З життя державної еліти: царський палац Раїси Богатирьової. Відео

Четвер, 26 травня 2011, 18:11

Одного разу автор цих рядків був присутній на зустрічі зі статс-секретарем Міністерства закордонних справ Німеччини Вольф-Рутгартом Борном.

Коли мова зайшла про антикорупційні обмеження для чиновників, німецький урядовець розповів свою історію.

"Я купив невелику земельну ділянку з будинком. Одразу після цього я отримав запит з податкової, яка хотіла дізнатися, де я взяв кошти на цю нерухомість. І я мусив показувати їм всі документи, включно з позикою, отриманою в банку", - поділився пережитим пан Борн.

Маєтки, якими розживаються злиденні українські чиновники на кошти невідомого походження, майже миттєво у Німеччині зробили би їх клієнтами прокуратури.

Героїня сьогоднішньої публікації - Раїса Богатирьова.

Отже, секретар Радбезу здійснює грандіозне будівництво на території будинку відпочинку "Конча Заспа", який знаходиться у сфері відання Державного управління справами адміністрації президента.

За часів президента Ющенка Богатирьовій виділили майже готовий будинок по сусідству з Володимиром Литвином. Це була споруда метрів на 400 квадратних, коробка з дахом і балконами була вже зроблена, залишалося здійснити лише внутрішні роботи. Однак Богатирова знесла цей об'єкт і на його місці почала будувати палац своєї мрії.

Далі дивіться відео, зняте на закритій території державного комплексу відпочинку "Конча-Заспи", який, втім, утримується за кошти платників податків:

На відео видно, що ділянки Литвина і Богатирьової межують паркан в паркан.

"Українська правда" інкогніто побувала на будівельному майданчику Богатирьової та може стверджувати, що вона зводить там щось неймовірне.

 У Богатирьової - своя окрема під'їздна доріжка
Влітку "палацик" Богатирьової буде захований за деревами
 А ось і центральний вхід
 Майбутнє "гніздечко" Раїси Богатирьової
 Палац Богатирьової гармонійно би вписався у олігархічні райони Лондона
Гараж на три автомобілі 

Садиба Богатирьової - це комплекс з чотирьох споруд, який включає в себе будинок господині, будинок для гостей, гараж на три машини, сауно-банний комплекс та криту лоджію.

А перлиною ділянки Богатирьової стане єдиний (!) відкритий басейн на території державної "Конча-Заспи".

Будівництво з нуля такої розкоші коштує декілька мільйонів доларів.

Дача, яку сьогодні зводить секретар РНБОУ в Конча-Заспі, гарантовано затьмарить литвинівську і може конкурувати з президентською, яку досі не хоче звільняти Віктор Ющенко.

 Відкритий басейн для Раїси Богатирьової
 За басейном - будинок для гостей
 Будинок для гостей. Чи для обслуги?
Лоджія Богатирьової 
 Критий перехід між будинкою і релаксаційним комплексом

Раніше Богатирьова ігнорувала наші запити про надання своєї декларації про доходи, а також про обставини отримання нею державної дачі.

Цього року Богатирьова вперше оприлюднила свою декларацію про доходи. Побачені там цифри ніяк не дозволяють звести кінці з кінцями, враховуючи масштаб її будівництва в "Конча-Заспі".

Так, за декларацією, ні в Богатирьової, ні в її чоловіка не мають ані гривні заощаджень у банках або внесків до статутних капіталах якихось фірм.

2010 року вона заробила 486 тисяч, тобто 60 тисяч доларів, тобто по 5 тисяч доларів щомісяця. Це була зарплата Богатирьової як секретаря Ради нацбезпеки, а також пенсія, яка в неї складає понад 16 тисяч гривень щомісяця. Після цього говорити про якусь соціальну справедливість взагалі абсурдно.

Але цього було недостатньо, і Богатирьова взяла в держави ще матеріальну допомогу в розмірі 38 тисяч гривень.

Чоловік Богатирьової заробив за рік 286 тисяч гривень, тобто щомісяця його дохід складав 3 тисячі доларів.

Але навіть якщо уявити, що Богатирьова з чоловіком протягом року не витратили ні копійки на харчування, оновлення гардеробу і комунальні платежі, їхніх офіційних доходів все одно ніколи би не вистачило на будівництво, яке вони розвернула в "Конча-Заспі".

На ділянці Богатирьової в око впадає престижна клінкерна цегла, якою вона облицювала всі свої будівлі. Саме така цегла надає спорудам шоколадного кольору та особливої вишуканості, характерної для британських резиденцій. Цей дорогий оздоблювальний матеріал не виробляється в Україні та завозиться з Європи.

Біля садиби Богатирьової можна побачити цілу піраміду запакованої німецької цегли "ABC Klinkergruppe".

Одна така цеглинка коштує 10 гривень, а квадратний метр - 60 доларів. Відповідно, тільки облицювати клінкерною цеглою чотири споруди Богатирьової коштуватиме в районі 100 тисяч доларів.

 
 

Виходить, що офіційних доходів родини Богатирьової за цілий рік не вистачить навіть для того, щоб обкласти свої споруди цеглою "ABC Klinkergruppe".

Але коли Богатирьова добудує свою розкіш, витрати не закінчаться - їй будуть потрібні гроші для утримання всього того господарства, яким вона розжилася, кошти для винаймання прислуги, для садівників та прибиральниць. Звідки їх візьме чесна українська чиновниця?

Кімната замість будинку

Ще одне питання, на яке намагалася отримати відповідь "Українська правда" - на підставі чого Богатирьова отримала державну дачу, яку потім знесла та побудувала на її місці палац?

Нами було надіслано запит до Державного управління справами адміністрації президента, в сфері компетенції якого перебуває "Конча-Заспа".

 

За офіційною відповіддю ДУС, дачу надано Богатирьовій на підставі постанови Ради міністрів УРСР від 18 жовтня 1990 року №314.

На сайті Верховної Ради цей документ має гриф "таємно", і, до того ж, він втратив чинність ще в 2003 році. Тому як Богатирьовій міг надаватися будинок, посилаючись на недійсний документ - це загадка.

Ще один нормативний акт, на підставі якого Богатирьова отримала від держави будинок - це постанова уряду Кучми від 28 жовтня 1992 року №602. Однак там немає згадки про секретаря Ради національної безпеки.

Можливо, Богатирьова отримала дачу як колишній міністр охорони здоров'я в уряді Пустовойтенка. Постанова 1992 року гарантувала, що за нею як екс-міністром "зберігається медичне та санаторно-курортне обслуговування, а також право користування приміщеннями в будинках відпочинку ДУС на умовах, передбачених розділом II переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2003 р. №1210".

Дивимося розділ II переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2003 року №1210.

Там записано, що за відставними членами Кабміну зберігається лише одна кімната (!) в будинку відпочинку "Конча-Заспа". Тоді на підставі чого Богатирьова отримала цілий будинок?

Цікаво також, що, схоже, це не єдине житло, яке платники податків надали Богатирьовій - як депутат минулих скликань вона має квартиру в будинку Верховної Ради на престижному Печерську, на вулиці Панаса Мирного.

А що державі?

А тепер найцікавіше - хто буде власником палацу, збудованого на місці державної дачі.

В 2009 році керівник ДУС Ігор Тарасюк стверджував у інтерв'ю "Українській правді": "За законом, на території "Конча–Заспи" не може здійснюватися будівництво нових будинків, тому що у "Конча–Заспи" немає акту на постійне землекористування. Там може проводитися лише реконструкція".

Але будь-кому очевидно, що Богатирьова здійснила не реконструкцію, а справжнє будівництво.

Як тоді розповідав Тарасюк, "реконструкцію" чиновник може здійснити на підставі інвестиційної угоди, і вкладені ним кошти в оновлення будуть зараховуватися у вартість орендної плати. Але сам маєток не переходить у приватні руки.

Це - на словах. Як все відбудеться насправді, відповідь може дати інвестиційна угода, укладена між Богатирьовою та будинком відпочинку "Конча Заспа".

"Українська правда" надіслала запит до адміністрації президента з проханням надати цей документ. Однак ми отримали відповідь, що Банкова не є розпорядником даної інформації - наш запит було переправлено "за належністю до будинку відпочинку “Конча-Заспа” Державного управління справами для розгляду".

Однак вже давно минули відведені терміни, і жодної відповіді нам надано не було.

Декілька років тому "Українська правда" публікувала аналогічний інвестиційний договір, укладений з нинішнім першим заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним, який теж взяв старий барак і здійснив його "реконструкцію".

За цією угодою, право власності на будинок, збудований ним замість деревяної халабуди, Кузьмін оформив на себе.

Таким чином, очевидно, діятиме і Богатирьова. Адже інакше вона просто не стала би вкладати свої мільйони в будівництво, яке потім мала би залишити державі.

Схоже, за державою - тобто за платниками податків - має залишитися інша функція: охороняти, прибирати та обслуговувати територію державної "Конча-Заспи", де по-царськи проживатиме Раїса Богатирьова та десятки їй подібних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді