З президентського плеча

П'ятниця, 11 лютого 2011, 15:05

Вас ніколи не цікавило, що сталося з автомобілями, які обслуговували Віктора Ющенка в часи його президентства? І нас не цікавило - аж як нещодавно ми побачили один із них на стоянці перед Верховною Радою. З цього все і почалося...

На річницю обрання Віктора Ющенка президентом в 2006 році його підлеглі вирішили зробити "подарунок".

Ющенку було недостатньо броньованих "Мерседесів", які його обслуговували. Тому президентський автопарк вирішили поповнити автомобілями марки Range Rover.

За словами джерел, державне підприємство "УкрСпецЕкспорт", яке спеціалізується на торгівлі озброєннями, придбало для президента два абсолютно ідентичних позашляховики Range Rover Vogue, які після цього поставили на баланс Державного управління справами.

Пізніше, під час скандалу з продажем озброєнь до Грузії, депутат-регіонал Валерій Коновалюк навіть заявляв альтернативу версію походження цих автомобілів - він стверджував, що сріблясти джипи Ющенку подарував на знак подяки за отриману військову техніку президент Саакашвілі.

Ющенко, будучи президентом, регулярно користувався машинами Range Rover. В інтернеті є чимало фотографій, як Ющенко виходить з цих авто під час відрядження до регіонів - наприклад, у Запоріжжі або в Криму. На машини зазвичай ставили номери прикриття, де перші літери відповідали серії області. 

 Ющенко на джипі з номерами-прикриттям

Ющенко в Запоріжжі на "Рейндж Роверах"

Відповідно, коли Ющенко після обрання Януковича пішов з посади, машини залишилися записаними за автобазою Державного управління справми.

І от півтора місяці тому, наприкінці грудня журналіст "Української правди" звернув увагу на автомобіль Range Rover з синім та червоним проблисковими маячками на решітці радіатора. Машина стояла під Верховною Радою, де в цей час відбувалося сесійне засідання парламенту.

Через декілька тижнів, у середині січня цей автомобіль знову знайшовся припаркованим під Верховною Радою. Номерний знак АА 0518 АА вказув на приналежність машини Державному управлінню справами - тобто адміністрації президента.

Отже, сумнівів бути не могло - це машина Ющенка. Хто ж зараз на ній їздить?

Як виявилося, автомобілем, який обслуговував третього президента, сьогодні користується... молодший син президента України Віктор Вікторович Янукович.

На фото, зробленому в січні 2011 року, видно, як Янукович-молодший після закінчення сесійного засідання сідає у колишній президентський автомобіль.

 Янукович-молодший з охоронцем виходить з парламенту...
 ...і сідає в "джип Ющенка"
Сину президента - президентську машину!
Віктор Вікторович Янукович 

Сирени на автомобілі президентського інфанта вигладали особливо кричущо з огляду на те, які незручності створює Янукович-старший своїм пересуванням по Києву. Тож, "Українська правда" почала розслідування.

Як з'ясувалося, мигалками Янукович-молодший користувався незаконно.

"Українська правда" отримала відповідь з Міністерства внутрішніх справ, де підтверджується, автомобіль Range Rover АА 0518 АА, на якому був помічений син Януковича, справді належить Держпідприємству "Автобаза Державного управління справами".

Дозвіл на використання мигалками у них закінчився 9 вересня минулого року, тоді як зроблені "Українською правдою" знімки датовані груднем 2010 - січнем 2011 року.

 

Ми спробували з'ясувати, хто і чому виділив цей автомобіль сину Януковича.

Ще 13 січня "Українська правда" звернулася до керівника ДУС Андрія Кравця та до глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна із запитом щодо підстав, на яких Янукович-молодший користується машиною з колони колишнього президента. Жодної відповіді не отримали.

Зате, коли через місяць ми звернулися до самого Януковича-молодшого, він повідомив, що "орендував" указаний автомобіль Range Rover у Державного управління справами.

Під час зустрічі з журналістом "Української правди" Янукович не дозволив перефотографувати договір найму, а лише показав його. Згідно з угодою, одна експлуатаційна година коштує 200 гривень, і за оренду автомобіля протягом серпня-вересня 2010 року він заплатив 8 тисяч гривень, а протягом жовтня-грудня 2010 року - 14 тисяч гривень.

Не дивно, чому Янукович не звернувся в якесь з київських прокатних агентств, а вирішив взяти машину в ДУС. Адже в прокаті такий автомобіль коштує 200 доларів (1600 гривень) на день, тоді як ДУС отримував за місяць оренди 4-4,5 тисячі гривень.

 

На прохання "Української правди" син президента також показав свою декларацію про доходи. Це ще один цікавий документ. Наприклад, згідно з фінансовим звітом, у власності Януковича-молодшого є квартира площею 380 квадратних метрів, зате немає заощаджень. Згідно з декларацією, за 2009 рік він отримав менше однієї тисячі гривень дивідендів, 182 тисячі гривень зарплати народного депутата і 34 тисячі матеріальної допомоги від держави. Дружина Януковича заробила 9 тисяч гривень за весь 2009 рік.

Бюро прокату на базі ДУС

"Українська правда" побувала на державному підприємстві "Автобаза Державного управління справами", яке надало машину сину Януковича. Розташоване воно на вулиці Петрівській, між Подолом і Львівською площею.

Автобаза ДУС 

 Новину про те, що тепер тут здають автомобілі приватним особам, на "Автобазі Державного управління справами" зустріли зі здивуванням.

"Згідно з положенням нашого підприємства, наша задача полягає в транспортному забезпеченні керівників держави і ДУС. Давати машини фізичним особам - це не наша функція", - розповіли на підприємстві.

"На практиці, за роки, що я тут працюю, ми жодній особі автомобіль в оренду не давали. Ми даємо в оренду в Конституційний суд, в Інститут національної памяті, в державні установи, які фінансуються з бюджету. У нас є положення про підприємство, яким ми керуємося. І у положенні про підприємство не закладена видача транспортних засобів фізичним особам", - зазначив співрозмовник "Української правди", прізвище якого ми не називаємо, аби не створювати цій людині проблем. (Аудіозапис розмови з цією людиною зберігається в редакції.)

Ми, звичайно, не хочемо вірити в те, що договір оренди з сином Януковича був складений заднім числом, щоб виправдати використання цього транспортного засобу перед журналістами.

Тож, прокат автомобіля ДУС сину Януковича створює цікавий прецедент. Оскільки за Конституцією всі громадяни України є рівними, то тепер кожен може взяти собі в оренду машину з президентського кортежу.

У зв'язку з цим ми пропонуємо читачам активно звертатися до Державного управління справам, щоб оформити прокат автомобіля, в яких їздить президент України. Вони стануть справжньою прикрасою вашого весілля або іншої урочистості - і буде що розповісти дітям.

Автор цих рядків уже направив офіційну пропозицію гендиректору Державної організації "Автобаза Державного управління справами" Володимиру Нагорному здати нам в оренду один з представницьких автомобілів ДУС - будемо його використовувати на найближчому корпоративі "Української правди".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді