Литвин: виборча кампанія за гроші платників податків

Вівторок, 21 лютого 2012, 14:57

Володимир Литвин - один з vip-утриманців українського бюджету.

Хоча після повернення до Конституції Леоніда Кучми повноваження парламенту значно скоротилися, це ніяк не позначилося на статусі Литвина.

Він любить повторювати, що не має інших повноважень окрім як керувати сесією парламенту. Але насправді Литвин перебуває на повному державному утриманні. Його оточує державна охорона, він живе на державній дачі, літає державним чартером та їздить кортежем з державних автомобілів, заправлених державним бензином.

Утриматися від спокус, які дає статус, ще не вдавалося жодному чиновнику. І чинному спікеру також.

Знаєте, який регіон Литвин найчастіше відвідував минулого року з "робочими поїздками"?

Не Львів (1 раз) і не Донецьк (0 разів).

Найбільше з "робочими поїздками" Литвин побував у... Новоград-Волинському виборчому окрузі Житомирської області - 12 разів протягом 2011 року.

Це лише ті випадки, фотодокази щодо яких оприлюднено на сайті Верховної Ради. В кожну таку подорож Литвин брав фотографа парламентського видання "Голос України", який готував репортаж про його "робочу поїздку".

Ще більш вражаюча статистика, якщо аналізувати друге півріччя 2011 року - продовж шести місяців Литвин побував на Новоград-Волинщині дев'ять (!) разів.

Причини такої аномальної кількості поїздок Литвина відомі - саме за Новоград-Волинським виборчим округом він збирається балотуватися до наступної Верховної Ради. І число його навідувань зростає із наближенням виборів.

Відповідно, такі вилазки Литвина є недобросовісною виборчою кампанією, адже мають всі ознаки використання адмінресурсу.

І не лише тому, що Литвин і його супровід використовували для цих "робочих поїздок" державний автотранспорт, а ця подорож в округ Литвина, яка не має нічого спільного із законодавчою роботою, оплачувалася чиновникам з бюджету.

Кожен цей приїзд Литвина піднімав на ноги місцеву владу, яка замість прямих обов'язків супроводжувала гостя та вислуховувала його "побажання".

Окрім співробітників прес-служби та державної газети "Голос України", Литвину в цих "відрядженнях" допомагають працівники Верховної Ради. Зокрема, на багатьох знімках поряд зі спікером стоїть керівник апарату парламенту Валентин Зайчук.

Округ, за яким збирається балотуватися Литвин, на останніх президентських виборах включав місто Новоград-Волинський, однойменний район, а також Баранівський, Ємільчинський і Червоноармійський райони.

На території цього округу знаходиться батьківщина Литвина, який 1956 року народився у селі Слобода-Романівська.

Литвин відвідує цю територію під будь-яким, навіть найдрібнішим приводом - огляд амбулаторії, святкування десятиріччя школи в рідному селі, закладення каменю для будівництва сільської церкви.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

У серпні-вересні 2011 року Литвин примудрився протягом десяти днів здійснити три "робочі поїздки".

Спочатку в місті Червоноармійську він взяв участь у святкуванні Дня району та оглянув виставку народний умільців (21 серпня), потім був присутній на конференції педагогічних працівників у Новоград-Волинському (26 серпня), а ще через декілька днів - там же відсвяткував День знань (1 вересня).

Якщо минулого року "робочі поїздки" Литвина в цей район мали закамуфльований виборчий характер, то цього року - вже неприхований.

Так, 16 лютого 2012-го Литвин знову відвідав Новоград-Волинський, а програма "робочої поїздки" звелася до роздачі подарунків та відвідин зруйнованої школи.

При цьому "стипендії" та "гранти" Литвин роздавав від імені фонду "Майбутнє Полісся", керівником якого виступає син Литвина (або досі студент, або щойно випустився), а створено цю структуру було менше ніж за рік до виборів.

Але на цьому Литвин не зупиняється. На 22 лютого запланована ще одна його "робоча поїздка" до Новоград-Волинського.

"Голова Верховної Ради України зустрінеться з активістами ветеранських організацій Баранівського, Ємільчинського, Новоград-Волинського, Червоноармійського районів, міста Новограда-Волинського, і візьме участь в урочистому зібранні з нагоди Дня захисника Вітчизни", - сказано у повідомленні на сайті Верховної Ради.

Перелік ветеранських організацій вам нічого не нагадує? Так, вони представляють виключно ті райони, які входять у виборчий округ Литвина!

І коли Литвин буде плакатися про порожню казну, нехай він чесно зізнається ветеранам, що частина недоотриманих ними грошей була витрачена на його "візити турботи".

Схоже, найближчим часом варто очікувати збільшення "робочих візитів" Литвина на відкриття якогось свинарника або лавочки в своєму окрузі.

У такому разі, можливо, до кінця кампанії робоче місце Литвина краще перенести прямо до Новоград-Волинського? Принаймні, це було би дешевше для тих же ветеранів.

P.S. "Українська правда" звернулася до апарату Верховної Ради з проханням повідомити кошторис минулотижневої робочої поїздки до Новоград-Волинського та чекає на відповідь.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді