"Саша-Стоматолог" бере нову висоту

П'ятниця, 3 лютого 2012, 15:37

У п'ятніцю Віктор Янукович визначився з наступником Валерія Хорошковського на посаді глави СБУ.

Повернення до Конституції Леоніда Кучми не зобов'язує президента погоджувати це призначення з парламентом та робить начальника СБУ повністю підлеглим Банковій.

Керувати спецслужбою Віктор Янукович доручив людині, якій раніше довіряв персональну безпеку. Новим головою СБУ став Ігор Калінін, який після інавгурації 2010 року очолював Управління державної охорони - орган, який займається безпекою найвищих посадових осіб держави та охороняє Адміністрацію президента, Кабмін, Верховну Раду та резиденції "Конча-Заспа" і "Пуща-Водиця".

Як взагалі Калінін потрапив на посаду в УДО, досі залишається загадкою.

Коли Янукович став президентом, було два претенденти на начальника Управління охорони. Це екс-перший заступник керівника УДО часів Кучми Сергій Кислов, якого лобіював Сергій Льовочкін, та Ігор Калінін, приналежність якого ніхто не міг установити. Офіційна ж біографія Калініна в період з 2005 по 2010 роки містила велику білу пляму.

 

Але за два неповних роки керівництва УДО стало більш-менш зрозуміло - своїй посаді він зобов'язаний "Сім'ї", зокрема - Олександру Януковичу.

Калінін був вправним оператором з подолання фобій президента. УДО - орган специфічний, але з обранням Януковича він став просто безцеремонним.

Саме за Калініна кияни стали двічі на день стикатися зі таким стихійний лихом як перекриття вулиць, коли Янукович їхав з "Межигір'я" на Банкову та назад.

Саме за вказівками УДО чинився весь цей безлад на дорогах, коли їх перекривали тракторами, тільки щоб убезпечити Януковича від гіпотетичної небезпеки.

Саме через УДО змушені були стояти в пробках швидкі допомоги, чекаючи, поки проїде вінценосне тіло, а президентський кортеж потрапив у ДТП, що спричинило смерть таксистам.

Саме люди УДО гарантують спокій навколо Януковича, застосовуючи силу до журналістів та не несучи за це жодних покарань.

Віктор Янукович представив нового главу СБУ. Фото прес-служби президента 

Підлеглі Калініна створювали навколо Януковича настільки щільне кільце, що доходило до анекдотичних випадків, коли охорона відмовлялася пропустити в туалет Ради Європи у Страсбурзі генсека цієї організації, доки всередині перебував Янукович.

Широкі повноваження, якими була наділена охорона, призводили до позаштатних ситуації. Так, одного разу при посадці спецлітака Януковича було пошкоджено двері через втручання його бодігардів. Ось як цей інцидент описується в звіті про безпеку польотів в Україні за лютий 2011 року.

"10.02.2011 о 08.39 на аеродромі Миколаїв, під час висадки пасажирів з літака А-319 UR-ABA авіакомпанії "Україна" (спецборт Януковича) внаслідок пориву вітру відбувся рух пасажирських дверей, які не були зафіксовані під час їх відчинення, що призвело до зіткнення дверей з пасажирським трапом та пошкодження лакофарбового покриття дверей. Згідно з аналізом події, причиною пошкодження стало втручання працівників охорони в процес обслуговування повітряного судна та несвоєчасні дії бортпровідника по припиненню виходу пасажирів з літака при неправильній установці трапа".

Ну і зрештою, саме за благословення Калініна мав місце кричущий факт, коли реальним керівником особистої охорони президента став громадянин іншої держави - росіянин В'ячеслав Заневський.

Калінін не лише закривав на це очі, таким чином ставлячи під сумнів професійний рівень громадян України, що працювали під його началом в УДО.

Цих двох людей поєднували тісні стосунки. Заневський, який за документами є тільки позаштатним радником президента, супроводжував Калініна в закордонних вояжах та отримував нагороди від іноземних спецслужб.

 
 

Причина ж перебування Заневського на таких високих ролях - це заступництво Олександра Януковича.

Коли Янукович-старший перебував у опозиції, під тиском своїх фобій він перестав довіряти українським охоронцям. І син знайшов для нього російського. А після обрання Януковича легіонер пішов на підвищення - став керівником охорони президента.

Сумнівно, чи міг Калінін протистояти цьому всьому, коли процес особистої безпеки Януковича патронували люди рівня його сина. Навпаки, прийнявши нав'язані правила гри і щодо Заневського, і щодо безпрецедентної охорони тіла №1, Калінін став своїм для президентської родини - та старшого сина зокрема, який вів питання безпеки.

Тепер призначення Калініна на Службу безпеки автоматично означає послаблення Валерія Хорошковського, який після переходу в Мінфін волів залишити контроль над СБУ через свого першого заступника Рокитського.

Водночас Калінін не пов'язаний з класичними "донецькими", які просували на цю посаду Рената Кузьміна. Це - ще один мінус в їх рейтингу впливу.

Розставляючи своїх людей на ключові посади - МВС, податкова, Нацбанк, тепер ще й СБУ - українська "Сім'я" продовжує нарощувати вплив. Так само, як це було майже двадцять років тому в єльцинській Росії. Питання лише, чи дозволять Віктору Януковичу виборці бути послідовним до дрібниць? Щоб наприкінці всього цього призначити свого спадкоємця, а потім піти на почесну та безпечну пенсію?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді