони почали перешіптуватися. Їхні нерви не витримали, коли міністр став відверто звинувачувати слідство у тому, що йому не давали ознайомитися з матеріалами справи.

- У залі суду дозволена тільки відеофіксація, - неголосно зауважив один із приставів і чемно перекрив кадр.

Ще через деякий час пристави порадившись вирішили вивести підсудного із залу засідань.

Два останніх питання - про спробу втечі й умови утримання "Українська правда" задавала вже після рішення суду.

З будинку суду Юрія Луценка вивозили з особливими почестями - журналісти, фотокамери й - природно - неадекватна кількість міліції й спецназу. Втім, його супроводжувала не менша кількість правоохоронців, ніж п'ять років тому в цьому ж суді покійного Євгенія Кушнарьова.

***

У понеділок Печерський суд задовольнив Генпрокуратуру і заарештував Юрія Луценка на два місяці. Як кажуть у ГПУ, таким чином вони примусили екс-міністра внутрішніх справ ознайомитися зі справою про свої службові зловживання.

Незважаючи на те, що Луценка затримали у справі про отруєння Ющенка, суд виносив рішення щодо раніших звинувачень про посадовий злочин екс-міністра, який просував службовими сходами свого водія Приступлюка.

За кілька хвилин до того, як суддя оголосила рішення про запобіжний захід щодо Юрія Луценка, кореспонденту "Української правди" вдалося поставити йому кілька питань.

- Юрію Віталійовичу, вам показали постанову про ваше затримання?

- Ні мені, ні адвокату постанову не вручили.

- Тобто, виходить, що вас затримали незаконно?

- У всякому разі, до мене, по-перше, не був допущений адвокат з моменту затримання. По-друге, мені не дали з ним зв’язатися. Мені не вручили постанову і не пояснили, чому обрано такий запобіжний захід. У нас цих документів на руках немає.

- Тоді звідки здогадка, що вас затримано по справі про отруєння Ющенка?

- Слідчий мені усно про це повідомив, але паперів в руки не дав, щоб я не оскаржив. Вони ж бояться в суд ходити. Я ж ту справу, по якій я тут зараз, оскаржив. І вони двічі не приносили матеріали до суду, щоб тягнути час. А потім за два дні закрили слідство, щоб унеможливити засідання. Зараз обрано таку ж тактику

- Чому ви не ознайомились з матеріалами справи?

- Чому ж? Щодня по 150 сторінок читав. В перший день, коли ми прийшли, справа була не прошнурована, це був стос паперів. Ми писали заяву, щоб нам їх надали в усталеному порядку. Прийшли на другий день. Ось вам перший том – читайте. ОК. Сидимо, читаємо. По 150 сторінок щодня. Кажу: дозвольте нам фотофіксацію. Бо, щоб іти на суд, треба розуміти з чим ідеш. "Ні, - кажуть вони – ми вам забороняємо фото фіксацію". Тоді я бере ручку, і переписую на папірці. Тому я міг би і більше читати, якби не конспектував.

Тут в розмову втручаються охоронці, які забороняють фотофіксацію. Втім ще кілька хвилин розмова тривала.

- У них була чітко вказівка. Здивувались, чому Луценко не сидить. І вигадали повний ідіотизм – арештувати мене по справі, по якій взагалі немає жодних підстав. Вночі зрозуміли, що там підстав немає. Бо як я можу продовжувати злочин посадовий, якщо я вже майже рік як не на посаді. Отож, уночі почухались, проконсультувались і вирішили написати в заяві заднім числом, що я щось там порушую при читанні справи.

- А ви намагались сховатись від слідства і поїхати з країни?

- Мені дійсно пропонували політики подумати, щоб отримати політичний притулок, але я навіть не думав про це.

- Юрій Віталійович, а як умови утримання?

- Стандартні

- А де ви знаходитесь?

- В закритому раніше ізоляторі СБУ.

На цих словах до камери підсудного Луценка зайшли конвоїри і вивели його з залу суду, під слова прихильників і родичів з побажанням триматися.

Після винесення рішення суду Луценка вивезли з приміщення в автозаку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді