Арсеній Яценюк може замінити Юлію Тимошенко

П'ятниця, 2 березня 2012, 10:23

Арсеній Яценюк на чолі виборчого списку "Батьківщини".

Це не помилка у назві партії, а сценарій, якій активно проробляють зараз на Подолі - на вулицях Турівській і Верхній Вал, де розташовані штаб-квартири двох найбільших опозиційних сил – "Батьківщина" і "Фронт змін".

За інформацією "Української правди", у січні цього року Сергій Власенко привіз Олександру Турчинову чергового листа від Юлії Тимошенко з Качанівської колонії.

Саме Власенко є кур’єром між партією та її лідером. Тимошенко не передає послань через свою доньку - в тому числі з міркувань безпеки. У Жені немає депутатського імунітету, тому Тимошенко-старша побоюється, що під надуманим приводом вона може бути обшукана, а листи – вилучені та передані на Банкову.

Свої послання Тимошенко пише від руки на чистих аркушах А-4, які потім складаються навпіл, і на зворотній сторінці Тимошенко вказує, кому його адресовано. Власне, так і здійснюється нею дистанційне керівництво партією.

Серед іншого потоку кореспонденції, цей лист Тимошенко здивував багатьох на Турівській.

В ньому Юлія Тимошенко звернулася з закликом не просто погодити єдиного опозиційного кандидата на кожен мажоритарний округ, але і створити єдиний виборчий список опозиційних сил.

Станом на початок березня, за інформацією "Української правди", найбільш глибоко інтеграційні переговори відбуваються між "Батьківщиною" і "Фронтом змін".

При чому, в разі досягнення згоди, єдиний список буде формуватися на базі партії "Батьківщина", а очолить його Арсеній Яценюк, тоді як начальником штабу буде Олександр Турчинов.

Цікаво, що представники цього тандему вже повідомили, що обговорюють створення такого політичного союзу, на зустрічі опозиціонерів із заступником держсекретаря США Філом Гордоном на початку лютого поточного року.

За задумом, з’їзд "Батьківщини" висуне першим номером Тимошенко. Не Євгенію, а Юлію. Це буде зроблено навмисно, всупереч забороні балотуватися засудженим особам.

Саме Юлія Тимошенко має позиціонуватися як лідер списку до того моменту, поки через декілька днів чи тижнів Центрвиборчком не відмовить їй у реєстрації.

Таким чином, на думку Турівської, це дозволить підсилити сигнал про незаконне засудження Тимошенко, а також сильніше прив’язати обезголовлену "Батьківщину" до свого ув’язненого лідера.

Далі – цікавіше. Обговорюється сценарій, що другим номером списку має бути висунутий Юрій Луценко. Це також робиться з метою, щоб затвердити за єдиним списком ексклюзив на опозиційність. Луценко також буде другим номером доти, поки Центрвиборчком не зніме його з виборів.

Висунення Тимошенко і Луценко першим і другим номерами робиться не лише з піар-метою. Є ще один сценарій, законність якого викликає сумніви, але…

Отже, після повалення Януковича, у яке опозиція продовжує вірити, нова влада планує відновити Тимошенко і Луценка у їхніх виборчих правах. І вони, за допомогою судів, пройдуть до парламенту як незаконно недопущені до виборів - а щоб звільнити місце для них, від мандатів відмовляться хтось із останніх номерів прохідної частини.

А далі - ще цікавіше. Після висунення Тимошенко і Луценка, третім номером списку має стати Арсеній Яценюк.

По факту, оскільки Тимошенко і Луценко будуть зняті з перегонів, саме Яценюк має очолити виборчий список "Батьківщини" до парламенту.

За інформацією "Української правди", Тимошенко в одному з листів до Турчинова дала попередню згоду на Яценюка.

Якщо таке справді станеться, то Нобеля можна буде давати Тимошенко лише за приборкання власного самолюбства.

Вона досі вважає, що одна з причин поразки в 2010 році - це відмова Яценюка, який посів четверте місце, підтримати її кандидатуру. А переконувати Тимошенко в тому, що Яценюк на тих виборах не був технічним кандидатом від Фірташа, взагалі не має сенсу.

Ризик Тимошенко від об’єднання з "Фронтом змін" зрозумілий. Її вихід з тюрми - це питання гіпотетичне та стосується невизначеного майбутнього. А висунення Яценюка першим номером списку "Батьківщини" - це річ конкретна та чітко обмежена в часі літом 2012 року.

Таким чином, Тимошенко ризикує тим, що "її" партія потече під "чужого" Яценюка.

Так чи інакше, він отримає вплив на список, на обласні осередки, на загальну касу. На нього працюватиме така-сяка, але медіа-інфраструктура "Батьківщини". А Тимошенко, відповідно, цей контроль над партією втрачатиме.

І чим далі це відбуватиметься, тим сильніше Тимошенко роз’їдатимуть сумніви. Адже волею-неволею в її голові з’являться думки, що вона стала вигідною саме в тюрмі як прапор опозиції, а не на волі.

Більше того, результат, який отримає спільний список - а це буде понад 30% - асоціюватиметься в першу чергу з Яценюком як його першим номером, а не з Тимошенко.

Не дарма в одному з попередніх листів Тимошенко пропонувала знайти на роль лідера єдиного опозиційного списку нейтральну постать на кшталт Ліни Костенко.

За інформацією "Української правди", Тимошенко дала згоду, щоб єдиний список очолив Яценюк, з однією умовою. Як стверджують джерела, вона зажадала, щоб у відповідь лідер "Фронту змін" підтримав її кандидатуру на виборах президента.

Далі цей пункт трансформувався у нову редакцію домовленостей, які зараз обговорюються.

Отже: а) якщо Яценюк внаслідок усунення Януковича стає прем’єр-міністром, то він зобов’язуються підтримати Тимошенко на посаду президента; б) якщо внаслідок усунення Януковича новим президентом стає Яценюк, він зобов’язується підтримати Тимошенко на посаду прем’єр-міністра.

При цьому, за інформацією "Української правди", коли Яценюк вперше почув вимогу підтримувати Тимошенко на посаду президента, він погодився на це за умови повернення Конституції 2004 року. Або створення нової редакції Конституції, яка більше не наділятиме президента нинішніми повноваженнями.

Зрозуміло, що остаточною згоди щодо створення єдиного списку "Батьківщини" та "Фронту змін" поки не досягнуто, але переговорний процес та координація поточних дій двох сил відбувається постійно.

За інформацією "Української правди", днями в Києві на зборах керівників обласних осередків "Фронту змін" Яценюк поставив на обговорення питання про єдиний список. Чіткої відповіді він не отримав.

По-перше, Яценюка зупиняє те, що, разом з організаційною структурою "Батьківщини" та титулом діючого лідера опозиції, він отримає негативний багаж партії, пов'язаний з одіозними прізвищами, починаючи від Лозінського і закінчуючи Рибаковим.

По-друге, Яценюк коливається, бо соціологія не дає однозначної відповіді, що його союз із "Батьківщиною" створює плюс - кількість його виборців, що вітають таке об’єднання, менше, ніж число виборців Тимошенко, які прихильно ставляться до ідеї єдиного списку з Яценюком.

По-третє, Яценюк добре пам’ятає розмову, яка відбулася в 2007 році в його присутності, коли після розпуску парламенту Ющенко запропонував Тимошенко єдиний список, на що вона відповіла: "Вікторе Андрійовичу, кожен окремо ми наберемо більше". Так само Яценюк може сподіватися, що "Батьківщина" без лідера і "Фронт змін" на чолі з ним поміняються місцями у рейтингу. Після чого Яценюк як номер один опозиційного табору вже не прийматиме умови Тимошенко, а диктуватиме свої.

По-четверте, не до кінця зрозумілі стосунки Яценюка з деякими олігархами, які раніше підтримували його проекти - приміром, з Леонідом Юрушевим і Віктором Пінчуком, і чи мають вони право дорадчого голосу. Несприйняття Пінчуком постаті Тимошенко загально відоме. Юрушев, у свою чергу, має бізнес з Ахметовим, якому на Банковій йому можуть висунути претензію, що зі спільних грошей Юрушева і Ахметова фінансується опозиція.

З іншого боку, об’єднання з "Батьківщиною" має полегшити фінансовий тягар нинішнього начальника штабу Яценюка - Миколи Мартиненка. Нещодавні обшуки в "Діамант-банку" - додатковий сигнал Мартиненку, що Давид Жванія і його бригада "тушок" більше не можуть бути стримувачем від наїздів на спільний бізнес. Так само, як перебування родини Жванії у Швейцарії не гарантує збереження його нервів.

Офіційним майданчиком для переговорного процесу об’єдання опозиції був Комітет опору диктатурі, а його суб’єктами виступали чотири партії - "Батьківщина", "Фронт змін", "Свобода" і "Удар". Дві останніх фактично призупинили цей процес щодо єдиного списку і залишилися узгоджувати тільки мажоритарку.

Останні атаки "Свободи" на Гайтану та німецького історика фактично штовхають цю партію в ізоляцію, коли об’єднання з нею означатиме дискредитацію для інших.

У щирості намірів Кличка створити єдиний список члени КОДу завжди були сумніви. Боксер ніколи не озвучував свого бачення, бо жодного разу не брав участі у засіданнях Комітету опору диктатурі, обмежуючись присутністю заступника голови виконкому Володимира Курінного.

За останньою інформацією, переконавшись, що вже зараз він долає 5-відсотковий бар'єр, Кличко вирішив почати самостійну гру. На це вказує і лояльність до нього на каналі "Інтер", і теплі відгуки західних дипломатів після вечерь із боксером. 

Крім того, "Удар" має найвищий гіпотетичної відсоток підтримки серед тих, хто збирається голосувати "Проти всіх". Такої графи більше не буде в бюлетені, тому серед "противсіхів" найбільше потенційні виборці Кличка.

Зрештою, на сьогодні як реальний розглядається варіант об’єднання лише "Батьківщини" з Яценюком.

У єдиний список можуть потрапити і представники інших, дрібніших партій, але вони мають бути запропоновані по квоті своїх старших партнерів. Так, висуванців "Народної самооборони" або Народного руху має завести до списку "Батьківщина", а партію "За Україна" В’ячеслава Кириленка - "Фронт змін".

Технічно всі вони мають призупинити членство в своїх партіях, щоб потім як позапартійні бути включеними до списку "Батьківщини", яка стане базовою для єдиної опозиції. Якщо, звичайно, цей незвичний проект все-таки відбудеться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді